Met een slaaptrainer leer je jouw kindje wanneer het tijd is om naar bed te gaan en op te staan. Zo blijft niet alleen jouw peuter of kleuter langer in bed liggen, maar zo pak jij als ouder ook nog een uurtje extra in de ochtend. Maar welke slaaptrainer is het beste? Welke is het meest geschikt voor jouw situatie? En waar moet je op letten als je een slaaptrainer gaat kopen? In deze koopgids geef ik antwoord op de meest gestelde vragen, en daarnaast deel ik de top 10 met beste slaaptrainers van 2025.
- Slaaptrainer: ideaal hulpmiddel voor de vroege vogels
- De top 10 beste slaaptrainers van 2025
- Beste slaaptrainer? De top 10 uitgelicht
- Zazu Sam Slaaptrainer Schaap
- Alecto BC100 Slaaptrainer Monkey
- Zazu Pam Slaaptrainer Pinguïn
- Luvion Pinguïn Slaaptrainer
- Kidsleep Classic Slaaptrainer
- Daily Logix Slaaptrainer
- Numsy Lou Slaaptrainer
- Kidsleep Kidklok Slaaptrainer 2-in-1
- Wake Up Light Kinderwekker
- Vroege Vogeltjes Slaapwekker
- Meest gestelde vragen over een slaaptrainer
- Wat is een slaaptrainer?
- Waarvoor gebruik je een slaaptrainer?
- Vanaf welke leeftijd kun je een slaaptrainer gebruiken?
- Tips om de slaaptrainer te gebruiken
- Waar moet je op letten als je een slaaptrainer gaat kopen?
- Welke functionaliteiten heeft een kinderwekker?
- Welke soorten slaaptrainers zijn er?
- Wat zijn de voordelen van een slaapwekker?
- Hoe introduceer je een slaaptrainer?
- Mijn ervaring met een slaaptrainer
Slaaptrainer: ideaal hulpmiddel voor de vroege vogels
Peuters en kleuters hebben nog geen besef van tijd, en bovendien is hun bioritme nog niet zo goed ontwikkeld als bij volwassenen. Dus als een kind uitgeslapen is en wakker wordt, dan begint voor hem of haar meteen de dag, en dan maakt het niet uit of het 5.30 uur, 6.00 uur of 6.30 uur is. Een slaaptrainer is een handig hulpmiddel waarmee je jouw kindje leert wanneer het tijd is om te gaan slapen en op te staan. De slaapwekker laat door middel van een lampje of figuurtje zien wanneer het tijd is om uit het bed te stappen. Jij als ouder stelt van tevoren zelf de kinderwekker in op de gewenste tijd.
Om jouw zoektocht naar de beste slaaptrainer makkelijker te maken, geef ik verderop in deze koopgids tips en antwoord op de meest gestelde vragen. Maar nu eerst de top 10 met de beste slaaptrainers van dit moment.
Direct naar de aanbiedingen?
De top 10 beste slaaptrainers van 2025
Om je op weg te helpen vind je hieronder de top 10 met de beste slaaptrainers.
Beste slaaptrainer? De top 10 uitgelicht
1. Zazu Sam Slaaptrainer Schaap
Zazu Sam het Schaap staat zonder enige twijfel op de eerste plek. Deze slaaptrainer wordt veruit het beste beoordeeld door ouders. Op een heel simpele manier geeft het schaapje aan wanneer het tijd is om te slapen, en wanneer jouw kindje op mag staan.
Als het tijd is om te gaan slapen, dan sluiten de oogjes van het schaapje Sam en kleurt het scherm donkerblauw. Is het bijna tijd om uit bed te gaan? Dan kleurt een half uur van tevoren het display groen, maar de oogjes blijven nog dicht. Er komen dan 12 sterretjes in beeld, die langzaam één voor één verdwijnen. Als het laatste half uur voorbij is, gaan de oogjes van Sam open, en kleurt het schermpje wit. Het is dan tijd om uit bed te gaan.
De Zazu Sam schaap slaaptrainer heeft nog een aantal extra functies. Zo is het onder andere mogelijk om ook nog een geluidsalarm in te stellen. Daarnaast kun je het schermpje gebruiken als nachtlampje, welke je middels een timer uit kunt laten gaan. De kinderwekker werkt op batterijen en een USB-oplader. Daarnaast is het schaapje in meerdere kleuren te verkrijgen.
Specificaties
- Draadloos: ja
- Nachtlampje: ja
- Alarmgeluid: ja
- Design: keuze uit meerdere kleuren
2. Alecto BC100 Slaaptrainer Monkey
De Alecto BC100 slaaptrainer heeft een simpel design en is eenvoudig in gebruik. Als ouder stel je gemakkelijk de slaaptijd en wektijd in. Als het tijd is om te gaan slapen, dan kleurt het display blauw en gaan de oogjes van het aapje dicht. Is het tijd om op te staan, dan gaan de oogjes weer open, en krijgt het display een oranje kleur.
