
Ben je de trotse ouder van een tweeling? Het is fantastisch om twee kinderen samen op te zien groeien. Ook plaatst het je voor vragen die andere ouders niet hebben. Een tweeling samen laten slapen of apart is hier één van. Wij zetten voor je op een rijtje wat de voordelen zijn en wanneer het tijd is om jouw tweeling apart te laten slapen.
Als ouder van een tweeling kom je voor allerlei uitdagingen en vragen te staan. Mag jouw tweeling samen in één bed slapen? Hoe kun je het slaapritme van de baby’s synchroniseren? En wat als ze elkaar wakker houden in de nacht? Als je zwanger bent is het handig om je hier alvast zo goed mogelijk op proberen voor te bereiden. Maar ook na de bevalling komen de antwoorden op deze vragen goed van pas.
Lees ook: 5x tips voor het inrichten van een tweeling babykamer
Tweeling samen laten slapen: de voordelen
Het samen laten slapen van je tweeling heeft veel voordelen. In het begin kan het lastig zijn als je kinderen elkaar wakker maken, maar uiteindelijk zijn de voordelen groot.
Het versterkt de onderlinge band
Meerlingen ontwikkelen in de baarmoeder al een sterke band met elkaar, en als ze bij elkaar slapen wordt die alleen maar sterker. Jouw baby’s zijn vaak rustiger als ze in elkaars buurt zijn. Ze troosten elkaar en geven elkaar een gevoel van veiligheid, hoe klein ze ook zijn. Dat is zowel fijn voor jouw tweeling als voor jou! Daarnaast is het ook goed voor de sociale vaardigheden van je tweeling. Door bij elkaar te slapen nemen ze onbewust elkaars slaapgewoonten over en leren ze rekening met elkaar te houden.
Praktisch voor de ouders
Zeker als je baby’s nog jong zijn, zal je ’s nachts ook in de weer zijn. Door je tweeling op dezelfde kamer te laten slapen hoef je ’s nachts niet van kamer naar kamer te lopen om je baby’s te verschonen of een nachtvoeding te geven. Ook kun je je kinderen makkelijker in de gaten houden als ze bij elkaar slapen, want je hoeft maar één kamer in de gaten te houden.
Makkelijker om het slaapritme en voedingsschema te synchroniseren
Als ouder van een pasgeboren baby word je geleefd, laat staan als je een tweelingouder bent. Door de slaapritmes en voedingsschema’s te synchroniseren creëer je rust. Het helpt daarbij als je baby’s op dezelfde kamer slapen. Meerlingen zijn in de buik al gewend om samen in slaap te vallen. Ze voelen elkaars aanwezigheid en ontwikkelen zo ook een beter slaap-waakritme. Als je ene kind wakker wordt van de honger, maak dan ook je andere kind wakker om het ritme zoveel mogelijk gelijk te houden. Geef je borstvoeding? Schakel eventueel een lactatiedeskundige in om je te helpen bij het tandemvoeden.
Kosten- en ruimtebesparend
Jij hebt tijdens je zwangerschap vast ’s nachts ook weleens liggen piekeren over hoe het moet als je tweeling eenmaal geboren is. Een tweeling brengt extra kosten met zich mee doordat je veel dingen dubbel moet aanschaffen. Ook maak je je misschien zorgen over de beperkte ruimte in jullie huis. Samen slapen op één kamer bespaart ruimte in huis. In de toekomst kan het wel fijner zijn om je kinderen ieder een eigen kamer te geven, maar misschien is jullie situatie dan gewijzigd en heb je die ruimte wel. Ook bespaart het samen slapen op één kamer kosten, doordat je bijvoorbeeld maar één commode en één babyfoon nodig hebt.
Lees ook: Dit zijn de 10 beste babyfoons van dit moment
Mag een tweeling samen in één bed slapen?
Je baby’s hebben maandenlang samen gebivakkeerd in jouw baarmoeder. Mogen ze dan ook samen in één bed slapen? Dat is niet verstandig, omdat je kinderen makkelijker oververhit kunnen raken. Ook bestaat er een kans op rebreathing, waarbij je baby’s elkaars uitgeademde lucht in kunnen ademen. Het samen slapen heeft veel voordelen, maar laat je tweeling wel elk in een eigen wieg of ledikant slapen.
Hoe kun je het slaapritme van de tweeling synchroniseren?
Als je een tweeling hebt, betekent dit helaas niet automatisch dat hun slaapritmes en voedingsschema’s hetzelfde zijn. Hier zul je zelf een handje bij moeten helpen. Het synchroniseren van het slaapritme begint met het gelijktijdig voeden van je baby’s en het op dezelfde tijden naar bed brengen. Vooral in de eerste maanden kan dit een uitdaging zijn. Zet door en blijf je houden aan een vaste routine, want dit helpt bij het ontwikkelen van een gelijk slaapritme. Zo houd je ook nog tijd over voor jezelf of andere kinderen. Soms zijn de individuele behoeftes van elke baby echt anders en lukt het synchroniseren niet. Kijk goed naar je baby’s en wees flexibel.
Wanneer is het tijd om een tweeling apart te laten slapen?
Er kunnen verschillende redenen zijn om je tweeling in aparte kamers te laten slapen. Kijk naar de behoeften van je tweeling en naar de situatie van jullie als gezin. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander misschien niet.
Als je tweeling elkaar wakker houdt
Als je baby’s zo’n verschillend slaapritme hebben en elkaar wakker houden, kan het wenselijk zijn om ze elk hun eigen slaapkamer te geven. Vanaf vier maanden kan je opnieuw proberen om ze volgens hetzelfde schema te laten slapen.
Tijdelijk apart laten slapen als één van de twee slechter slaapt
Ook kan het tijdelijk nodig zijn om ze apart te laten slapen als één van de twee bijvoorbeeld een periode slechter slaapt door doorkomende tandjes of een verkoudheid. Tijdens dutjes overdag slapen kinderen vaak lichter en dan kunnen ze elkaar wakker houden. Is dit het geval? Laat de tweeling overdag alleen slapen en ’s nachts weer bij elkaar op dezelfde kamer..
Als je tweeling behoefte heeft aan een eigen plek
Als je kinderen ouder worden, kan het fijn zijn om ze elk een eigen kamer te geven. Zo hebben ze hun eigen plekje waar ze zich terug kunnen trekken en kunnen spelen. Als ze het nog wel fijn vinden om bij elkaar te slapen is dit ook prima. Ook hiervoor geldt, dat je kijkt naar de behoeften van je kinderen en dat je rekening houdt met jullie situatie.



Ga naar de laagste prijs