
Een zwangerschapskussen, ook wel voedingskussen genoemd, is een musthave tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling is deze handig om te gebruiken. Het zorgt ervoor dat je comfortabeler slaapt én op een ontspannen manier je baby kunt voeden. Maar waar moet je op letten bij het kopen van zo’n kussen? En wat is eigenlijk het beste zwangerschapskussen? In dit artikel vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen, en natuurlijk de top 10 met de beste zwangerschapskussens.
- Wat zijn de voordelen van een zwangerschapskussen en voedingskussen?
- De top 10 beste zwangerschapskussens van 2025
- Beste zwangerschapskussen? De top 10 uitgelicht
- Litollo zwangerschapskussen U-vorm
- Ella zwangerschapskussen C-vorm
- BabyCare voedingskussen
- Litollo Zwangerschapskussen J-vorm
- Snoozzz voedingskussen
- Strex zwangerschapskussen XXL
- Doomoo Buddy voedingskussen
- Doomoo Sleepy zwangerschapskussen
- Osteomedix ergonomisch zwangerschapskussen
- Litalente lichaamskussen
- Meest gestelde vragen over een zwangerschapskussen
- Wat is een zwangerschapskussen en waarvoor gebruik je deze?
- Welke soorten zwangerschapskussens zijn er?
- Waar moet je op letten bij het kopen van een zwangerschapskussen?
- Kun je een zwangerschapskussen wassen en onderhouden?
- Heb je een extra hoes nodig?
- Zijn zwangerschapskussens alleen voor zwangere vrouwen, of kunnen anderen ze ook gebruiken?
- Mijn ervaring met een voedingskussen
Wat zijn de voordelen van een zwangerschapskussen en voedingskussen?
Een zwangerschapskussen is onmisbaar in bed met die steeds groter wordende buik. Het zorgt niet alleen voor een comfortabele slaaphouding, maar het kan ook nog eens rug- en bekkenpijn verlichten. Ook na de bevalling biedt een zwangerschapskussen veel voordelen. Hierna kun je het namelijk gebruiken als voedingskussen. Dit kussen geeft je baby en jezelf ondersteuning, waardoor jullie samen ontspannen en comfortabel kunnen genieten van de voedingsmomenten. Ook zijn sommige voedingskussens te gebruiken als babynestje of zitkussen door een speciale hoes eromheen te doen. Enne, ook na de zwangerschap is dit kussen nog een heerlijk slaapmaatje.
Verderop in deze koopgids geven we nog meer tips en antwoord op de meest gestelde vragen om jouw zoektocht naar het beste voedingskussen makkelijker te maken. Maar nu eerst de top 10 met de beste voedingskussens.
Direct naar de aanbiedingen?
De top 10 beste zwangerschapskussens van 2025
Om de keuze voor de beste voedingskussen te vergemakkelijken hebben we een top 10 voor je samengesteld.









Beste zwangerschapskussen? De top 10 uitgelicht
1. Litollo zwangerschapskussen U-vorm
Met dit U-vormige zwangerschapskussen van Litollo wordt slapen met een groeiende buik weer een stuk comfortabeler. Dit extra grote kussen is maar liefst 280 cm lang en biedt volledige ondersteuning van hoofd tot teen, of je nu op je zij of rug slaapt. Ook na de bevalling blijft dit kussen fijn om te gebruiken. Het zorgt voor ontspannen voedingsmomenten en helpt je lichaam te ondersteunen tijdens het herstel. Het enige nadeel? Er blijft misschien nét iets minder ruimte over in bed voor je partner!
Vorm: U-vorm
Afmeting: 280 cm x 70 cm
Vulling: polyester
Hoes: wasbaar op 30 graden
Design: keuze uit meerdere kleuren
2. Ella zwangerschapskussen C-vorm
Dit C-vormige zwangerschapskussen van Ella is speciaal ontworpen voor zijslapers en biedt optimale ondersteuning voor de nek, rug, buik en benen. Dankzij deze ergonomische vorm kun je in een comfortabele slaaphouding liggen en beter ontspannen tijdens de zwangerschap. De hoes is gemaakt van zachte jersey-stof, wat zorgt voor een extra prettig gevoel op de huid. Een ideaal kussen om je nachtrust te verbeteren en je lichaam de ondersteuning te geven die het nodig heeft!
