Home » Verzorging » Verschoonmand kopen? De top 10 van 2022 & tips!

Verschoonmand kopen? De top 10 van 2022 & tips!

Leukste verschoonmand

Een verschoonmand is een echte eye-catcher op de commode in de babykamer. Maar is zo’n mandje eigenlijk wel praktisch? Welke verschoonmand is het beste? En waar moet je op letten bij het kopen van een mandje? In deze blog geef ik antwoord op de meest gestelde vragen, en deel ik de top 10 met leukste verschoonmanden van 2022.

Een verschoonmand: stijlvol én praktisch

Het aankleedkussen maakt steeds vaker plaats voor de stijlvolle verschoonmand. De mandjes passen dan ook perfect bij de trend van dit moment: aardetinten en natuurlijke materialen in de babykamer. 

Maar is zo’n verschoonmand eigenlijk wel zo praktisch? Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit zeker zo is. De hoge opstaande randen maken het een veilige plek om je baby te verschonen. Een mand is alleen iets duurder in aanschaf dan een standaard aankleedkussen. Maar zeg nou zelf, een verschoonmand maakt de babykamer toch helemaal af. 

Verderop in deze koopgids geef ik tips en antwoord op de meest gestelde vragen om jouw zoektocht naar de beste verschoonmand makkelijker te maken. Maar nu eerst de top 10 met de mooiste en leukste verschoonmanden.

De top 10 leukste verschoonmanden van 2022

Er zijn allerlei soorten verschoonmanden met verschillende kleuren, afmetingen en materialen. Om je op weg te helpen met het maken van jouw keuze heb ik de top 10 met beste verschoonmanden van 2022 voor je samengesteld.

1. Little Moon Verschoonmand XL incl. matras en hoezen

Beste koop

Afmetingen: 80 x 40 x 10 cm
Materiaal: katoen
Incl. matras, 2x matrashoes en opbergzak

Bekijk aanbieding
bol.com (€59,99)

Het Little Moon verschoonmandje staat op de eerste plek in deze top 10 met de leukste verschoonmandjes. En dit is niet voor niets. Dit verschoonmandje kent alleen maar voordelen, en is daarom ook de beste koop.

Het heeft een XL formaat van maar liefst 80 x 40 cm. Hierdoor is je baby er niet zo snel uitgegroeid, en heb je er lekker lang plezier van. Daarnaast heeft het mandje een prachtige uitstraling, doordat deze gemaakt is van katoen.

Tot slot wordt het verschoonmandje geleverd met een koudschuim matrasje van 3 cm dik, twee waterdichte hoezen en een opbergzak. Bij het aanschaffen van dit mandje heb je dus meteen alles in huis, en hoef je niet nog eens op zoek te gaan naar een matras of een hoes. Bekijk hier de laagste prijs van de Little Moon Verschoonmand XL.

2. Charly Fay Verschoonmand incl. dik matras

Beste beoordeeld

Afmetingen: 80 x 40 x 10 cm
Materiaal: zeegras
Incl. matras

Bekijk aanbieding
bol.com (€59,99)

De verschoonmand van Charley Fey wordt het beste beoordeeld. Het is een stevige mand gemaakt van zeegras, en het heeft een XL formaat met 80 x 40 cm. Hierdoor kun je het mandje extra lang gebruiken. Dat is wel zo fijn!

Nog een pluspunt is dat de verschoonmand geleverd wordt met een matras. Deze is waterdicht en zelfs wasbaar. Mocht er een ongelukje gebeuren en het matrasje onverhoopt toch vies worden, dan kan deze gewoon in de wasmachine.  Bekijk hier de laagste prijs van de Charly Fay Verschoonmand.

3. Kidooz Verschoonmandje incl. Matras

Afmetingen: 80 x 40 x 15 cm
Materiaal: zeegras
Incl. matras en opbergzak

Bekijk aanbieding
bol.com (€65,50)

Kidooz heeft meerdere verschoonmandjes met verschillende designs in de collectie. De meest populaire is dit mandje gemaakt van zeegras. Deze is net zo groot als de nummer 1 in deze lijst, namelijk 80 x 40 cm.

