Home » Accessoires » Beste babymatras van 2022 | Dit is de top 5 [koopgids]

Beste babymatras van 2022 | Dit is de top 5 [koopgids]

Beste babymatras

Welk babymatras is het beste? Welke vulling moet ik kiezen? Waar moet ik op letten bij het kopen van een babymatras. Dit zijn allemaal vragen die naar boven komen als je het beste babymatras voor jouw kindje wilt gaan kopen. Vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel babymatrassen in allerlei soorten en maten. Het is belangrijk dat je een babymatras kiest dat het lichaam van je baby voldoende ondersteunt, hygiënisch is, en natuurlijk veilig is. In deze blog vind je het antwoord op de meest gestelde vragen rondom het kiezen van het beste babymatras, en natuurlijk de top 5 van de beste babymatrassen in 2022.

Top 5 beste babymatrassen 2022

Onderstaand vind je de top 5 beste babymatrassen van 2022. In het overzicht vind je de belangrijkste eigenschappen van ieder babymatras, zoals de vulling, de afmeting en de prijs.

Beste babymatras: top 5 uitgelicht

Onderstaand vind je een uitgebreide beschrijving van de top 5 beste babymatrassen van 2022 met de plus- en minpunten.

1. ABZ babymatras met Airgosafe topper

Beste getest

✔️Koudschuim
✔️Uitstekende prijs/kwaliteit
✔️Incl. 3D ademende topper
✔️Goede ventilatie
✔️60ºC wasbaar
✔️Anti-allergische laag

❌Geen minpunten

Ga naar de laagste prijs
bol.com (€119,00)

In deze top 5 is het ABZ matras met Airgosafe topper het beste babymatras. Het is het beste getest door de Consumentenbond en beoordeeld met een 10. En dat is niet voor niets. Het matras heeft eigenlijk geen enkel minpunt. De vulling is gemaakt van koudschuim. De baby ligt hierdoor comfortabel, en kan zijn warmte goed kwijt.

Het matras komt samen met een speciale topper met een ventilerende 3D honinggraatstructuur. Heeft jouw baby een ongelukje? Dan zakt het vocht naar de onderste laag van de matrasbeschermer zodat jouw kindje droog blijft liggen. De topper kun je vervolgens gewoon in de wasmachine doen en op 60 graden wassen, waarna deze weer helemaal schoon is. Door de open structuur van de matrasbeschermer kan de baby vrij blijven ademen mocht hij toch op zijn buikje komen te liggen. Het veiligste is om een kindje op zijn rug te laten slapen.

De matrashoes en de topper zijn beide op 60 graden te wassen, waardoor eventuele vlekken er gemakkelijk uit te wassen zijn en bacteriën geen kans krijgen. Ook huisstofmijt wordt op deze temperatuur gedood. Het babymatras is verkrijgbaar in twee maten: voor een ledikant 120 x 60 cm en een peutermatras 140 x 70 cm.

2. Aerosleep Evolution Pack met 3D matrasbeschermer

Meest duurzaam

✔️Koudschuim
✔️Duurzaam
✔️Incl. 3D ademende topper
✔️Goede ventilatie
✔️60ºC wasbaar
✔️Anti-allergische laag

❌Geen minpunten

Op de tweede plaats in de top 5 beste babymatrassen staat het Aerosleep Evolution Pack dat bestaat uit een matras en een matrasbeschermer. De vulling van dit babymatras is gemaakt van koudschuim. Dit zorgt voor een goede ondersteuning tijdens het slapen, waardoor de baby comfortabel ligt. De matrasbeschermer heeft een unieke honingraatstructuur. Als je kindje bijvoorbeeld spuugt of doorlekt dan zakt het vocht naar de onderste laag van de topper. Hierdoor komt de baby niet in de viezigheid te liggen. Daarnaast is deze topper extra ventilerend. Om optimaal gebruik te maken van deze open structuur dien je wel de speciale hoeslakens van Aerosleep te gebruiken.

Een pluspunt is dat zowel de hoes van het matras als de matrasbeschermer op 60 graden gewassen kunnen worden. Hierdoor krijgt bijvoorbeeld huisstofmijt geen kans om in het matras te blijven zitten. Ook worden bacteriën gedood bij het wassen op deze temperatuur.