Vorm: C-vorm
Afmeting: 150 x 70 cm
Vulling: milieuvriendelijk polyester
Hoes: wasbaar op 30 graden
Design: grijze jersey hoes
3. BabyCare voedingskussen
Het BabyCare zwangerschapskussen is een veelzijdige must-have voor aanstaande moeders. Niet alleen zorgt het ‘s nachts in bed voor een comfortabele slaaphouding, maar ook overdag biedt het extra ondersteuning als je even wilt ontspannen op de bank. Na de zwangerschap is dit kussen bovendien perfect gebruiken als voedingskussen. Dankzij de heupriem met gesp kun je het stevig om je middel vastmaken, zodat het kussen tijdens de voeding goed op zijn plek blijft liggen. Een extra veiligheidskussen in het midden voorkomt dat je baby van het kussen af kan rollen.
Vorm: C-vorm
Afmeting: 60 x 72 x 16 cm
Vulling: polyester
Design: grijs met wolkjes
4. Litollo Zwangerschapskussen J-vorm
Dankzij de J-vorm is dit Litollo zwangerschapskussen perfect voor zwangere vrouwen die graag op hun zij slapen. Je legt je hoofd op het kussen, plaatst het tussen je benen en kunt het naar wens tegen je buik of rug positioneren voor extra ondersteuning. Een bijkomend voordeel: dit kussen neemt minder ruimte in beslag dan andere zwangerschapskussens. Zo blijft er genoeg plek over in bed voor je partner – wel zo fijn!
Vorm: J-vorm
Afmeting: 145 cm x 50 cm
Vulling: polyester
Hoes: wasbaar op 30 graden
Design: keuze uit meerdere kleuren
5. Snoozzz voedingskussen
Het Snoozzz voedingskussen staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit en ultieme comfort. Met een lengte van 185 cm kun je het op allerlei manieren vormen om optimale ondersteuning te bieden tijdens het voeden of rustmomenten. De vulling bestaat uit kleine microkorrels, waardoor het kussen stevig blijft, zelfs na veelvuldig gebruik. Extra handig: met de speciale relax hoes tover je het kussen eenvoudig om tot een babynestje. Daarnaast heb je de keuze uit prachtige designs, zodat je altijd een stijl vindt die bij jou past.
Vorm: C-vorm
Afmeting: 185 cm x 35 cm
Vulling: microkorrels
Hoes: wasbaar op 30 graden
Design: keuze uit meerdere kleuren en designs
6. Strex zwangerschapskussen XXL
Het Strex XXL zwangerschapskussen biedt maximale ondersteuning voor je steeds groter wordende buik. Dankzij de U-vorm kun je je er heerlijk in nestelen, zowel in bed als op de bank. Zo krijgt je lichaam tijdens de zwangerschap de rust en ontspanning die het nodig heeft. De hoes is gemaakt van zacht velours, wat zorgt voor een luxe en comfortabele uitstraling. Extra handig: de vulling is aanpasbaar, zodat je het kussen helemaal naar je eigen behoefte kunt afstemmen.
Vorm: U-vorm
Afmeting: 280 x 80 cm
Vulling: polyester
Hoes: wasbaar op 30 graden
Design: grijs
7. Doomoo Buddy voedingskussen
Het Doomoo Buddy voedingskussen is gevuld met kleine microkorrels, wat meerdere voordelen biedt. Het kussen blijft langer in vorm, voelt stevig aan en maakt bovendien geen geluid bij beweging – ideaal voor een ongestoorde nachtrust. Een klein nadeel is dat dit zwangerschapskussen wat duurder is in aanschaf. Maar als het zorgt voor een betere nachtrust en extra comfort, is dat het dubbel en dwars waard!
Vorm: C-vorm
Afmeting: 180 cm x 40 cm
Vulling: microkorrels
Hoes: wasbaar op 30 graden
Design: keuze uit meerdere kleuren en designs
8. Doomoo Sleepy zwangerschapskussen
Na het Doomoo Buddy voedingskussen is hier opnieuw een topper van Doomoo: het Sleepy zwangerschapskussen. Dit kussen heeft een rechte vorm en is speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van zwangere vrouwen. Het biedt optimale ondersteuning voor de bekken en benen, maar ook voor het bovenlichaam, zoals de buik en armen. Dankzij de vulling met microkorrels blijft het kussen stevig en behoudt het goed zijn vorm, zodat je elke nacht geniet van maximaal comfort.
