Home » Baby » De beste inbakerdoek van 2022 | de top 10 [koopgids]

De beste inbakerdoek van 2022 | de top 10 [koopgids]

beste inbakerdoek

Met een inbakerdoek schrikt een baby niet wakker van onverwachte bewegingen van de armpjes en voetjes. Een musthave om ervoor te zorgen dat je kindje rustiger en langer slaapt. En hierdoor natuurlijk ook jijzelf. Maar wat is nu de beste inbakerdoek? Hoe kun je veilig inbakeren? En waar moet je op letten bij het kopen van een inbakerdoek? In deze blog geef ik antwoord op de meest gestelde vragen, en daarnaast deel ik de top 10 met beste inbakerdoeken van 2022. 

Waarom heb je een inbakerdoek nodig?

Een baby heeft na de geboorte nog maar weinig controle over zijn of haar lichaam. Daardoor schrikt een baby’tje vaak wakker door ongecontroleerde bewegingen van de armen en voeten. Hierdoor slaapt je kindje erg onrustig, en jij daardoor ook.

Door een inbakerdoek te gebruiken zorg je ervoor dat deze schrikachtige bewegingen beperkt worden door de armpjes strak naast het lichaam in te wikkelen. En daarnaast zorgt het voor geborgenheid en veiligheid. Het geeft een baby namelijk hetzelfde warme en vertrouwde gevoel als in de baarmoeder. Een kindje dat gewikkeld is in een inbakerdoek valt daarom sneller in slaap, en slaapt rustiger en langer achter elkaar.

Om jouw zoektocht naar de beste inbakerdoek makkelijker te maken, geef ik verderop in deze koopgids tips en antwoord op de meest gestelde vragen. Zoals onder andere de voor- en nadelen en waar je op moet letten bij het inbakeren van je baby. Maar nu eerst de top 10 met de beste inbakerdoeken van dit moment.

De top 10 beste inbakerdoeken van 2022

Er zijn verschillende soorten inbakerdoeken. Van een grote hydrofiele doek tot een speciale slaapzak waarmee je jouw baby inbakert. Om je op weg te helpen vind je hieronder de top 10.

De top 10 inbakerdoeken uitgelicht

1. Pacco Piccolo Inbakerdoek

De Pacco Piccolo is de meest verkochte inbakerdoek. En dit is niet voor niets. De doek is namelijk eenvoudig in gebruik, en zorgt ervoor dat een baby zich geborgen voelt. De flappen van de doek maak je aan elkaar vast door middel van een klittenbandsluiting. Een groot voordeel hiervan is dat je de inbakerdoek hierdoor aan kunt passen aan het lichaam van je kindje dat natuurlijk steeds groter wordt.

De Pacco Piccolo inbakerdoek is gemaakt van katoen en voelt lekker zacht aan. Hij is te gebruiken vanaf de geboorte tot ongeveer 5 maanden. Is jouw baby’tje prematuur of dysmatuur? Dan kun je het beste eerst de kleinere Pacco Primo gebruiken om je kindje mee in te bakeren. De inbakerdoek is in meerdere kleuren verkrijgbaar.

TOG-waarde: 1,3
Maat: 2 tot 4 kilo, en 4 tot 7 kilo
Materiaal: katoen
Kleuren: meerdere kleuren

2. Swaddle Meyco Inbakerdoek 2-pack

De Meyco Swaddle inbakerdoek is de beste koop in deze top 10. Je krijgt namelijk niet één, maar twee inbakerdoeken voor een gunstige prijs. Daarnaast worden de Meyco inbakerdoeken enorm goed beoordeeld door de ouders die deze gebruiken voor hun baby.

De Meyco inbakerdoek is gemaakt van katoen en dit zorgt voor een goede vochtopname en ventilatie. De doeken zijn in allerlei mooie kleuren en designs verkrijgbaar.

TOG-waarde: 0,5
Maat: 0 tot 3 maanden, en 4 tot 6 maanden
Materiaal: katoen
Kleuren: meerdere kleuren en designs

3. Puckababy Original Piep Inbakerslaapzak

De Puckababy Original Piep is eigenlijk geen inbakerdoek, maar een inbakerslaapzak. Toch mag de Puckababy niet in deze top 10 ontbreken. Het is namelijk al jaren één van de meest gebruikte manieren om een baby in te bakeren.

De Puckababy Piep werkt alleen net iets anders dan een inbakerdoek. In deze slaapzak zitten de armpjes namelijk niet strak naast het lichaam van een baby, maar hebben ze nog gewoon bewegingsvrijheid binnenin de slaapzak. Alleen doordat de stof helemaal tot aan de nek komt, schrikt een baby niet wakker als de armpjes omhoog bewegen.