Het enige minpunt is dat het babymatras van Aerosleep iets duurder in aanschaf is dan de andere babymatrassen. Maar hier tegenover staat dat het matras door de duurzame en hoge kwaliteit lang meegaat. Een eventueel tweede kindje kan ook nog heerlijk op dit babymatras slapen.

Een praktisch voordeel is dat Aerosleep niet alleen babymatrassen in meerdere wieg en ledikant formaten heeft, maar ook in verschillende afmetingen voor een peuterbed. En er is zelfs een 3D matrasbeschermer dat geschikt is voor de co-sleepers van Chicco Next2Me.

3. Prénatal binnenvering matras

Beste binnenvering

✔️Binnenvering
✔️Goede ventilatie
✔️60ºC wasbaar
✔️Anti-allergische laag

❌Prijzig
❌Excl. topper

Dit matras van Prénatal is het beste babymatras met binnenvering. De vulling bestaat uit bonnelveren met daarop een laag polyether. De veren zijn door middel van een spiraalveer aan elkaar verbonden. Dit geeft een baby een goede ondersteuning tijdens het slapen. Doordat de kern van het babymatras open is, heeft dit matras tevens een goede ventilatie.

Het matras heeft een afneembare hoes dat gewassen kan worden op 60 graden. Heeft jouw baby’tje een ongelukje, dan krijg je deze vlek er gemakkelijk uitgewassen. En op deze temperatuur worden ook de meeste bacteriën en huisstofmijt gedood.

Het enige nadeel van dit babymatras is de prijs. Over het algemeen zijn binnenvering matrassen prijziger dan andere matrassen, en is deze soort vulling niet per se noodzakelijk voor een baby om comfortabel te kunnen liggen. Het Prénatal binnenvering babymatras is beschikbaar in het ledikant formaat 120 x 60.

4. ABZ babymatras

Beste koop

✔️Gunstige prijs
✔️60ºC wasbaar
✔️Polyether
✔️Anti-allergische laag

❌Excl. topper

Het ABZ matras is een kwalitatief goed matras voor een gunstige prijs. De kern van het matras is gemaakt van polyether. Dit geeft een baby voldoende ondersteuning om comfortabel te slapen. Deze vulling is echter iets minder ventilerend dan koudschuim.

Het matras heeft een Öko-Tex keurmerk. Dit betekent dat het geen schadelijke stoffen bevat. Daarnaast is de hoes van het matras afneembaar en wasbaar op 60 graden. Het ABZ Airgosafe babymatras is beschikbaar in de maat 120 x 60 cm voor een ledikant.

5. Princessmatrassen ledikantmatras

Beste budget keuze

✔️Gunstige prijs
✔️Anti-allergische laag
✔️Polyether

❌30ºC wasbaar
❌Excl. topper

De top 5 beste babymatrassen wordt afgesloten met het Princessenmatrassen ledikantmatras. Heb je niet veel geld te besteden, maar wil je wel een kwalitatief goed matras. Dan is dit babymatras de beste budget keuze. De vulling is van polyether, waardoor het een stevig matras is en de baby comfortabel ligt. Het babymatras is daarentegen wat minder ventilerend dan een matras gemaakt van koudschuim.

Het matras heeft een anti-allergische tijk welke eraf geritst kan worden. Het nadeel is dat de deze hoes op slechts 30 graden gewassen kan worden. Deze temperatuur is niet hoog genoeg om eventuele bacteriën en huisstofmijt te doden. Het is verstandig om daarom nog een aparte matrasbeschermer erbij aan te schaffen. Het Princessmatrassen Ledikantmatras is beschikbaar in het ledikant formaat 120 x 60 cm.

Meest gestelde vragen over het beste babymatras

Een pasgeboren baby slaapt zo’n 16 tot 18 uur per dag. Het is daarom belangrijk om een goed babymatras te kiezen. Maar hoe kies je het beste babymatras? Om een goede keuze te kunnen maken vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over babymatrassen.

Welke soort vulling voor een babymatras?

Er zijn babymatrassen met verschillende soorten vullingen: polyether, koudschuim, traagschuim, pocketvering en natuurlijke vezels. Elke vulling heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. De materialen voor een babymatras die het meest gebruikt worden zijn koudschuim en polyether, of een combinatie van deze twee. Wat de verschillen zijn lees je hieronder.

