De beste wieg? Dit is de top 10 van 2025 [koopgids]

Beste wieg

Het is fijn om je pasgeboren baby de eerste maanden in een wieg te laten slapen. Maar wat is nu de beste wieg? Welke wiegjes zijn veilig? En hoe lang kan mijn baby erin slapen? In deze blog geef ik antwoord op de meest gestelde vragen rondom het kopen van een wieg. Daarnaast deel ik de top 10 met beste wiegjes van 2025.

Heb je een wieg nodig?

Het is heel fijn om je baby de eerste 3 tot 6 maanden in een wieg te laten slapen. Is het per se nodig? Dat niet. Maar het heeft wel heel veel voordelen. Een wiegje is kleiner dan een ledikant, waardoor het makkelijk is om deze naast het grote bed te zetten. Want het is heerlijk om je kindje de eerste tijd naast je te hebben slapen.

Nog handiger is een multifunctionele babywieg die je niet alleen losstaand kunt gebruiken, maar ook als co-sleeper. Op deze manier hoef je je bed niet om je kleintje een voeding te geven, en kunnen jullie daarna allebei snel weer verder slapen. Ook als je baby’tje even onrustig is dan kun je snel even je handje op het hoofdje of buikje leggen. Daarnaast voelt een wieg voor je kleine baby meer geborgen dan een ledikant, en is het net wat veiliger.

Verderop in dit artikel geven we nog meer tips om jouw zoektocht naar de beste wieg makkelijker te maken door antwoord te geven op de meest gestelde vragen. Maar eerst hebben we de top 10 met beste wiegjes voor je op een rij gezet, en lichten we de top 5 uit met een uitgebreide omschrijving.

Direct naar de aanbiedingen?

De top 10 beste wiegjes van 2025

Er zijn veel verschillende wiegjes. Elk bedje heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Daarom vind je hieronder de top 10 beste wiegen, waarbij we de top 5 hebben uitgelicht. Zo hoef je alleen nog maar te kiezen welke het beste past bij jouw wensen.

Beste wieg: de top 10 uitgelicht

De top 5 beste wiegjes heb ik voor je uitgelicht. In de omschrijving vind je de belangrijkste kenmerken en de voor- en nadelen.

1. Chicco Next2Me Co Sleeper

Chicco Next2Me Co-sleeper
Beste koop

De beste wieg is de Chicco Next to Me Cosleeper. Deze is niet alleen de beste koop vanwege de prijs-kwaliteitverhouding. Ook zijn de eigenschappen volledig afgestemd op de behoeftes van zowel moeder als kind. En dit alles voor een heel gunstige prijs. Benieuwd naar mijn ervaring met de Chicco Next2Me co-sleeper? Lees hier mijn review.

De Chicco Next2Me is niet alleen als babywieg te gebruiken, maar doordat je de zijkant makkelijk kunt laten zakken, is het ook een co-sleeper. De hoogte is verstelbaar in 6 standen, hierdoor past het vrijwel naast ieder bed. Daarnaast kun je de bodem zelf een beetje schuin zetten, zodat je baby minder melk terug geeft. 

Het bedje is licht van gewicht en makkelijk in en uit te klappen. Er zit ook een opbergtas bij zodat je de wieg bijvoorbeeld makkelijk mee kan nemen naar opa en oma. Ook handig. Aerosleep heeft een matrasbeschermer speciaal op maat voor de Chicco Next2Me. Dit leg je bovenop het bijgeleverd matras van Chicco. 

Specificaties

  • Afmetingen: L93 x B69 cm
  • Aantal hoogte standen: 6
  • Hoogte van het matras: van 43 tot 58 cm
  • Inclusief: matras en opbergtas
  • Extra: reflux-stand

2. Snuzpod 4

Snuzpod 4 Co-sleeper
Meest duurzaam

De Snuzpod 4 staat op de tweede plek in de lijst met beste wiegjes. Naast het mooie design is het bedje is van een hoge kwaliteit, en erg stevig vanwege het houten frame. 

Het bedje is multifunctioneel. Uiteraard is het te gebruiken als wieg. Als je hem een klein zetje geeft kun je hem zachtjes wiegen. Ideaal om jouw kleintje in slaap te schommelen. Als je een zijwand naar beneden ritst kun je hem ook tegen jouw bed aanschuiven en is het een cosleeper. Tot slot is de Snuzpod te gebruiken als mozesmandje. Het wiegje til je eenvoudig uit het onderstel waardoor je het overal in huis neer kunt zetten.