De inbakerdoek is gemaakt van katoen, en is in allerlei leuke printjes en designs te verkrijgen. De Piep is te gebruiken vanaf de geboorte tot 3 maanden, en daarna kun je over naar de Puckababy Mini voor 3 tot 6 maanden.

TOG-waarde: 0,5
Maat: 0 tot 3 maanden, en 3 tot 6 maanden
Materiaal: katoen
Kleuren: meerdere kleuren en designs

4. Love to Dream Swaddle Up

De Love to Dream is ook een inbakerslaapzak, maar werkt ook weer net iets anders dan de Puckababy. Een baby leg je namelijk in de vlindervormige slaapzak met de handjes omhoog in de speciale voorgevormde mouwtjes. De natuurlijke houding van een baby is namelijk om te slapen met de armen naast het hoofd. En met de Love to Dream kan een kindje zichzelf alsnog kalmeren door op de handjes te sabbelen.

De Love to Dream is gemaakt van 100% katoen, en verkrijgbaar in maar liefst 15 kleuren. Daarnaast ook in verschillende maten.

TOG-waarde: 1
Maat: 0 tot 3 maanden, 3 tot 6 maanden
Materiaal: katoen
Kleuren: meerdere kleuren

5. Mum2Mum Dream Inbakerdoek

De Mum2Mum Dream inbakerdoek heeft een dubbel inbakersysteem met een binnen- en buitenhoes, waardoor baby’s niet zomaar hun armpjes vrij krijgen. Maar maak je geen zorgen dat het lastig is om je kindje hiermee in te inbakeren. Dit gaat namelijk heel eenvoudig. Een groot voordeel is dat je je kindje met de inbakerdoek aan kunt verschonen, en hij of zij kan zelfs met de doek om in de autostoel slapen.

De Mum2Mum Dream inbakerdoek is gemaakt van katoen, en verschillende kleuren te verkrijgen. Daarnaast kun je kiezen uit twee maten: van 3 tot 6 kilo en van 6 tot 10 kilo.

TOG-waarde: 1
Maat: 3 tot 6 kilo, en 6 tot 10 kilo
Materiaal: katoen
Kleuren: meerdere kleuren

6. Little Dutch Inbakerdoek

Little Dutch heeft de inbakerdoeken in de meest prachtige kleuren en de mooiste designs. Deze inbakerdoek is maar liefst 120 x 120 cm, waardoor je er lang gebruik van kunt maken. En heb je de doek niet meer nodig om je baby in te bakeren? Dan is deze ook heel fijn om je kindje mee af te drogen na het badje. De doek is namelijk gemaakt van hydrofiel stof, en daardoor heerlijk zacht en neemt goed vocht op.

TOG-waarde: 0,5
Afmeting: 120 x 120 cm
Materiaal: hydrofiel
Kleuren: meerdere kleuren en designs

7. Jollein Hydrofiele XL-doek

De Jollein XL-doeken hebben een afmeting van 115 x 115 cm, en zijn multifunctioneel. De doeken zijn niet alleen te gebruiken om je baby in te bakeren, maar ook als handdoek, dekentje of spuugdoek. Ideaal dus!

De Jollein inbakerdoeken zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren en designs. Ook handig, het is een 2-pack, dus je hebt er meteen meerdere in huis.

TOG-waarde: 0,5
Afmeting: 115 x 115 cm
Materiaal: hydrofiel
Kleuren: meerder kleuren en designs

8. MINIIYOU Teddy

Deze Teddy inbakerdoek heeft een onwijs schattig design, en is heerlijk zacht. Doordat de beentjes ieder een eigen pijpje hebben, is de inbakerdoek ook te gebruiken in een autostoeltje zoals de Maxi Cosi. Het enige nadeel is dat deze doek niet heel strak om het lichaam zit, waardoor de armpjes iets makkelijker los kunnen komen. De teddy inbakerdoek is in meerdere kleuren als maten verkrijgbaar.

TOG-waarde: 1,5
Maat: 0 tot 2 maanden, en 2 tot 4 maanden
Materiaal: binnenkant is katoen, de buitenkant is polyester
Kleuren: Meerdere kleuren

9. Meyco 3-pack Hydrofiele Inbakerdoeken

120 x 120 cm

Deze set van Meyco met hydrofiele inbakerdoeken bestaat niet uit twee, maar zelfs drie doeken. Hierdoor heb je er altijd eentje extra in de kast liggen voor het geval dat bijvoorbeeld je baby’tje erop spuugt. De inbakerdoeken een afmeting van 120 x 120 cm, en je hebt de keuze uit verschillende designs en kleuren.

