Home » Koopgids » De beste babyslaapzak van 2023 | dit is de top 10 [koopgids]

De beste babyslaapzak van 2023 | dit is de top 10 [koopgids]

beste babyslaapzak

Met een babyslaapzak kan het hoofdje van jouw kindje niet zomaar onder de dekens verdwijnen, en heeft hij of zij het toch lekker warm. Dit zorgt voor een hoop rust bij jou als ouder. Maar wat is nu de beste slaapzak voor een baby? Wat zijn de voordelen ervan? En welke soorten babyslaapzakken zijn er eigenlijk? In deze blog geef ik antwoord op de meest gestelde vragen rondom het kopen van een slaapzak voor een baby. Daarnaast deel ik de top 10 met beste babyslaapzakken van 2023. 

Waarom heb je een babyslaapzak nodig?

Met een babyslaapzak kan jouw kindje veilig slapen. Het hoofdje van een baby kan namelijk niet onder het dekentje zakken, en een baby rolt ook niet zo gemakkelijk om van de rug naar de buik. Ook voor peuters is een slaapzak fijn om te gebruiken. Het zorgt namelijk op elke leeftijd voor een veilig en geborgen gevoel. En, het scheelt mama en papa ook weer wat werk door niet telkens het bedje op te hoeven maken. Met een babyslaapzak heb je namelijk geen dekens en lakens nodig.

Om jouw zoektocht naar de beste babyslaapzak makkelijker te maken, geef ik verderop in deze koopgids tips en antwoord op de meest gestelde vragen. Zoals onder andere waar je op moet letten bij het kopen van een slaapzak voor een baby, maar ook welke soorten babyslaapzakken er zijn. Maar nu eerst de top 10 met de beste babyslaapzakken van dit moment.

De top 10 beste babyslaapzakken van 2023

Hieronder vind je de top 10 met de beste en leukste babyslaapzakken.

De top 10 slaapzakken voor baby’s uitgelicht

1. Puckababy Bag 4 Seasons

Met stip op nummer 1 in de top 10 met beste babyslaapzakken staat de Puckababy 4 seizoenen slaapzak. Deze kent alleen maar voordelen. De babyslaapzak is namelijk op vier manieren te gebruiken, en daardoor voor alle seizoenen en temperaturen geschikt. De dunne katoenen slaapzak is te dragen tijdens warme dagen en nachten, waarbij je de mouwtjes er ook nog eens af kunt ritsen. In de lente en de herfst kan jouw baby lekker slapen in de dikkere teddy slaapzak. En is heel koud in de winter, dan rits je beide slaapzakken in elkaar. Gegarandeerd dat jouw kindje het dan heerlijk warm heeft.

Een ander voordeel van de Puckababy Bag 4 Seasons is dat deze al vanaf 6 maanden te gebruiken is, en tot maar liefst 2,5 jaar. De babyslaapzak is van hoge kwaliteit, waardoor deze niet zomaar slijt of kapot gaat. En ook leuk, de slaapzak is in allerlei verschillende kleuren en designs verkrijgbaar.

TOG-waarde: 0,25 tot 2,5
Seizoen: lente, zomer, herfst, winter
Maat: van 6 maanden tot 2,5 jaar
Materiaal: Katoen en teddy
Kleuren: in meer dan 10 kleuren en designs

2. Jollein hydrofiele zomer babyslaapzak

Deze Jollein babyslaapzak is door de lage TOG waarde perfect om te dragen tijdens de warme zomernachten. De slaapzak is namelijk gemaakt van hydrofiel. Deze stof is heel luchtig, en ook nog eens lekker zacht. En wil je graag dat de kleur van de slaapzak matcht bij de babykamer? Dat is geen probleem! De slaapzak is namelijk in allerlei kleuren en meerdere maten verkrijgbaar.