Daarnaast heeft de wieg net als de Chicco Next to Me ook een refluxstand waarbij je het bedje een beetje schuin kunt zetten. Het frame van het bed is gemaakt van stevig hout, en de zijkanten van mesh stof. Dit zorgt voor een goede ventilatie. Daarnaast wordt de Snuzpod wieg geleverd met een 3D ademend matras. En kan het bedje worden ingesteld op verschillende hoogtes.

Specificaties

  • Afmetingen: L100 x B49 cm
  • Aantal hoogte standen: 9
  • Hoogte van het matras: van 53 tot 73 cm
  • Inclusief: 3D ademend matras
  • Extra: reflux-stand, schommelwieg, mozesmandje

3. Baninni Co-Sleeper Wieg Elia Nomad

De wieg van Baninni is vergelijkbaar met de Chicco Next2Me co-sleeper. Net als de meeste wiegjes in deze top 10 is ook deze losstaand als bedje te gebruiken. Maar ook als co-sleeper naast het grote bed. De hoogte is in 7 standen verstelbaar en past daardoor nagenoeg naast ieder bed. En heeft je baby’tje last van reflux? Dan kun je het bedje ook in een half-hellende stand zetten. De zijkanten zijn gemaakt van zacht materiaal, zodat je kindje zich nergens aan kan bezeren.

De wieg wordt geleverd met een matras en hieronder bevindt zich een opbergplank. Erg handig om een aantal spulletjes op te bergen, zoals extra hydrofiele doeken of deken. Zo heb je altijd alles bij de hand. 

Specificaties

  • Afmetingen: L92 x B55 cm
  • Aantal hoogte standen: 7
  • Hoogte van het matras: van 53 tot 65 cm
  • Inclusief: matras
  • Extra: reflux-stand, opbergplank

4. Wieg co-sleeper

Deze houten wieg van Fillikid heeft een klassieke look. Het is gemaakt van massief beukenhout. Hierdoor zit het bedje erg stevig in elkaar. Daarnaast heeft de wieg wieltjes met een rem, waardoor je hem makkelijk even kunt verplaatsen. Zelfs wanneer je baby’tje lekker ligt te slapen. 

De babywieg kan los worden gebruikt, maar ook als aanschuifbedje. Dit doe je door een zijkant naar beneden te schuiven. De bodem is te verstellen op 5 verschillende hoogtes

In tegenstelling tot de top 3 beste wiegjes is dit bedje niet makkelijk mee te nemen op bijvoorbeeld vakantie. Maar deze is dan ook een stuk gunstiger geprijsd. Dit is inclusief een matras.

Specificaties

  • Afmetingen: L90 x B40 cm
  • Aantal hoogte standen: 5
  • Hoogte van het matras: van 48 tot 61 cm
  • Inclusief: matras
  • Extra: wieltjes met riem

5. Childhome rotan wieg

Op de vijfde plek in deze top 10 met beste wiegjes staat de rotan wieg van Childhome. Dit is niet omdat het bedje zoveel handige functionaliteiten heeft, maar vooral omdat het een echte eye-catcher is. De wieg komt regelmatig voorbij in allerlei babykamers. En dit is niet voor niets. Het past heel mooi bij aardetinten of een bohemian look. 

De rotan wieg wordt geleverd met een matras en een omrander. Deze hoef je niet ook nog eens apart aan te schaffen. Daarnaast is het bedje erg licht van gewicht. Mocht je het ergens anders neer willen zetten, dan is dat geen probleem. 

Specificaties

  • Afmetingen:  L90 x B50 x H70 cm
  • Aantal hoogte standen: 1
  • Inclusief: matras

6. Maxi-Cosi Iora Co-Sleeper Wieg

De Maxi-Cosi Iora is een babybedje dat zowel als een co-sleeper en losstaande wieg gebruikt kan worden. Om je baby naast je te laten slapen bevestig je de co-sleeper eenvoudig aan het grote bed. De hoogte is verstelbaar in 5 verschillende standen. Slaapt je kindje alleen in de wieg? Dan rits je gemakkelijk even dicht. 