Koudschuim babymatras

Koudschuim is een goede vulling voor een babymatras. Koudschuim heeft een open celstructuur. Dit heeft een aantal voordelen. Een matras is hierdoor veerkrachtig, geeft voldoende ondersteuning en ligt comfortabel. Daarnaast is een vulling van koudschuim ademend, waardoor een baby zijn of haar warmte beter kwijt kan. Koudschuim wordt vaak gecombineerd met een ander materiaal om tot de beste kwaliteit en comfort te komen. Het enige nadeel is dat babymatrassen met koudschuim wat prijziger zijn in aanschaf. Maar hiertegenover staat wel dat deze matrassen vaak lang meegaan.

Polyether babymatras

Er zijn veel babymatrassen met een polyether vulling. Dit materiaal heeft een aantal voordelen en nadelen. Een belangrijk voordeel is dat het materiaal goedkoop is, waardoor een polyether babymatras een gunstige prijs heeft. Daarnaast is een matras gemaakt van polyether gemakkelijk op maat te maken. De nadelen zijn echter dat een matras van dit materiaal maar een matige ondersteuning biedt, en minder ventileert dan andere materialen. Een polyether matras is geen slechte optie, maar het heeft niet dezelfde kwaliteiten als een koudschuim matras.

Matras met traagschuim

Traagschuim is een minder goede keuze voor een babymatras. Een traagschuim matras is te zacht, waardoor de baby erin weg zou kunnen zakken en daardoor problemen zou kunnen krijgen met ademhalen. Daarnaast zijn traagschuim babymatrassen niet ventilerend, waardoor een kindje zijn lichaamswarmte niet goed kwijt kan.

Ledikant matras met pocketvering

Bij een pocketvering babymatras bestaat de vulling uit veringen met daar bovenop een laag van een zacht materiaal zoals schuim. Het grote voordeel van pocketvering babymatrassen is dat ze goed ventileren. Dit hangt echter wel af van de andere materialen die gebruikt worden. Het nadeel is dat babymatrassen met een binnenvering vrij prijzig zijn.

Natuurlijke vezels

Er zijn tegenwoordig ook babymatrassen gemaakt van natuurlijke vezels zoals kokos- en bamboevezels. De natuurlijke materialen in het matras beperken het risico op allergieën, en daarnaast ventileren ze goed. Maar deze ventilatie wordt echter vaak teniet gedaan door de minder goed ventilerende schuimlaag bovenop de vezels.

Koudschuim of polyether babymatras

De twee meest voorkomende vullingen voor babymatrassen zijn koudschuim en polyether. De grootste verschillen tussen deze materialen zijn dat koudschuim meer ventilerend en veerkrachtiger is dan polyether. Dit komt doordat koudschuim een open celstructuur heeft en bij polyether is deze gesloten. Dit zorgt er tevens voor dat een koudschuim babymatras langer meegaat dan een polyether babymatras.

De mindere veerkrachtigheid van polyether is in het geval van een babymatras niet zo erg. Een baby weegt tenslotte nog niet zo veel, waardoor de druk op het matras niet zo groot is. Maar als jouw kindje groter en zwaarder wordt, is de veerkracht wel belangrijk om voldoende steun en comfort te kunnen bieden aan het lichaam. 

De conclusie is dat een polyether een prima keuze is voor een babymatras. Maar wil je een duurzamer matras dat langer meegaat, en naarmate jouw kindje groter wordt ook voldoende steun geeft, kies dan één van de koudschuim babymatrassen. Deze zijn iets duurder in aanschaf, maar je hebt hier dan ook een langer plezier van.

Beste babymatrassen

Welke afmetingen heeft een babymatras?

De afmeting van het babymatras is afhankelijk van de afmetingen van het bed. Een wieg, ledikant, co-sleeper of een peuterbed hebben verschillende maten. De maat van het matras voor een wieg is 80 x 40 cm. Het matras van een ledikant heeft een afmeting van 120 x 60 cm. Een meegroei ledikant of peuterbed heeft een matras van 140 x 70 cm of 150 x 70 cm.

Heb je een bedje met een afwijkende afmeting? Dan kun je ook een matras op maat laten maken bij een babyspeciaalzaak. Vaak wordt ook een passend matras geleverd bij bijvoorbeeld een co-sleeper. Sommige merken hebben matrassen en toppers in afwijkende afmetingen, zoals bijvoorbeeld Aerosleep.