TOG-waarde: 0,5
Seizoen: Zomer
Maat: 70 cm, 90 cm en 110 cm
Materiaal: Hydrofiel katoen
Kleuren: in meer dan 10 kleuren en designs

3. Lodger winter baby slaapzak

Is het buiten onder de 0 graden? Dan is het heerlijk voor jouw kindje om in deze winter babyslaapzak van Lodger te slapen. Deze heeft namelijk maar liefst een TOG waarde van 3,3. In deze slaapzak blijft je baby dus lekker warm. De stof is gemaakt van rib katoen en verkrijgbaar in meerdere kleuren. En wat ook nog eens heel handig is, is dat deze slaapzak voor een baby ook te gebruiken is in een Maxi Cosi of een andere autostoel. Zo kun je je kindje al slapend van de autostoel naar zijn of haar bedje tillen met de slaapzak aan. De Lodger babyslaapzak is in meerdere maten en in verschillende kleuren verkrijgbaar.

TOG-waarde: 3,3
Seizoen: Winter
Maat: 62 cm, 80 cm, 98 cm
Materiaal: Rib katoen
Kleuren: in meer dan 5 kleuren

4. Puckababy Piep & Mini inbakerslaapzak

De Puckababy Piep en Mini babyslaapzakken mogen ook niet ontbreken in deze top 10. Er is haast geen ouder te vinden dat geen gebruik heeft gemaakt van deze slaapzak voor een baby. Zowel de Piep als de Mini zijn bedoeld als inbakerslaapzak om te gebruiken in het eerste half jaar na de geboorte. Slaapt je baby heel onrustig? Of komt je kindje moeilijk in slaap? Dan bieden deze slaapzakken een uitkomst. De Puckababy Piep is geschikt voor 0 tot 3 maanden, en de Puckababy Mini voor 3 tot 6 maanden. Naast de twee maten zijn de babyslaapzakken ook nog eens in heel veel verschillende kleuren en designs verkrijgbaar.

TOG-waarde: 0,25 tot 2
Seizoen: lente, zomer, herfst, winter
Maat: Piep: 0 tot 3 maanden, Mini: 3 tot 6 maanden
Materiaal: Katoen, tencil en teddy
Kleuren: in meer dan 10 kleuren en designs

5. Puckababy slaapzak Bag Newborn

Hoef jij je baby’tje niet in te bakeren? Dan is deze Puckababy Bag Newborn met anti-krabwandjes heel fijn om te gebruiken. Deze babyslaapzak zit door een elastiek in de stof iets strakker rond het bovenlijf. Hierdoor voelt een pasgeboren baby zich extra geborgen in zijn of haar bedje. Deze Puckababy slaapzak is een lange periode te gebruiken, namelijk van 0 tot 6 maanden, en het hele jaar door. Ook deze Puckababy is in allerlei verschillende designs te verkrijgen.

TOG-waarde: 0,5
Seizoen: lente/zomer/herfst/winter
Maat: van 0 tot 6 maanden
Materiaal: Katoen
Kleuren: in meer dan 10 kleuren en designs

6. Jollein 4-seizoenen babyslaapzak

Wil je al eerder dan 6 maanden een 4-seizoenen slaapzak gebruiken? Kijk dan eens naar deze babyslaapzak van Jollein. Deze is namelijk in 3 maten beschikbaar, en de kleinste maat is al vanaf 3 maanden te dragen. De slaapzak voor je baby is het hele jaar door te gebruiken, doordat deze bestaat uit een dunne en een dikkere slaapzak. In een handomdraai heb je beide slaapzakken aan elkaar vastgemaakt, en heb je een heerlijk warme slaapzak voor de koude winternachten. De Jollein 4-seizoenen babyslaapzak is in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar.

TOG-waarde: 0,25 tot 2,5
Seizoen: lente, zomer, herfst, winter
Maat: 70, 90, 110
Materiaal: Katoen
Kleuren: in meer dan 10 kleuren en designs

7. Meyco Babyslaapzak hydrofiel

Deze zomer babyslaapzak van Meyco is gemaakt van hydrofiel, en daardoor ideaal om in te slapen tijdens de warmte in de zomer. Deze stof is zeer ademend, neemt goed vocht op en droogt heel snel. Als je kindje ligt te zweten, dan heeft hij of zij geen last van een natte slaapzak. Naast de groene kleur is deze baby slaapzak voor de zomer in nog meer vrolijke kleuren verkrijgbaar, alsook in meerdere maten.