Een voordeel van deze wieg is de grote opbergmand aan de onderkant. Niets is zo vervelend als midden in de nacht op zoek te moeten gaan naar bijvoorbeeld een spuugdoek of een schone luier. Deze leg je allemaal in dit handige mandje. Ga je op vakantie? Of je baby’tje uit logeren? Dan vouw je de wieg in een handomdraai op en verplaats je deze in de handige reistas

Specificaties

  • Afmetingen: L96 x B55 cm
  • Aantal hoogte standen: 5
  • Hoogte van het matras: van 74,5 tot 85,5 cm
  • Inclusief: matras, reistas
  • Extra: reflux-stand, opbergplank

7. Little Green Sheep Organic Knit Mozes Mand

Een Mozes mandje mag niet ontbreken in deze top 10 met de beste wiegjes. Door de hoge opstaande randen voelt een baby zich in de Mozes mand van Little Green Sheep veilig en geborgen tijdens het slapen. Om te zorgen dat je kindje op een gelijke hoogte slaapt, plaats je het wiegje op speciale standaard.

Het van palmbladeren gemaakte mandje is licht van gewicht. Deze is hierdoor gemakkelijk door het huis te verplaatsen met de hengels. Doe dit overigens niet als je kindje erin ligt te slapen. Het is prettig om je baby’tje bij je te laten slapen als je bijvoorbeeld op de bank zit of aan de eettafel. Zo is je kindje altijd dichtbij. 

Specificaties

  • Afmetingen: 84 x 44 cm
  • Materiaal: palmbladeren
  • Inclusief: matras, bekleding

8. Childhome Bedkant Co-sleeper

Het Childhome Bedkant Wiegje is een stevig en open babybedje. Alle zijkanten zijn voorzien van spijlen, waardoor je altijd eventje in de wieg kunt spieken naar je baby. Bovendien is het mogelijk om dit bedje te gebruiken als co-sleeper door één zijkant naar beneden te klappen.

Gebruik je het bedje als een losstaand wiegje, dan is het zelf mogelijk om deze naar een andere plek toe te rijden met behulp van de wieltjes aan de onderkant. Het enige nadeel van de wieg van Childhome is dat je een matras los erbij moet aanschaffen. 

Specificaties

  • Afmetingen: 95 x 55 cm
  • Aantal hoogte standen: 3
  • Hoogte van het matras: van 30 tot 55 cm

9. Bebies First Houten Basis Wieg

Ben je op zoek naar een goedkoop wiegje? Het Cabino bedje is een standaard wiegje zonder poespas. Het bedje is voorzien van twee hoofdborden en de lange zijdes hebben ronde spijlen. Dit bedje is niet alleen fijn om thuis te gebruiken, maar bijvoorbeeld ook als extra bedje bij opa en oma. Dit wiegje is niet alleen in het wit verkrijgbaar, maar ook nog in het zwart en grijs. 

Specificaties

  • Afmetingen: 84 x 44 cm
  • Aantal hoogte standen: 1

10. Hauck Dream ’n Play Campingbed

De lijst wordt afgesloten met het Hauck Dream’n Play Plus campingbedje. Dit is een ideaal wiegje om mee te nemen tijdens een kampeervakantie. Maar natuurlijk ook als je in bijvoorbeeld een vakantiehuis verblijft. De lange zijdes zorgen voor voldoende ventilatie als je baby hierin ligt te slapen. Bovendien kun je door de open structuur gemakkelijk even naar je kindje kijken. Daarnaast kun je het campingbedje gebruiken als box. Als je even je handen vrij wilt hebben tijdens de vakantie, is dit een veilige plek voor je baby om te spelen. 

Specificaties

  • Afmetingen: 125 x 65 cm
  • Aantal hoogte standen: 1
  • Inclusief: matras, draagtas

Meest gestelde vragen over een wieg

Om ervoor te zorgen dat je een goede keuze kunt maken geef ik antwoord op de meest gestelde vragen rondom het kopen van de beste wieg.

Wat is een wieg? 

Een wieg is een bedje voor een pasgeboren baby. Een baby’tje slaapt hier zo’n 3 tot 6 maanden in. Afhankelijk van hoe snel je kindje groeit en omrolt wordt de overstap gemaakt naar een ledikant. Doordat een wiegje kleiner is dan een ledikant is het de eerste maanden een veilige plek voor een baby om te slapen. Het geeft een fijn en geborgen gevoel. Daarnaast is een wieg een stuk makkelijker te verplaatsen dan een ledikant. 

Lees ook: 10x de beste ledikantjes

Wat zijn de afmetingen van een wieg?

De standaardafmeting voor een wieg is 80 x 40 centimeter. Maar sommige wiegjes hebben ook een afmeting van 90 x 40 centimeter, zoals bijvoorbeeld co-sleepers. De vorm is meestal rechthoekig, maar enkelen zijn ook ovaalvormig.

Wat is de beste wieg? 