Een groot pluspunt van dit verschoningsmandje zijn de hoge opstaande randen. Als je baby’tje hierin ligt rolt hij er echt niet zomaar uit, waardoor het een veilige plek is om je kindje te verschonen en aan te kleden.

Ook hoef je je geen zorgen te maken dat je baby niet comfortabel ligt. De verschoonmand wordt namelijk geleverd met een 3 cm dik waterafstotend matras, en een opbergzak. Super handig!  Bekijk hier de laagste prijs van het Kidooz Verschoonmandje.

4. Kidooz Verschoonmand Original incl. Matras

Afmetingen: 80 x 40 x 10 cm
Materiaal: zeegras
Incl. matras en opbergzak

Op de nummer 4 in deze top 10 met beste verschoonmanden staat nog een mand van Kidooz. De afmetingen zijn bijna hetzelfde, namelijk 80 x 40 cm. De randen zijn iets lager bij deze variant. Dit maakt het verschonen van je baby makkelijker, omdat je er hierdoor beter bij kunt met je armen. Maar het is ook iets meer opletten. Je kindje kan namelijk sneller over de rand rollen.

Net als de voorgaande verschoonmandjes wordt ook deze geleverd met een dik en waterafstotend matras en een handige opbergzak.  Bekijk hier de laagste prijs van de Kidooz Verschoonmand Original.

5. Kidooz Verschoningsmand Tribe incl. Matras

Afmetingen: 80 x 40 x 10 cm
Materiaal: zeegras
Incl. matras

Bekijk aanbieding
bol.com (€74,95)

Ook deze verschoonmand van Kidooz mag niet ontbreken in de top 10. Het heeft namelijk een heel stoer design. De mand is gemaakt van zeegras, waarbij naturel kleuren aan de buitenkant zijn gecombineerd samen met zwart. Dit is een gaaf patroon voor wanneer je net even iets anders wilt bovenop de commode.

Dit mandje is 80 x 40 cm, en wordt net als de andere verschoonmandjes van Kidooz geleverd met een matras en opbergzak. Bekijk hier de laagste prijs van de Kidooz Verschoningsmand Tribe.

6. Cam Cam Verschoonmand Zeegras

Afmetingen: 80 x 40 x 10 cm
Materiaal: zeegras
Excl. matras

Bekijk aanbieding
bol.com (€78,23)

Deze prachtige verschoonmand van Cam Cam is gemaakt van zeegras. De randen zijn dunner en fijner geweven, waardoor de mand weer een heel andere look heeft dan de andere manden. De verschoonmand is naturel gekleurd, en heeft geen patroon. Hierdoor is de mand makkelijk te combineren met allerlei kleuren in de babykamer.

Het mandje van Cam Cam is 80 x 40 cm, en wordt zonder een matras geleverd. Maar er zijn diverse bijpassende inleggers met verschillende prints erbij te koop. Bekijk hier de laagste prijs van de Cam Cam Verschoonmand van zeegras.

7. Styled by Sky Verschoonmand Hoog incl. Matras

Afmetingen: 70 x 27 cm
Materiaal: palmbladen
Incl. matras

Bekijk aanbieding
bol.com (€57,50)

De verschoonmand van Styled by Sky heeft een robuuste uitstraling. De mand heeft namelijk hoge opstaande randen en is zelfs zo grof geweven dat je een klein beetje door zijkanten heen kunt kijken. De verschoonmand is gemaakt van palmbladen waardoor het weer een heel andere look and feel heeft.

De afmetingen zijn iets kleiner dan de andere manden in deze lijst, namelijk 70 x 27 cm. Het mandje wordt geleverd met een matras. En Styled by Sky heeft mooie hoezen met allerlei prints die perfect eromheen passen.  Bekijk hier de laagste prijs van het Styled by Sky hoge verschoonmand.