Vorm: recht
Afmeting: 100 cm x 35 cm
Vulling: polyester
Hoes: wasbaar op 30 graden
Design: keuze uit meerdere kleuren en designs
9. Osteomedix ergonomisch zwangerschapskussen
Heb je liever een kussen in een rechte vorm? Dan is het Osteomedix ergonomisch zwangerschapskussen misschien de juiste keuze voor jou. Dankzij het slanke en rechte ontwerp ben je extra flexibel in het gebruik. Leg het bijvoorbeeld achter je rug voor ondersteuning, sla je arm eromheen of plaats het tussen je benen voor een betere slaaphouding. Ook na de zwangerschap blijft dit kussen praktisch. Het is perfect te gebruiken als voedingskussen en zelfs als hoofdkussen. Daarnaast is de hoes gemaakt van ademend katoen, wat zorgt voor extra comfort en een fris gevoel.
Vorm: recht
Afmeting: 140 cm x 40 cm
Vulling: polyester
Hoes: wasbaar op 30 graden
Design: wit
10. Litalente lichaamskussen
Dit lichaamskussen is een echte alleskunner! Dankzij de zachte en ademende microvezel hoes voelt het heerlijk comfortabel aan. Het kussen is op allerlei manieren te gebruiken, zowel als zwangerschapskussen voor optimale ondersteuning tijdens het slapen als voedingskussen na de bevalling. Ben je tijdens de zwangerschap gewend geraakt aan het slapen met een kussen? Geen probleem! Ook na de bevalling blijf je er heerlijk mee slapen.
Vorm: recht
Afmeting: 145 cm x 40 cm
Vulling: polyester
Hoes: wasbaar op 30 graden
Design: keuze uit meerdere kleuren en designs
Meest gestelde vragen over een zwangerschapskussen
Wat is een zwangerschapskussen en waarvoor gebruik je deze?
Als je zwanger bent, leer je heel wat nieuwe producten kennen en het zwangerschapskussen is daar een van. Het is een langwerpig kussen dat ontworpen is om comfort en ondersteuning te bieden als je zwanger bent en dat kan je goed gebruiken met zo’n groeiende buik. Je gebruikt het kussen als je slaapt, rust of ontspant. Nadat je bevallen bent, komt het kussen goed van pas als voedingskussen.
Welke soorten zwangerschapskussens zijn er?
Er zijn verschillende soorten kussens en elke vorm heeft weer andere voordelen. Houd jouw behoeften in je achterhoofd en bepaal aan de hand daarvan welk kussen het beste bij je past.
- C-Vorm
Een zwangerschapskussen in een C-vorm klem je tussen je benen waarbij je je hoofd laat rusten op het bovenste deel. Het middenstuk leg je onder je zwangere buik. Hierdoor is het gewicht goed verdeeld en krijgt ook je rug voldoende steun. Dit kussen is geschikt als je graag op je zij slaapt. - J-Vorm
Een ander kussen voor zijslapers is het zwangerschapskussen met een J-vorm. Deze ondersteunt je lichaam aan één kant. Aan de andere kant kan je partner nog lekker tegen je aan liggen ’s nachts. - U-Vorm
Ben je een rugslaper, dan is het U-vormige zwangerschapskussen iets voor jou. Je hoofd rust op het ronde gedeelte van de U. Je rug wordt ondersteund door de ene kant van de U en je armen en benen klem je om de andere kant.
Waar moet je op letten bij het kopen van een zwangerschapskussen?
Een zwangerschapskussen moet passen bij jouw behoeften. Let daarom op de volgende punten als je een kussen gaat kopen.
Type kussen
Bedenk van tevoren waar je het kussen voor wilt gebruiken en wat je slaaphouding is. Zo kan je het beste bepalen welk type zwangerschapskussen bij jou past. C- en J-vormige kussens passen goed bij zijslapers en een U-vormig kussen is geschikt voor rugslapers.
Materiaal
De kussens worden met verschillende soorten vullingen gevuld. Ieder met hun eigen voor- en nadelen.
- Piepschuimballetjes: In goedkopere voedingskussens zitten vaak balletjes van piepschuim. Deze piepschuimballetjes nemen snel de vorm van je lichaam aan. Ze verliezen wel sneller hun steun, omdat ze na veel gebruik aan elkaar gaan plakken. Kan je niet goed tegen geluiden? Piepschuimballetjes maken geluid als je heen en weer beweegt en dat is niet zo fijn voor je nachtrust.