TOG-waarde: 0,5
Seizoen: Zomer
Maat: 70 cm, 90 cm en 110 cm
Materiaal: Hydrofiel katoen
Kleuren: in meer dan 5 kleuren en designs

8. Snoozebaby slaapzak

De Snoozebaby slaapzak heeft een TOG-waarde van 2 en is daardoor geschikt om te gebruiken in het voor- en najaar als het nog niet zo warm is, en in de winter met een dikke pyjama eronder. De rits van deze babyslaapzak zit net even wat anders dan bij andere slaapzakken. Deze gaat namelijk via de zijkant naar beneden, waardoor je gemakkelijk een luier kunt verschonen zonder de slaapzak uit te hoeven doen. Heel handig! De Snoozebaby slaapzak is verkrijgbaar in meerdere mooie kleuren en maten.

TOG-waarde: 2
Seizoen: herfst, winter, lente
Maat: 75 cm, 95 cm
Materiaal: Biologisch katoen
Kleuren: in meer dan 5 kleuren

9. Bemini slaapzak Magic Bag

De Bemini slaapzak voor een baby heeft een uniek design. Deze heeft namelijk twee voetopeningen, zodat jouw kindje kan staan of lopen terwijl hij of zij de slaapzak aan heeft. Daarnaast in de onderkant op te delen in twee stukken door middel van ritsjes, zodat je kindje met slaapzak aan in de maxi cosi kan worden gezet. Tot slot heeft ook deze babyslaapzak een rits langs de zijkant, zodat je de luier kunt verschonen zonder de slaapzak uit te hoeven doen. De Bemini babyslaapzak is verkrijgbaar in allerlei kleuren en meerdere maten.

TOG-waarde: 1,5
Seizoen: lente, herfst
Maat: 60 cm, 70 cm, 85 cm, 100 cm
Materiaal: Katoen, Polyester
Kleuren: in meer dan 5 kleuren

10. Meyco babyslaapzak gevoerd

De top 10 met beste babyslaapzakken wordt afgesloten met de gevoerde slaapzak van Meyco. Deze bestaat uit twee lagen met daartussen een zachte vulling, en houdt daardoor jouw kindje lekker warm tijdens de koudere dagen en nachten. De gevoerde Meyco baby slaapzak is in meerdere maten en kleuren beschikbaar.

TOG-waarde: 2
Seizoen: herfst, winter, lente
Maat: 70 cm, 90 cm en 110 cm
Materiaal: Katoen
Kleuren: in meer dan 10 kleuren en designs

Meest gestelde vragen over een babyslaapzak

Wat is een babyslaapzak?

Een babyslaapzak is (net als een slaapzak voor volwassenen) gemaakt voor het stimuleren van een goede nachtrust. De babyvariant zit echter wel wat anders in elkaar dan de slaapzak die wij als volwassenen gewend zijn. Zo heeft een slaapzak voor een baby bijvoorbeeld armsgaten of mouwen, waardoor de bewegingsvrijheid van het kindje niet wordt beperkt. Daarnaast sluit de slaapzak zich nauw aan op het lichaam van je baby. In tegenstelling tot volwassenen slaapzakken kunnen baby’s zich dus niet omdraaien binnenin de slaapzak.

Wat zijn de voordelen van een babyslaapzak?

Slapen in een babyslaapzak is beter voor de veiligheid van je baby. Zo kan je baby bijvoorbeeld niet met zijn of haar hoofdje onder de losliggende deken terechtkomen. Daarnaast rolt je baby ook minder makkelijk van de rug naar de buik. Dit kan het risico op een wiegendood aanzienlijk verminderen. Ook voor oudere baby’s en peuters is het slim om een slaapzak te gebruiken. De slaapzak maakt het namelijk een stuk moeilijker om uit bed te klimmen.

Vanaf wanneer kun je een babyslaapzak gebruiken?

Een babyslaapzak mag je direct na de geboorte gebruiken. Dit betekent dat je baby in principe al vanaf de geboorte in zijn of haar eigen slaapzak mag slapen. Dit geldt niet alleen voor de (hopelijk) lange nachtrust, maar ook voor de kortere middagdutjes.

Waar moet je op letten bij het kopen van een babyslaapzak?