8. Yunioo Luxe Verschoonmand incl. Matras

Afmetingen: 80 x 42 x 11 cm
Materiaal: katoen
Incl. matras en hoeslaken

Bekijk aanbieding
bol.com (€59,95)

De verschoonmand van Yunioo is 80 x 42 cm, en gemaakt van katoen. Een voordeel hiervan is dat de mand makkelijk op te vouwen en mee te nemen is. De onderste helft heeft een naturel kleur, en de bovenste helft is samen met de handvatten wit.

Dit mandje is één van de goedkopere doordat deze is gemaakt van katoen. Daarnaast wordt de verschoonmand geleverd met een bijpassend matrasje met een afritsbaar en waterafstotend hoeslaken. Dat is nog eens handig! Bekijk hier de laagste prijs van het Yunioo Luxe Verschoonmand.

9. Verschoningsmand zonder hengels

Beste budget keuze

Afmetingen: 72 x 34 x 10 cm
Materiaal: palmbladen
Incl. matras

Bekijk aanbieding
bol.com (€54,95)

Het verschoningsmandje van Happy Baby heeft in tegenstelling tot andere mandjes geen hengels. Het voordeel hiervan is dat deze dan ook niet in de weg kunnen zitten bij het verschonen. Daarnaast oogt het mandje hierdoor ook wat minder groot. Het nadeel is dat de verschoonmand zonder handvatten iets lastiger te verplaatsen is.

Het mandje is gemaakt van palmblad, en heeft een afmeting van 72 x 34 cm. Tot slot wordt er een fijn matrasje erbij geleverd.  Bekijk hier de laagste prijs van de Happy Baby verschoningsmand.

10. Noah Verschoonmand incl. Matras

Afmetingen: 80 x 40 x 15 cm
Materiaal: zeegras
Incl. matras

Bekijk aanbieding
bol.com (€69,95)

De verschoonmand van Noah heeft een uniek design. De mand is gemaakt van zeegras en heeft een natuurlijke kleur. Op beide lange zijdes bevindt zich een zwarte ruit. De twee handvatten hebben een roodbruine kleur en zijn gemaakt van leer.

Het verschoonmandje is ook lekker groot met een afmeting van 80 x 40 cm. Daarnaast wordt ook een matras meegeleverd.  Bekijk hier de laagste prijs van het Noah Verschoonmand.

Meest gestelde vragen over de verschoonmand en tips

Wat is een verschoonmand?

Een verschoonmand is een mandje met een matrasje waar je je baby inlegt om te verschonen, af te drogen en aan te kleden. Door de hoge opstaande randen rolt je baby hier niet zomaar uit. Verschoonmanden zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. De meeste zijn gemaakt van zeegras, palmbladen en zelfs katoen. Ook in de kleuren is variatie mogelijk, zoals naturel, wit en zwart. 

Verschoonmand of aankleedkussen?

Het hangt helemaal af van je eigen wensen, voorkeuren en budget of je voor een verschoonmand of aankleedkussen kiest. Misschien vind je een kussen net wat praktischer. Of vind je een verschoonmand juist veel mooier in de babykamer staan. Het belangrijkste is om te kiezen wat jij het fijnst vindt. 

Heb je een matras nodig voor een verschoonmand?

Een verschoonmand zonder een matras erin ligt niet comfortabel voor een baby. Daarom worden de meeste verschoonmanden geleverd inclusief een lekker zacht matrasje. Word jouw verschoonmandje geleverd zonder? Dan kun je een matrasje of inlegje er ook los bij kopen. Let hierbij wel goed op de afmetingen. 

Heb je een verschoonmandje nodig?

Een verschoonmand heb je niet per se nodig. Maar je moet natuurlijk wel ergens je baby op een veilige plek kunnen verschonen, afdrogen en aankleden. Je kunt hier zowel een verschoonmand als een aankleedkussen voor gebruiken. Aan jou de keuze wat je het fijnst en mooist vindt.

Is een verschoonmand praktisch?