- Polyester: Dit materiaal is vergelijkbaar met de vulling van veel hoofdkussens. Het voelt zacht en maakt geen geluid. Als je het nogal snel warm krijgt, is polyester niet zo geschikt, omdat het minder goed ademt dan andere vullingen.
- Memory foam: Memory foam wordt ook wel traagschuim genoemd. Het is stevig materiaal en biedt daarom goede ondersteuning zonder teveel druk te geven. Ook traagschuim ademt minder goed, maar bij sommige kussens is dit opgelost door het schuim te scheuren.
- Microparels: Tenslotte zijn er ook kussens met een vulling van microparels. Deze balletjes zijn gevuld met lucht en daarom is het kussen heel licht. Het kussen maakt geen geluid en de balletjes deuken niet zo snel in als balletjes van piepschuim.
Afmetingen
Kussens in de vorm van een J zijn vaak compact, in tegenstelling tot U-vormige en C-vormige kussens. Let er ook op dat het formaat van het zwangerschapskussen past bij de afmetingen van je bed en dat er nog voldoende ruimte is voor je partner. Ook moet het kussen passen bij jouw lichaamslengte. Grotere kussens zijn vaak multifunctioneler, maar kleinere kussens kan je makkelijker opbergen.
Hoes
Bekijk of het kussen eenvoudig te reinigen is en of je de hoes kan wassen. Zeker als je het zwangerschapskussen ook als voedingskussen wilt gaan gebruiken als je baby eenmaal geboren is, is dit belangrijk. Vergeet ook niet te kijken naar het materiaal van de hoes, want deze moet fijn aanvoelen en niet irriteren.
Prijs-kwaliteit
De prijzen van de kussens variëren afhankelijk van het materiaal en de afmetingen. Bepaal van tevoren wat je wilt uitgeven en vooral welk kussen het beste aansluit bij jouw behoeften.
Kun je een zwangerschapskussen wassen en onderhouden?
De meeste zwangerschapskussens hebben een afneembare hoes die in de wasmachine gewassen kan worden. Controleer het waslabel op de hoes voor de instructies.
Heb je een extra hoes nodig?
Het is fijn om een extra hoes aan te schaffen, want dan kan je de hoes wisselen als er een ongelukje is gebeurd. Zo heb je altijd een reservehoes bij de hand als de andere in de was zit. Zeker als je het kussen als voedingskussen gaat gebruiken, wordt deze makkelijk vies door bijvoorbeeld melk.
Zijn zwangerschapskussens alleen voor zwangere vrouwen, of kunnen anderen ze ook gebruiken?
Een zwangerschapskussen is zeker niet alleen voor zwangere vrouwen. Ook na je zwangerschap kan je blijven slapen met dit kussen als je daardoor in een fijnere houding ligt. Er zijn ook speciale hoezen voor zwangerschapskussens waardoor je ze om kunt vormen tot een knus babynestje of zitkussen voor je kindje.
Mijn ervaring met een voedingskussen
In de eerste helft van mijn zwangerschappen ging het slapen nog redelijk goed. Ik was gewend om op mijn buik te slapen, maar op een gegeven moment werd dat natuurlijk onmogelijk. Een zwangerschapskussen bleek een echte uitkomst! Ik koos voor een C-vormig kussen dat ervoor zorgde dat ik comfortabel op mijn zij kon slapen. Omdat ik vaak de neiging had om weer op mijn buik te rollen, legde ik het kussen tussen mijn benen en om mijn buik, zodat ik mijn arm er ook nog overheen kon slaan. Zo creëerde ik een heerlijk coconnetje om in te liggen.
Ook na de zwangerschap bleef het kussen een favoriet. Ik gebruikte het als voedingskussen, wat een groot verschil maakte bij het geven van borstvoeding. Dat verliep bij mij helaas niet vanzelf, maar het kussen zorgde in ieder geval voor een stukje extra comfort. Later, bij het geven van een flesje, bleef het net zo fijn – niet alleen voor mij, maar ook voor mijn vriend, die het kussen ook regelmatig gebruikte tijdens de voedingen. Als je het mij vraagt, is een zwangerschapskussen echt een must-have voor elke aanstaande mama!
Ben je op zoek naar nog meer babyspullen? Bekijk dan de koopgidsen van nog veel meer items.
Ga naar de laagste prijs
Ga naar de laagste prijs
Ga naar de laagste prijs
Ga naar de laagste prijs