TOG-waarde: 0,5
Afmeting: 120 x 120 cm
Materiaal: hydrofiel
Kleuren: meerdere kleuren en designs

10. Jollein Baby Wrapper

De top 10 met beste inbakerdoeken wordt afgesloten met de wrapper van Jollein. In een handomdraai heb jij je baby met deze doek ingebakerd. Aan de onderkant zit zelfs nog een rits, zodat je de luier kunt verschonen zonder de doek uit te hoeven doen. Het enige nadeel is dat er maar twee flappen rondom de buik worden vastgezet, waardoor de armpjes sneller vrij kunnen komen. De Jollein wrapper is gemaakt van zachte jersey stof, en beschikbaar in verschillende kleuren.

TOG-waarde: 0,5
Maat/afmeting: 0 tot 3 maanden
Materiaal: jersey katoen
Kleuren: meerdere kleuren

Meest gestelde vragen over een inbakerdoek

Waarom inbakeren?

In de eerste maanden na de geboorte hebben baby’s nog maar weinig controle over hun lichaam. Tijdens het slapen kunnen ze dan ook wakker schrikken door onverwachte bewegingen van hun armpjes of voetjes. Het inbakeren van je kindje zorgt ervoor dat je de bewegingsvrijheid kunt beperken. Hierdoor zal je kindje niet alleen sneller in slaap vallen, maar ook langer blijven slapen. Daarnaast zorgt inbakeren er ook voor dat je kindje zich veilig voelt tijdens de nacht. De inbakerdoek simuleert namelijk de warmte van de baarmoeder, waardoor je kindje heerlijk kan slapen.

Wat is een inbakerdoek?

Een inbakerdoek is een zachte doek waar je jouw baby in kunt wikkelen voor het slapengaan. Het kindje wordt in de inbakerdoek gewikkeld, zodat onverwachte bewegingen van het lichaam kunnen worden beperkt. Veel ouders merken dat hun pasgeboren kinderen hierdoor beter en langer slapen. Daarnaast simuleert een inbakerdoek ook de veiligheid van een baarmoeder. Door je baby te wikkelen in de zachte doek, waant je kindje zich in de vertrouwde en veilige omgeving van je baarmoeder. Dit kan helpen bij het ontspannen van het lichaam, zodat de baby eerder in slaap kan vallen.

Wat zijn de voordelen van een inbakerdoek?

Je baby laten slapen in een inbakerdoek heeft meerdere voordelen. Zo leert je baby bijvoorbeeld om zichzelf in slaap te sussen, doordat het warme en vertrouwde gevoel van de baarmoeder wordt gesimuleerd. Hierdoor valt je baby niet alleen sneller in slaap, maar zal je kindje ook langer doorslapen. De inbakerdoek is namelijk zo strak rond het lichaam van het kindje gewikkeld, dat je baby geen onverwachte bewegingen kan maken. Hierdoor kan je kindje zichzelf niet wakker maken en wordt het alleen wakker om natuurlijke redenen (zoals voldoende nachtrust, honger of behoefte aan een nieuwe luier). Daarnaast voelt je baby zich geborgen, comfortabel en warm door de zachte doek rond zijn of haar lichaam.

inbakerdoek baby
Bron: Meyco

Wat zijn de nadelen van inbakeren?

Het inbakeren van je baby moet zeer zorgvuldig gebeuren. Wanneer de doek té strak of té losjes om het lichaam zit, kan dit onveilig zijn voor de baby. Het is daarom belangrijk dat je uitermate voorzichtig bent tijdens het inbakeren van je kindje. Daarnaast moet je inbakeren ook weer afleren. Vanaf een leeftijd van 6 maanden mag je jouw kindje namelijk niet meer inbakeren. Op deze leeftijd krijgen baby’s namelijk meer controle over hun lichaam en ingebakerd op je buik liggen kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Hoe gebruik je een inbakerdoek?

Je legt de doek, in een ruitvorm, open voor je neer. Vouw de bovenste punt van de doek naar binnen. Leg vervolgens je baby in het midden van de doek. De schouders van je baby moeten ongeveer op dezelfde hoogte als de vouwrand liggen. Sla de eerste zijkant over het lichaam van de baby heen, en stop de punt onder in zijn rug. Herhaal deze stap vervolgens met de andere kant, en stop ook deze punt weer onder zijn rug.

Bij het inpakken is het belangrijk om extra aandacht te schenken aan de stof rondom de schouders en de heupen. Bij de schouders moet de doek strak genoeg zitten, zodat de baby niet zelf zijn/haar armen kan bevrijden, terwijl bij de heupen juist voldoende ruimte moet overblijven, zodat het kindje nog wel zijn voeten kan bewegen. Wil je graag meer informatie over inbakeren? Dan kun je altijd advies vragen aan bijvoorbeeld het consultatiebureau. Schroom ook niet om meerdere malen te oefenen, bijvoorbeeld op een pop.