Een verschoonmand staat heel stijlvol in de babykamer, maar is het ook wel handig? Dit vragen veel moeders (en vaders) zich af. Een mandje is net zo praktisch in gebruik als een aankleedkussen. Beide hebben opstaande randen zodat je baby er niet zomaar vanaf kan rollen. Daarnaast hoef je ook niet bang te zijn dat een verschoonmand lastig schoon te maken is als je een ongelukje hebt met een luier. Mocht het matrasje vies worden, dan doe je gewoon de hoes in de was. En ook de mand zelf is met een doekje schoon te maken.

Wat is de beste verschoonmand?

De beste verschoonmand moet op de allereerste plaats veilig zijn. Je moet je baby kunnen verschonen zonder dat hij er zomaar vanaf valt. Het is daarom belangrijk dat het verschoonmandje opstaande randen heeft. Daarnaast is het goed om te letten op de kwaliteit. Je gaat namelijk een lange periode intensief gebruikmaken van het mandje, en dan is het wel zo prettig dat deze niet zomaar kapot gaat. En tot slot moet de verschoonmand natuurlijk voldoen aan jouw persoonlijke smaak. Elk mandje heeft namelijk weer een eigen design.

Beste verschoonmand

Waar moet je op letten bij het kopen van een verschoningsmand?

Er zijn verschillende punten waar je op moet letten bij het kopen van een verschoonmand. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste op een rij: 

 • Veiligheid
  Het belangrijkste is dat je je baby veilig op de verschoonmand kunt verschonen zonder dat hij er zomaar afrolt. Let erop bij het kopen van het mandje dat de randen hoog en/of stevig genoeg zijn.
 • Afmetingen
  De maten van verschoonmanden variëren van 30/40 cm tot 70/80 cm. Van een groter mandje heb je natuurlijk langer plezier. Maar als je kiest voor een kleiner mandje is dit ook geen probleem. Het is namelijk niet erg als de benen van je baby over de rand komen. Deze gaan toch omhoog tijdens het verschonen.
 • Comfort
  Het comfort van de verschoonmand en het matrasje is heel belangrijk. Je baby komt namelijk erg vaak hierop te liggen. Zorg daarom dat het matras dik en zacht genoeg is.
 • Design
  Verschoonmanden zijn te verkrijgen in allerlei verschillende designs. Het is fijn als deze voldoet aan jouw persoonlijke smaak en past bij de inrichting van de babykamer.
 • Prijs/kwaliteit
  Een verschoonmand ga je erg vaak gebruiken. Het is dan natuurlijk wel zo fijn als deze een lange tijd mee kan gaan. Het is daarom belangrijk om bij het kopen van een verschoningsmand te letten op de kwaliteit. Tip: sommige manden zijn goedkoper geprijsd, maar zijn dan vaak exclusief een matras, waardoor je deze er alsnog los bij moet kopen.

Een goedkoop verschoonmand

De meeste verschoonmanden zijn met de handgemaakt, waardoor ze duurder in aanschaf zijn dan bijvoorbeeld een aankleedkussen. Gelukkig worden de mandjes vaak geleverd inclusief een matras en soms zelfs ook een hoes, waardoor je hier niet ook nog extra geld aan kwijt bent.

Hoe maak je een mandje schoon?

Veel ouders zijn bang dat je een verschoonmand niet makkelijk schoon kan krijgen. Maar niets is minder waar. Mocht er een ongelukje met een luier gebeuren, dan kun je de hoes van het matras verschonen. Het is daarom ook aan te raden om altijd meerdere hoezen in de kast te hebben liggen. En mochten de randen van de mand onverhoopt ook nog vies worden, dan kun je deze gewoon met een doekje afdoen.

Hoe lang gebruik je een verschoonmandje?