Voordat je een babyslaapzak koopt, is het heel belangrijk om zeker te weten dat hij de juiste maat heeft. Let hierbij vooral op de opening van de hals en de armen. Deze mogen niet zo ruim zijn dat je baby als het ware in de slaapzak kan zakken. Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op het materiaal én de veiligheid van de slaapzak. Zo is het belangrijk dat de stiksels zijn gemaakt van katoen. Nylondraad kan namelijk loslaten en voor gevaarlijke situaties zorgen. Vergeet ook niet om te letten op de richting waarin de rits zich sluit. Kies voor een slaapzak met een rits naar de onderzijde toe. Zo zorg je ervoor dat je kindje er zelf niet bij kan.

Beste slaapzak baby
Bron: Jollein

Wat is het beste materiaal voor een babyslaapzak?

Katoen is het meest gebruikte materiaal voor slaapzakken voor een baby. Katoen is namelijk een luchtdoorlatende stof, waardoor de baby zijn of haar warmte goed kwijt kan. Andere populaire materialen zijn wol en badstof. Deze materialen zijn warmer, waardoor ze vooral veel worden gebruikt in de wintermaanden.

Wat is de TOG-waarde van een babyslaapzak?

De TOG-waarde staat voor Thermal Overall Grade en deze waarde geeft aan hoeveel lichaamswarmte er wordt vastgehouden in slaapzakken. Het is belangrijk om deze waardes goed te blijven controleren, om onderkoeling of oververhitting te voorkomen. De waardes zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur van het kindje. Is het bijvoorbeeld een warme zomerdag? Dan hoef jij je kindje niet zo dik aan te kleden, als bijvoorbeeld op een winterse avond.

Houd ook rekening met de dikte van de slaapzak. Bij een dunne babyslaapzak kun je bijvoorbeeld een t-shirtje aan laten. Twijfel je over de hoeveelheid kleding? Voel dan aan de nek van je baby. Voelt deze lauw aan? Dan is de temperatuur goed. Hieronder vind je een tabel met een overzicht van welke TOG-waarde hoort bij welke temperatuur. Let op: dit is een richtlijn, ieder kind is namelijk anders.

KamertemperatuurTOG-waarde
Tot 16°C4,0 TOG
16 tot 19°C3,0 TOG
20 tot 22°C2,0 TOG
23 tot 25°C1,0 TOG
Boven 25°C0,5 TOG

Hoe vind je de beste maat babyslaapzak?

Babyslaapzakken zijn verkrijgbaar in een heleboel verschillende maten. Het is dus belangrijk dat je de juiste maat voor je baby weet te bepalen. Gelukkig is dit niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt. Meet je kind op van de schouder tot en met de voetjes en tel hier vervolgens vijftien centimeter bij op voor de nodige trappelruimte. Daarna kun je op zoek gaan naar babyslaapzakken in deze lengtemaat. Heb je er één gevonden? Leg je baby dan in de slaapzak en rits hem volledig dicht. Controleer vervolgens of je de boord van de slaapzak over het hoofdje van je baby zou kunnen trekken en of je de armpjes kunt terugduwen door de armsgaten. Is dit allebei niet mogelijk? Dan heb je de juiste maat.

Welke soorten babyslaapzakken zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten slaapzakken. Hieronder vind je een overzicht, zodat je een goede keuze kunt maken welke jij nodig hebt.

Babyslaapzak voor de zomer

In de zomer is het vaak erg warm. Ook binnen in de slaapkamer loopt de temperatuur op. Om ervoor te zorgen dat je kindje het niet te warm krijgt tijdens het slapen zijn er zomerslaapzakken. Deze zijn gemaakt van dunne stof, en zijn vaak mouwloos of deze kun je eraf ritsen. Extra fijn tijdens de warme nachten is een slaapzak voor een baby gemaakt van hydrofiel. Deze is lekker zacht, en neemt makkelijk vocht op.

Winter babyslaapzak

In de winter is het een stuk kouder, en dan heeft je baby een dikkere slaapzak nodig. Een slaapzak voor de winter bestaat vaak uit twee lagen met daartussen een dikkere voering. Zo blijft jouw kindje lekker warm.