Wanneer begin je met het inbakeren van je baby?

Je mag je kindje inbakeren vanaf de eerste week na de geboorte. Vanaf de vierde maand mag je niet meer beginnen met inbakeren, en moet het juist worden afgebouwd. Dit is namelijk de leeftijd waarop baby’s langzaamaan beginnen te leren hoe ze om kunnen rollen naar hun buik.

Tot hoeveel maanden mag je inbakeren?

Vanaf de vierde maand mag er niet meer worden begonnen met inbakeren, maar moet er juist worden afgebouwd. Vanaf de zesde maand mogen kinderen niet meer worden ingebakerd, in verband met het risico dat baby’s zich op hun buik draaien tijdens het slapen. Je kunt ook in overleg met de huisarts of het consultatiebureau besluiten wanneer het slim is om te stoppen met het gebruiken van een inbakerdoek. Bijvoorbeeld wanneer jouw kindje al eerder op zijn buik kan draaien.

baby inbakeren
Bron: Pacco

Waar moet je op letten bij het kopen van een inbakerdoek?

Bij het kopen van een inbakerdoek, zijn er een paar dingen heel erg belangrijk. Ten eerste de maat van het doek. De doek moet namelijk goed aansluiten op het lichaam van het kindje. Daarnaast is het ook heel belangrijk om altijd een échte inbakerdoek te kopen. Sommige ouders denken dat een normale doek hetzelfde resultaat zal behalen, maar niets is minder waar. Niet alleen moet de stof lekker zacht aanvoelen, maar het moet ook ademend zijn, zodat de warmte weg kan.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van de inbakerdoek. Ze lijken misschien allemaal hetzelfde, maar er zitten wel degelijk verschillen tussen verschillende inbakerdoeken. Vooral de kwaliteit van het materiaal én de maat van de doeken is van groot belang. In de inbakerdoeken koopgids op onze site, kun je de beste inbakerdoeken vinden.

Hoe kun je veilig inbakeren?

Zorg ervoor dat je baby genoeg ruimte overhoudt om zijn benen goed te kunnen strekken en te kunnen spreiden naar de zogenoemde ‘kikkerstand’. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de heupen en de benen. Bij de armen mag de inbakerdoek een stuk strakker zitten. Het is hier namelijk belangrijk dat je kindje zichzelf niet kan bevrijden. Let wel op en kijk goed naar de persoonlijke voorkeuren van jouw kindje. Sommige baby’s gebruiken hun duim bijvoorbeeld om op te zuigen tijdens het slapen. Dan kan het slim zijn om één arm vrij te houden.

Wanneer mag je je baby niet inbakeren?

Naast de leeftijd van je kindje, zijn er nog verschillende andere redenen om geen inbakerdoek te gebruiken. Deze redenen hebben allemaal te maken met de gezondheid van je kindje. Heeft de baby koorts of is de lichaamstemperatuur van je kindje hoger dan normaal? Dan is het niet slim om de inbakerdoek te gebruiken. Andere lichamelijke redenen zijn een luchtweginfectie, benauwdheid of de eerste 24 uur na een vaccinatie. Ook wanneer je kindje veel moet overgeven of eczeem klachten heeft, is het raadzaam om te overleggen met bijvoorbeeld het consultatiebureau voordat je de inbakerdoek gebruikt.

Wat is het verschil tussen een inbakerdoek en een inbakerslaapzak?

Inbakerslaapzakken zijn een prima alternatief voor inbakerdoeken, maar ze bieden niet dezelfde personalisering en hetzelfde comfort. Zo kun je een inbakerslaapzak niet aanpassen naar het lichaam van jouw baby. Je sluit de slaapzak op dezelfde manier als een normale slaapzak: namelijk met een rits. De armpjes zitten wel in de slaapzak verborgen, maar niet strak tegen het lichaam. Dit betekent dat je kindje vaak meer ruimte heeft in een slaapzak en daardoor meer zal kunnen bewegen. Daarentegen is het wel makkelijker om je kindje in de slaapzak te doen, dan om je kindje in de inbakerdoek te wikkelen. De keuze is uiteindelijk aan jou.

Leestip: De top 10 beste inbakerslaapzakken

Hoe maak je een inbakerdoek schoon?

Het is aan te raden om minimaal 1x per week de inbakerdoek in de wasmachine te doen. De meeste zijn op 30 of 40 graden te wassen. Het is fijn om nog een extra doek in de kast te hebben liggen. Zo heb je er altijd eentje die schoon is om te gebruiken.

Ben je op zoek naar nog meer babyspullen? Bekijk dan de koopgidsen van nog veel meer items. 

Beste koop

120 x 120 cm

115 x 115 cm

Beste koop

115 x 115 cm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.