Het is belangrijk dat het matras goed past in het bed. De ruimte rondom het matras mag niet meer dan 2 cm zijn. Dit om ervoor te zorgen dat het armpje of voetje van de baby niet klem kan komen te zitten tussen het matras en de binnenkant van het ledikant.

Welke dikte heeft een babymatras?

Een babymatras moet minimaal 8 cm dik zijn om voldoende ondersteuning te kunnen bieden. Maar de dikte van het matras is ook afhankelijk van de materialen die gebruikt zijn. Hoe groter en zwaarder je kindje wordt, hoe dikker het matras moet zijn.

Hoe stevig moet een matras zijn?

Het beste babymatras is niet te stevig en niet te zacht. Een te stevig matras kan voor een baby oncomfortabel zijn om erop te liggen. Maar een te zacht matras kan daarentegen gevaarlijk zijn. Als het gezicht van jouw baby’tje in het matras zakt kan het stikken. Een goede graadmeter is om zelf met je platte hand en gestrekte arm op het matras te drukken. Als het matras maar een klein stukje indrukt, dan is het babymatras stevig genoeg.

Wat is een veilig babymatras?

Jouw kindje brengt veel uren door in zijn bedje. Dan wil je natuurlijk dat het matras veilig is. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het kiezen van het beste babymatras. Het is heel belangrijk om een matras te kiezen dat de juiste afmetingen heeft. Zo zorg je ervoor dat geen handje of beentje klem komt te zitten tussen het matras en de binnenkant van het bedje.

Ga niet voor een te zacht matras. In een zacht matras kan een baby makkelijk wegzakken, wat ervoor kan zorgen dat het kindje kan stikken. Knijp bijvoorbeeld in de randen van het matras om te voelen of het matras stevig genoeg is. Hoe moeilijker je erin kunt knijpen, hoe steviger het matras is.

Koop geen matras met een plastic hoes. Dit zorgt ervoor dat een baby zijn of haar warmte niet kwijt kan, en dit kan warmtestuwing veroorzaken. Een babymatras moet dus voldoende kunnen ventileren. Kijk voor nog meer tips over veilig slapen op de website van VeiligheidNL.

Hoe lang kun je een ledikant matras gebruiken?

Over het algemeen gaat een goed matras ongeveer 4 tot 6 jaar mee. De meeste kindjes slapen in hun ledikant tot ze ongeveer 2,5 jaar zijn. Daarna is het tijd om de overstap te maken naar een peuterbed of een eenpersoonsbed. Is er nog een volgend kindje op komst. Dan kan deze meestal ook nog op dit matras slapen.

Hygiëne van een babymatras

Naast comfort en veiligheid is ook de hygiëne van een babymatras heel belangrijk. Met baby’s en kleine kindjes is het onvermijdelijk dat je te maken gaat krijgen met ongelukjes, zoals uitgespuugde melk of een doorgelekte luier. Het is zonde als het matras hierna niet meer schoon te krijgen is. Gelukkig hebben de meeste matrassen een tijk of hoes die je op minstens 60 graden kunt wassen. Niet alleen de vlekken krijg je er dan uitgewassen, maar ook gaan de meeste bacteriën en huisstofmijt bij het wassen op deze temperatuur dood.

Er zijn ook speciale toppers en matrasbeschermers met een honinggraadstructuur te koop die je bovenop het matras legt. Mocht de baby spugen, dan zakt de melk in de toplaag en ligt je kindje niet met zijn hoofdje in de viezigheid. Ook zorgt zo’n topper en matrasbeschermer voor goede ventilatie en voorkomt het schimmelvorming. En daarnaast blijft stof hier niet opgehoopt op liggen.

Het is aan te raden om nooit een matras te kopen met een plastic hoes eromheen. Dit is erg warm en ventileert niet. Mocht je kindje wat spugen, dan blijft het braaksel bovenop het matras liggen. Dat is niet heel fijn voor een kindje.

babymatras best getest

Babymatras en allergie

Er zijn babymatrassen voor wiegjes en ledikanten op de markt die behandeld zijn met chemicaliën tegen onder andere huisstofmijt. Deze behandeling is niet alleen schadelijk voor huisstofmijt en veroorzakers van andere allergieën, maar ook voor jouw kindje. Let daarom bij het aanschaf van een babymatras erop dat je geen matras kiest dat op een chemische manier is behandeld.

