Home » Styling » Zo maak je een moodboard voor de babykamer

Zo maak je een moodboard voor de babykamer

Moodboard babykamer

Je hebt allerlei ideeën voor de babykamer in je hoofd zitten, maar geen idee hoe je nu verder moet. Herken je dit? Het maken van een moodboard voor de babykamer kan je hierbij helpen. In dit artikel leg ik uit hoe je in 5 stappen een moodboard voor jouw babykamer maakt, en laat ik natuurlijk ook een aantal voorbeelden zien.

Waarom een moodboard maken voor de babykamer?

Als je zwanger bent is het inrichten van de babykamer één van de leukste dingen om te doen. Waarschijnlijk ben je al een hele tijd aan het fantaseren over hoe deze eruit moeten komen te zien, en heb je allerlei stijlen, kleuren en meubels in gedachten. Maar vaak zie je door de bomen het bos niet meer.

Het is daarom handig om een moodboard voor de babykamer te maken. Zo zorg je ervoor dat je alle ideeën die je hebt op een rijtje zet, en samen een mooi geheel vormen.

Het moodboard laat zien welke sfeer je wilt creëren in de babykamer met onder andere welke kleuren, meubels, materialen en accessoires. Het gaat nog niet per se om de definitieve keuze van bijvoorbeeld een ledikant of een kast, maar vooral om het gevoel in de kinderkamer.

Een moodboard maken: digitaal of op papier

Er zijn twee manieren om een moodboard voor de babykamer te maken: digitaal of op papier. Kies vooral de manier die het beste bij jou past. 

Digitaal moodboard 

De makkelijkste en meest gebruikte manier om een moodboard voor de babykamer te maken is digitaal. Waar je voorheen heel handig moest zijn met programma’s zoals Photoshop of InDesign, heb je tegenwoordig allerlei gratis online tools waar je een moodboard voor de babykamer mee kunt maken. Bijvoorbeeld Canva, Pinterest of PowerPoint. Het handige aan een tool zoals Canva is dat je kunt kiezen uit allerlei kant en klare moodboard-templates, waaraan je alleen nog maar de online afbeeldingen en kleuren toe hoeft te voegen.

Een papieren moodboard

Een andere optie is om een moodboard op papier te maken. Je knipt afbeeldingen uit bijvoorbeeld tijdschriften en folders en plakt deze op een groot kartonnen bord. Het leuke van een moodboard op papier is dat je kleurenstalen en voorbeelden van stoffen voor de babykamer hier ook op kunt plakken.

De 5 stappen om een moodboard voor de babykamer te maken

Stap 1: Bepaal de sfeer van de babykamer

Als eerst is het belangrijk om te kiezen welke sfeer je in de babykamer wilt. Dit is bepalend voor de volgende stappen, en zorgt ervoor dat je gericht op zoek kunt gaan naar wat je mooi vindt. Voorbeelden van sferen zijn: rust, warm, lief, stoer, speels. En natuurlijk is een combinatie hiervan ook mogelijk.

Stap 2: Kies de kleuren

Nu je de sfeer hebt bepaald kun je gericht op zoek gaan naar welke kleuren hierbij passen. Zorg dat er uiteindelijk 4 à 5 kleuren op het moodboard voor de babykamer terugkomen. Hierbij kun je kiezen voor kleuren uit hetzelfde palet, zoals bijvoorbeeld beige, bruin en roestbruin. Maar het is natuurlijk ook leuk om hier een heel andere en opvallende kleur aan toe te voegen. Bijvoorbeeld groen of okergeel. Kies afbeeldingen waar jouw kleuren op terug komen of ga op zoek naar de kleurcodes.

Optioneel: kies een thema
In babykamers wordt ook vaak gekozen voor een thema. Dit maakt het soms makkelijker om de kleuren te kiezen. Als je bijvoorbeeld graag een jungle thema in de kinderkamer wilt, dan zijn beige, bruin en groen mooie bijpassende kleuren. 

Stap 3: gebruik van materialen

De volgende stap is het kiezen van de materialen. Welke vind je mooi voor in de babykamer? Enkele voorbeelden zijn hout, rotan, riet, bamboe, maar ook metaal. Je kunt kiezen voor meubels van deze materialen, maar ook accessoires, zoals manden en wandrekjes. Ga op zoek naar afbeeldingen waar deze op te zien zijn.

Stap 4: zoek meubels en accessoires

Dit is de laatste stap voordat je het moodboard in elkaar gaat zetten. Bekijk welke meubels en accessoires passen bij de sfeer van jouw keuze. Dit hoeven natuurlijk nog niet de definitieve spulletjes te zijn. Kies ook hier vooral plaatjes die aansluiten bij jouw wensen.

Stap 5: plak alles op je (digitale) moodboard

Nu je alle afbeeldingen hebt verzameld is het tijd om alles op het moodboard te plakken. Wat voor sfeer geeft het moodboard voor de babykamer? Past het bij het idee dat je van tevoren had? Twijfel je nog een beetje, kijk dan over een paar dagen nog een keer en pas het zo nodig aan. Maar ben je helemaal blij met het moodboard, dan kun je natuurlijk meteen aan de slag met het inrichten van de babykamer!

Leestip: Babykamer inrichten | een stappenplan & tips

Voorbeeld van een moodboard voor een babykamer

Om je te laten zien hoe een moodboard voor een babykamer eruit kan zien heb ik twee voorbeelden gemaakt met Canva. In het eerste moodboard wilde ik een stoere, maar warme babykamer voor een jongen creëren. Dit heb ik gedaan door de kleuren roestbruin en blauw te combineren met naturel houten meubels en accessoires.

In het andere moodboard wilde ik een lieve en warme babykamer voor een meisje creëren. De kleuren roze en terracotta heb ik hiervoor gecombineerd met het opvallende okergeel. Om de rust te bewaren heb ik gekozen voor witte meubels en accessoires van natuurlijke materialen.

Extra tips voor het maken van een moodboard

Hieronder vind je nog een aantal extra tips voor het maken van een moodboard voor jouw babykamer.

  • Twijfel je tussen een aantal kleurencombinaties, maak dan gerust meerdere moodboards. Dan kun je daarna kijken welke de gewenste sfeer het beste overbrengt.
  • Kies niet te veel afbeeldingen voor het moodboard, dat kan het onoverzichtelijk maken, waardoor de de sfeer niet goed overkomt.
  • Kies het liefst geen afbeeldingen waarop een volledige babykamer te zien is. Maar juist alleen delen of elementen ervan.
  • Neem eens een kijkje op het Pinterest bord van Inspiratie voor je Babykamer voor heel veel inspiratie.

Ben je op zoek naar inspiratie voor de babykamer? Neem dan eens kijkje op de overzichtpagina’s met alle kleuren en thema’s. Laat je inspireren en shop the look! En ben je op zoek naar de beste producten? Kijk dan eens naar de koopgidsen voor alle babyspullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.