Baby slaapzak 4 seizoenen

Heb je liever één babyslaapzak die geschikt is voor alle vier de seizoenen? Dan is de 4 seizoenen slaapzak misschien wel iets voor jou. Deze bestaan uit twee slaapzakken: een dunne zomerslaapzak en een iets dikkere slaapzak voor het voor- en najaar. Als je deze twee aan elkaar vastmaakt heb je een warme slaapzak die jouw kindje in de winter aan kan.

Inbakerslaapzak

Een andere populaire mogelijkheid is de inbakerslaapzak. Let wel op, want deze slaapzak is anders dan normaal. In een inbakerslaapzak zitten de armpjes van de baby in de zak, zodat je kindje zichzelf niet wakker maakt met onverwachtse bewegingen. Een inbakerslaapzak mag je echter slechts voor een korte periode gebruiken. Zodra je kindje op de buik kan rollen, is een inbakerslaapzak niet meer veilig.

Leestip: De top 10 beste inbakerslaapzakken

Slaapzak voor baby kopen
Bron: Jollein

Welke slaapzak gebruik je bij welke temperatuur?

Over het algemeen gelden de volgende regels: een babyslaapzak voor de zomer is geschikt voor temperaturen vanaf 20 graden, een winterslaapzak is geschikt bij een temperatuur van 16 graden en lager. Een vierseizoenen slaapzak is geschikt voor alle temperaturen. Wordt het héél warm? Dan kun je ervoor kiezen om de slaapzak weg te laten. Uiteraard is het ook belangrijk om rekening te houden met de kleding die je kindje onder de slaapzak draagt.

Welke slaapzakken zijn geschikt voor een newborn?

Voor een newborn kun je het beste kiezen voor een slaapzak voor een baby van maximaal 60 cm. Dit is de kleinste maat voor babyslaapzakken en is geschikt voor kinderen van de leeftijd van nul tot drie maanden. Uiteraard is dit slechts een indicatie en is het belangrijk om de maat te controleren. Hoe je dat doet, vind je onder de vraag ‘Hoe vind je de beste maat babyslaapzak?’.

Is een babyslaapzak veilig?

Slapen in een babyslaapzak is veel veiliger dan bijvoorbeeld onder een deken. De baby kan de slaapzak immers niet van zich afschuiven, waardoor hij lekker warm blijft gedurende de nacht. Daarnaast, rolt je baby in een slaapzak ook gemakkelijker van de rug naar de buik. Dit kan het risico op wiegendood verminderen.

Tot welke leeftijd gebruik je een babyslaapzak?

Een babyslaapzak kan worden gebruikt tot het tweede levensjaar. Toch is dit niet altijd nodig. Houd je kind daarom goed in de gaten en maak een weloverwogen keuze. Sommige kinderen zijn onrustige slapers, waardoor ze dekens en dekbedden van zich afschuiven in hun slaap. Vervolgens worden ze vaak wakker van de kou. Andere peuters slapen netjes onder hun deken en hebben vanaf één jaar oud hun slaapzak niet meer nodig.

Heb je ook slaapzakken voor peuters?

Een babyslaapzak wordt doorgaans gebruikt tot ongeveer 2 jaar. Maar soms vinden peuters de overgang van een deken of babyslaapzak naar een dekbedovertrek erg lastig. Is dit het geval bij jouw kindje? Dan kun je gerust nog een tijdje een slaapzak blijven gebruiken, want deze zijn er ook in grotere maten. Bijvoorbeeld de Jollein 4-seizoenen slaapzak.

Hoe bepaal ik de juiste maat babyslaapzak?

Door je kindje op te meten (van de schouder tot en met de voetjes). Tel hier vijftien centimeter bij op voor de nodige trappelruimte. Houd ook rekening met de grootte van de hals- en armsgaten. Wanneer de slaapzak is dichtgeritst, zouden de armen van je kindje niet meer door de gaten mogen passen. Hetzelfde geldt uiteraard voor het hoofdje. Wanneer dit allebei onmogelijk blijkt, weet je dat je de juiste maat hebt gevonden.

Ben je op zoek naar nog meer babyspullen? Bekijk dan de koopgidsen van nog veel meer items. 

Beste zomerslaapzak
Beste winterslaapzak
Beste inbakerslaapzak
Beste zomerslaapzak
Beste winterslaapzak
Beste inbakerslaapzak
Beste inbakerslaapzak