Hoe kun je een babymatras schoonmaken?

De meeste babymatrassen hebben een hoes of tijk die je kunt wassen op 60 graden. Als je op deze temperatuur wast gaan de meeste vlekken eruit. Daarnaast dood je ook alle bacteriën en huisstofmijt, zodat deze geen kans hebben om zich hierin te blijven nestelen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een babymatras?

Als je een babymatras gaat kopen zijn een aantal punten belangrijk waar je op moet letten. Kort samengevat zijn de volgende eigenschappen belangrijk als je het beste babymatras gaat kiezen. De uitgebreidere toelichtingen vind je bij de antwoorden op de vragen hierboven. 

  • Veiligheid: een babymatras moet veilig zijn voor de baby om op te slapen. Zo mag het matras niet te hard en niet te zacht zijn. Daarnaast is het belangrijk om de juiste afmeting te kiezen, zodat geen extra ruimte tussen het matras en de binnenkant van het bed. Tot slot is het belangrijk dat het babymatras ventilerend is, zodat jouw baby het niet te warm krijgt in bed.
  • Hygiëne: helaas hoort het erbij. Elke baby gaat een keer spugen of de luier gaat doorlekken. Het is fijn dat je dan de hoes van het matras of de topper op minimaal 60 graden kunt wassen. Niet alleen om de vlek eruit te krijgen. Maar ook om van tijd tot tijd de bacteriën en huisstofmijt te doden. 
  • Vulling van het matras: de Consumentenbond geeft aan dat niet één vulling van het matras structureel beter of slechter is dan het andere. Maar het is wel belangrijk om goed na te denken welk materiaal je kiest. Zo zijn bijvoorbeeld een babymatrassen van koudschuim duurzamer dan een matrassen van polyether. Dit is bijvoorbeeld handig als je het matras ook nog voor een tweede kindje wilt gebruiken.

Welk babymatras is het beste?

In dit artikel vind je de top 5 van beste babymatrassen in 2022. Deze lijst is met veel zorgvuldigheid samengesteld. De top 5 is tot stand gekomen op basis van de eigenschappen van de babymatrassen, de beoordelingen van de consumenten en artikelen van de Consumentenbond. Naast deze lijst is het uiteraard ook een persoonlijke keuze wat jij het beste babymatras vindt. Mocht je een ander matras aan willen schaffen dan uit deze lijst, dan weet je op basis van de meest gestelde vragen in dit artikel welke punten belangrijk zijn om op te letten om het beste babymatras te kiezen.

Wat heb je nog meer nodig voor een matras?

Naast het matras heb je nog een aantal andere spullen nodig om het wiegje of ledikant op te maken. Een molton en een hoeslaken om het matras te beschermen tegen vocht. Heb je een topper met honinggraadstructuur op het babymatras? Kies dan een speciaal hoeslaken met een open structuur.

Vooral tijdens de eerste weken kan een baby nog wel eens wat melk teruggeven als hij op zijn rug ligt. Om niet iedere dag het bed te hoeven verschonen, kun je een hydrofiele doek op de plek waar het hoofdje van de baby komt te liggen leggen. Op deze manier hoef je alleen de hydrofiele doek te vervangen.

Tot slot heb je een laken en deken nodig om het bed verder op te maken. De deken komt bovenop het laken te liggen, waarbij je het laken ongeveer 20 centimeter onder de deken vandaan laat komen. Dit deel sla je om, zodat deze rand over de deken heen valt.

Ben je op zoek naar nog meer babyspullen? Bekijk dan de koopgidsen van nog veel meer items. 

Meest duurzaam
Beste binnenvering
Meest duurzaam

✔️Koudschuim
✔️Duurzaam
✔️Incl. 3D ademende topper
✔️Goede ventilatie
✔️60ºC wasbaar
✔️Anti-allergische laag

❌Geen minpunten

Beste binnenvering

✔️Binnenvering
✔️Goede ventilatie
✔️60ºC wasbaar
✔️Anti-allergische laag

❌Prijzig
❌Excl. topper

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.