Het allerbelangrijkste is dat de beste wieg veilig is voor jouw baby’tje om in te slapen. Zo moeten de zijkanten ventilerend zijn door bijvoorbeeld spijlen. Het babywiegje moet stevig en stabiel staan, en de bodem mag niet doorzakken wanneer je kindje erin ligt. Maar natuurlijk moet de beste wiegje ook voldoen aan jouw persoonlijke wensen. Wil je graag makkelijk en snel je baby’tje kunnen voeden, dan is bijvoorbeeld een co-sleeper handiger dan een losstaande houten wieg.

Wiegje

Waar let je op bij het kopen van een wieg?

Er zijn een aantal factoren waar je op moet letten bij het kopen van een wieg. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste punten:

  • Veiligheid
    Een baby brengt heel wat uren door in een wieg. Daarom is het allerbelangrijkste waar je op moet letten bij het kopen van een wieg dat deze veilig is. Zo moeten de zijkanten ventilerend zijn, door bijvoorbeeld spijlen of mesh. Dan kan de ademhaling van je baby niet belemmerd worden, en dit verkleind de kans op wiegendood.
  • Stabiel en stevig
    Als je baby’tje in het bedje ligt te slapen moet deze stabiel en stevig blijven staan. Ook wanneer je kindje bijvoorbeeld wat begint te trappelen. Daarnaast mag de bodem niet doorzakken.
  • Afmetingen
    Als je ervoor kiest om de wieg naast je eigen bed te zetten, dan is het belangrijk om de ruimte naast het grote bed op te meten en te kijken of het bedje ernaast past.
  • Design
    Het is zeker niet het belangrijkste punt, maar het oog wil ook wat natuurlijk. Ga voor een wieg dat aansluit bij jouw persoonlijke smaak, en dat past bij de kleuren van de babykamer of jouw eigen slaapkamer. Het is toch leuk als het met elkaar matcht.
  • Prijs/kwaliteit
    Een dure wieg is niet altijd van een betere kwaliteit dan een goedkope. En andersom geldt hetzelfde. Als een bedje goedkoop is, betekent dat niet dat de kwaliteit slechter is. Let daarom bij het kopen van een wieg op de prijs-kwaliteitverhouding. Over de prijs-kwaliteitverhouding van de top 10 met beste wiegjes in dit artikel hoef je niet te twijfelen. Maar overweeg je om voor een ander bedje te gaan, lees dan bijvoorbeeld de reviews van andere mensen. Zo kom je erachter wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is het verschil tussen een wieg en een ledikant?

Een wieg en een ledikant zijn allebei veilige bedjes om een kindje in te laten slapen. Het verschil zit hem in het formaat. Een wieg heeft een standaardafmeting van 80 x 40 cm, waardoor een baby alleen de eerste 3 tot 6 maanden erin kan slapen. Een ledikant is met de standaardafmeting 60 x 120 cm een stuk groter. Een kindje slaapt hier doorgaan tot 2,5 jaar in. 

Lees ook: Wieg, co-sleeper of ledikant: welke kies je?

Hoe lang gebruik je een wieg?

Een baby kan ongeveer de eerste 3 tot 6 maanden in een wieg slapen. Als je kindje te groot is geworden of om kan rollen, is het tijd om in een ledikant te gaan slapen. Ben je op zoek naar een ledikant? We hebben ook een top 10 met de beste ledikantjes samengesteld.

Wieg

Welke matras moet in een wieg?

Een groot deel van de wiegjes worden geleverd met een matras. Is dit niet het geval, dan moet je deze nog even apart erbij aanschaffen. Zorg er dan voor dat je de juiste maat kiest, zodat het handje of voetje van jouw baby niet klem komt te zitten tussen het matras en de binnenkant van het bedje. Wil je meer informatie over babymatrassen? Lees dan mijn blog met daarin de top 5 beste babymatrassen.

Welke soorten wiegjes zijn er?

Er zijn verschillende soorten wiegjes te verkrijgen. Het is jouw eigen voorkeur welke je het meest fijn vindt om te gebruiken. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende babywiegjes. De bovenste drie worden het meest gebruikt om je baby in te laten slapen op de babykamer of naast het ouderlijk bed.

Ben je op zoek naar nog meer babyspullen? Bekijk dan de koopgidsen van nog veel meer babyspullen. 

Beste koop

Ga naar de laagste prijs

prenatal.nl (€135,99)
bol.com
Beste koop

Ga naar de laagste prijs

prenatal.nl (€135,99)
bol.com