Vaak wordt gedacht dat je van een verschoonmand minder lang gebruik kunt maken dan van een aankleedkussen. Maar dit hangt helemaal af van de afmetingen van de mand. Doorgaans zijn de verschoonmanden 30 tot 40 cm breed en 70 to 80 cm lang. Dit betekent dat je zo’n 1,5 tot 2 jaar gebruikt kunt maken van het mandje. Afhankelijk natuurlijk van hoe snel je kindje groeit. En komen de benen van je kindje over de rand, dan is dat natuurlijk niet zo erg. Deze gaan toch de lucht in bij het verschonen.

Hoes voor het matras

Met een baby zit een ongelukje met een luier in een klein hoekje. Het is daarom verstandig om een hoeslaken om het matras van de verschoonmand te doen, waardoor deze niet vies wordt. Het is raadzaam om minimaal twee hoeslakens aan te schaffen. Wanneer er eentje in de was zit, heb je er altijd nog eentje extra in de kast liggen. Tip: kun je geen geschikt hoeslaken vinden, vouw dan een grote hydrofiele doek om het matrasje heen.

Wat zijn de afmetingen van een verschoonmand?

De afmetingen van een verschoonmand variëren van 30 x 70 cm tot 40 x 80 cm. Vanzelfsprekend kun je iets minder lang gebruik maken van een klein mandje dan van een grotere variant. Tip: let bij het kopen van een mand erop dat deze op de commode past.

Kwantum verschoonmand

Een ander populair mandje is de verschoonmand van Kwantum. Deze is gemaakt van zeegras en verkrijgbaar in twee varianten: wit naturel en zwart naturel. In vergelijking tot de meeste verschoonmanden is deze erg goedkoop (€29,-). Het nadeel van deze mandjes is echter dat deze geleverd worden zonder een matras. En uit ervaringen van anderen blijkt dat het lastig is om een matrasje te vinden dat past bij de afmeting 77 x 34 cm. Kwantum verschoonmand, €29,-.

Kwantum verschoonmand

Van welke materialen wordt een verschoonmand gemaakt?

Verschoondmandjes zijn meestal met de handgemaakt van natuurlijke materialen. De meest voorkomende materialen zijn zeegras, palmbladen en katoen. De mandjes gemaakt van zeegras zijn doorgaans het meest stevig. Een verschoonmand van palmbladeren is ook stevig, maar iets kwetsbaarder. Tot slot zijn mandjes gemaakt van katoen erg soepel. Het is daarom aan te raden om in het geval van een katoenen verschoonmand te gaan voor een variant met hoge randen.

Hydrofiel doek als hoeslaken

Mocht je geen geschikt hoeslaken kunnen vinden voor het matrasje van je verschoningsmand. Dan kun je hiervoor ook een XL hydrofiele doek voor gebruiken. Het is wel handig om er dan minimaal twee aan te schaffen. Als deze dan vies is, doe hem in de was en pak je een andere uit de kast. 

Verschil verschoonmand en Mozes mand

Een verschoonmand en een Mozes mand lijken erg veel op elkaar. Er is echter een belangrijk verschil. Een verschoonmandje wordt gebruikt om een baby op te verschonen, en een Mozes mand als wieg om een baby’tje in te laten slapen. De randen van een Mozes mand zijn daarom ook een stuk hoger.

Is een verschoonmand duur?

De prijzen van verschoonmanden variëren van €40,- tot €80,-. De hoogte van de prijs hangt samen met het materiaal van het mandje. De mandjes gemaakt van zeegras zijn doorgaans iets duurder dan de degene gemaakt van palmbladen of katoen. Daarnaast zijn sommige verschoonmanden goedkoper doordat er geen matras bijgeleverd wordt, maar waardoor je alsnog extra geld moet uitgeven om deze erbij te kopen.

Verschoonmandje gebruiken als opbergmand

Is je kindje te groot geworden voor de verschoonmand? Dan is het natuurlijk zonde om deze weg te doen. Gebruik hem daarom daarna als opbergmand in de kinderkamer voor bijvoorbeeld speelgoed. Super leuk! 

Ben je op zoek naar nog meer babyspullen? Bekijk dan de koopgidsen van nog veel meer items. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.