
Is er een kindje op komst? Dan is het tijd de babykamer in te richten! Je kunt uit veel verschillende interieurstijlen kiezen als je gaat inrichten, van modern tot landelijk en klassiek tot Scandinavisch. Maar soms spreken de trendy stijlen je gewoon net niet aan, heb je ze al te vaak bij andere (jonge) ouders gezien, of passen ze niet bij de rest van het interieur van de woning. Je wilt liever een meer originele stijl die beter bij jullie past. Neem dan eens de tijd om je te verdiepen in net even anders dan anders stijlen voor de babykamer! Deze stijlen hebben een heel eigen karakter, zijn niet trendgevoelig en groeien mee met je kindje. Heb je wat inspiratie nodig? We zetten drie leuke stijlen voor de babykamer voor je op een rijtje.
Shabby chic
Shabby chic is een combinatie van de landelijke en de vintage woonstijl met een vleugje brocante. Het is licht nostalgisch zonder oubollig te zijn, heeft een romantische sfeer, zachte kleuren, een licht doorleefde uitstraling en het interieur hoeft niet perfect te lijken. Je mag aan de meubelen bijvoorbeeld best zien dat ze al een leven achter de rug hebben, een paar krasjes en deukjes zijn prima. Dat maakt het niet alleen een wat lossere interieurstijl, de inrichting is ook duurzaam, tijdloos en budgetvriendelijk. Meubeltjes van de kringloop, van een rommelmarkt of de zolder van je grootouders passen hier prima in. Wil je toch liever bijvoorbeeld een modern wiegje in verband met de nieuwe veiligheidseisen? Er is ook nieuwe shabby chic verkrijgbaar, waarbij nieuwe meubelen oud lijken.
De kleuren zijn licht, zoals beige, taupe en zacht blauw, en ook poederachtige tinten kunnen hier prima. Decoraties met bloemmotieven horen ook bij shabby chic en versterken de romantische sfeer. Denk bijvoorbeeld aan een lampenkap met bloemen, een strook behang met bloemmotief of gordijnen met een bloemdessin.
Bohemian
In het bohemian interieur gaat het om kleur, natuurlijke materialen en een vleugje ‘ver weg’. Omdat het om een babykamer gaat, is het verstandig om niet te kiezen voor te sprekende kleuren, maar liever te gaan voor warme aardetinten zoals zacht oker, lichtbruin, zand en beige. Dit oogt rustiger. Wel kun je kiezen voor een accentkleur in bijvoorbeeld donkerbruin, blauw of groen. Dit voeg je aan het interieur toe als een baan behang, in de vorm gordijnen voor de babykamer, met kussentjes of met een leuke muursticker. Het vleugje ‘ver weg’ zie je terug in de vorm van onder meer prenten en knuffels van exotische dieren, voorleesboekjes over verre landen en andere culturen, kussentjes met een exotische print of borduursel of een paar leuke souveniertjes van een verre reis.
Eclectisch
Heb je niet echt een gevoel bij een vastomlijnde interieurstijl, dan kies je voor de eclectische stijl. ‘Eclectisch’ betekent ‘het beste uitkiezend’. Je kiest uit verschillende interieurstijlen de elementen die jij goed bij je kindje en jou vindt passen, en voegt deze samen tot een geheel. De meeste mensen gebruiken een rode draad om te shoppen, zoals een bepaalde interieurstijl of een kleur. Omdat er geen vastomlijnde regels zijn, is het verstandig eerst een moodboard te maken waarop je alle elementen samenvoegt, zodat je in één oogopslag ziet of het goed bij elkaar past.