Deze slaapwekker werkt draadloos, en met een USB-oplader. Daarnaast is deze verkrijgbaar in verschillende designs: een tijger, een panda, een konijn, een aapje en als een normale klok.
Specificaties
- Draadloos: ja
- Nachtlampje: ja
- Alarmgeluid: ja
- Design: keuze uit meerdere designs
3. Zazu Pam Slaaptrainer Pinguïn
Op de derde plek staat nog een slaaptrainer van Zazu, namelijk de schattige Pinguïn Pam. Deze heeft drie functies. Op de eerste plaats is deze te gebruiken als slaaptrainer. Als Pam oranje kleurt, dan is het bijna tijd om uit bed te komen. Na een half uur wordt de Pinguïn groen en dan is het tijd om op te staan.
De Zazu Pam kinderwekker is ook nog te gebruiken als nachtlampje, waarbij je kunt kiezen uit de kleuren blauw, roze, wit of rood. Het lampje kan de hele nacht zachtjes aanstaan, of met een timerfunctie na een half uurtje vanzelf uitgaan. Tot slot is de Pinguïn ook nog een bluetooth speaker. Je kunt deze koppelen aan bijvoorbeeld je telefoon en voor het slapengaan bijvoorbeeld nog naar een voorleesverhaal luisteren.
Pam de Pinguïn is draadloos te gebruiken, en is makkelijk op te laden met een USB kabel. En je kunt ook nog eens uit verschillende kleuren kiezen.
Specificaties
- Draadloos: ja
- Nachtlampje: ja
- Alarmgeluid: nee
- Design: keuze uit meerdere kleuren
- Extra: bluetooth speaker
4. Luvion Pinguïn Slaaptrainer
De Luvion Pinguïn slaaptrainer is als beste uit de test gekomen van Ouders van Nu. Deze slaapwekker is makkelijk in gebruik zonder allerlei poespas. Je stelt eenvoudig de wektijd in, en de pinguïn kleurt een half uur van tevoren geel. Zijn de 30 minuten voorbij, dan krijgt de pinguïn een groene kleur.
De slaaptrainer is tevens als nachtlampje te gebruiken. Het enige nadeel hiervan is dat deze na 20 minuten automatisch uitgaat. De pinguïn is gemaakt van zacht siliconen en daardoor zelfs veilig mee in bed te nemen. Het is op te laden middels een USB-kabel. Vind je de pinguïn niet zo leuk? De slaaptrainer is ook nog verkrijgbaar als een schattig beertje.
Specificaties
- Draadloos: ja
- Nachtlampje: ja
- Alarmgeluid: nee
- Design: keuze uit meerdere designs
5. Kidsleep Classic Slaaptrainer
De Kidssleep Classic Slaaptrainer heeft een heel simpel design, en is onwijs populair bij ouders. Het klokje heeft twee plaatjes. Eentje van een figuurtje dat buiten aan het wandelen is. Is het tijd om op te staan? Dan licht dit plaatje op. Het andere plaatje laat een figuurtje zien dat in bed ligt te slapen. Is het nog tijd om te slapen, dan wordt dit plaatje verlicht.
Het lampje van de Kidsleep kinderwekker blijft de hele nacht aanstaan. Er zit ook nog een digitaal klokje aan vast dat ingesteld kan worden als het tijd is om op te staan. Er worden tevens extra decoplaatjes bijgeleverd, en de slaaptrainer is ook nog te gebruiken als wekker met geluid. Het enige nadeel van de Kidsleep slaaptrainer is dat deze niet draadloos te gebruiken is.
Specificaties
- Draadloos: ja
- Nachtlampje: ja
- Alarmgeluid: ja
- Design: keuze uit meerdere designs
- Extra: speelt slaapliedjes
6. Daily Logix Slaaptrainer
De Daily Logix slaaptrainer ziet eruit als een klassieke wekker, maar dan met een schapengezichtje. Super schattig! Als het tijd is om te gaan slapen, sluit het schaapje zijn ogen en wordt het display donkerblauw. En als het tijd is om op te staan, krijgt het beeldscherm een gele kleur en gaan de oogjes weer open. Daarnaast is er ook een geluidje te horen in de vorm van een kinderdeuntje.
Een voordeel van de Daily Logix slaapwekker is dat het nachtlampje in verschillende helderheden kan worden afgesteld. Daarnaast is deze draadloos te gebruiken, en gaat de batterij maar liefst 2 weken mee. Het display is op verschillende manieren in te stellen, namelijk met een schapengezichtje met digitale klok en kleuren, alleen een schapengezichtje met kleuren, en alleen een digitale klok met kleuren.
Specificaties
- Draadloos: ja
- Nachtlampje: ja
- Alarmgeluid: ja
- Design: keuze uit meerdere designs
7. Numsy Lou Slaaptrainer
De Numsy Lou slaaptrainer is zeer eenvoudig voor kinderen om te begrijpen. Het schattige wolkje kleurt namelijk rood als het tijd is om te gaan slapen, oranje wanneer het bijna tijd is om wakker te worden, en groen als het tijd is om op te staan. Om je kindje te helpen om op een natuurlijke manier wakker te worden, kun je ervoor kiezen om de ringlamp 30 minuten vóór tijd aan te laten gaan. Dit zorgt voor een rustige start van de dag.
De Numsy slaaptrainer heeft daarnaast nog meer handige extra functies. Als je kindje moeilijk in slaap komt kun je hem of haar helpen door bijvoorbeeld slaapgeluiden aan te zetten, zoals melodieën, natuurlijke geluiden of white noise. Daarnaast is de ringlamp ook te gebruiken als een nachtlampje. Tot slot werkt de slaapwekker op een batterij die op te laden is met een USB-kabel.
Specificaties
- Draadloos: ja
- Nachtlampje: ja
- Alarmgeluid: ja
- Design: wolkje of konijntje
- Extra: slaapgeluiden, zoals white noise, natuurlijke geluiden en liedjes, kinderslot, zonsopgangfunctie
8. Kidsleep Kidklok Slaaptrainer 2-in-1
Op de achtste plek staat nog een slaaptrainer van Kidsleep. Het verschil met de andere is dat deze een grote analoge klok heeft. Dit maakt de slaapwekker ideaal voor kleuters om ook klok te leren kijken. Maar als jouw kindje dit nog niet onder knie heeft, is dat geen probleem. Er zit namelijk nog een klein klokje naast met twee plaatjes: eentje met een kindje dat buiten speelt, en eentje met een kindje dat in zijn bedje ligt. Zodra het tijd is om op te staan, gaat het lichtje achter het spelende kindje branden.
De slaaptrainer is ook nog te gebruiken als een wekker, waarbij je kunt kiezen uit drie geluiden: een trein, koekoek of vogelgezang. En er is zelfs nog een snooze functie als je kindje nog niet uit bed wil komen. De klok werkt op batterijen, en is op te laden met een adapter.
Specificaties
- Draadloos: ja
- Nachtlampje: nee
- Alarmgeluid: ja
- Design: keuze uit meerdere kleuren
- Extra: snooze-functie
9. Wake Up Light Kinderwekker
Deze Wake Up Light slaaptrainer heeft een vrolijke look, en is heel makkelijk in gebruik. 30 minuten voor bedtijd kleurt de wekker blauw. Wanneer het tijd is om te gaan slapen sluiten de ogen en verandert de kleur in paars. Als het tijd is om op te staan verandert het display in de kleur groen en gaan de oogjes weer open.
Deze kinderwekker kun je ook gebruiken als een nachtlampje, waarbij je kunt kiezen uit 5 verschillende kleuren. Slaapt jouw kindje beter met white noise op de achtergrond? Dan kun je kiezen uit een aantal rustgevende geluiden. En tot slot heeft de slaapwekker een thermometer waarmee je de temperatuur in de slaapkamer kunt meten.
Specificaties
- Draadloos: ja
- Nachtlampje: ja
- Alarmgeluid: nee
- Design: keuze uit meerdere kleuren
- Extra: white noise, thermometer
10. Vroege Vogeltjes Slaapwekker
De Vroege Vogeltjes slaapwekker is al geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden. Dit komt door het eenvoudige design. Als het tijd is om te gaan slapen kleurt het konijntje blauw, en als het tijd is om op te staan wordt het scherm geel. Een groot voordeel van de slaapwekker is dat je de keuze hebt om het alarm af te laten gaan. Slaapt jouw kindje een keertje langer door in het weekend, dan schrikt hij of zij niet wakker van het geluid. Zo kun jij ook nog even wat extra slaap pakken! Daarnaast beschikt de slaapwekker over een nachtlampje met meerdere standen. De slaaptrainer is draadloos te gebruiken en gaat tot maar liefst 7 dagen mee.
Specificaties
- Draadloos: ja
- Nachtlampje: ja
- Alarmgeluid: ja
- Design: keuze uit een konijn of beer
- Extra: kinderslot
Meest gestelde vragen over een slaaptrainer
Wat is een slaaptrainer?
Een slaaptrainer is een handig hulpmiddel waarmee peuters en kleuters leren wanneer het tijd is om te gaan slapen en op te staan. Kleine kinderen hebben namelijk nog geen besef van tijd. Door middel van een lampje of figuurtje op de slaaptrainer kunnen kinderen zien wanneer het tijd is om uit bed te stappen. Als ouder stel je van tevoren zelf de wekker in op de gewenste tijd.
Waarvoor gebruik je een slaaptrainer?
Als jouw peuter of kleuter elke dag al voor zessen naast het bed staat, kan een slaaptrainer uitkomst bieden. Het helpt je kindje om een beter besef van tijd te krijgen. Als jouw kindje ’s nachts wel goed doorslaapt, maar ’s ochtends nog erg vroeg uit bed komt, geeft zo’n speciale kinderwekker je kindje duidelijkheid. Mag ik al opstaan of is het nog slaaptijd? Zo kom je ook als ouders toe aan de broodnodige nachtrust.
Vanaf welke leeftijd kun je een slaaptrainer gebruiken?
Om een slaaptrainer succesvol te laten zijn is het belangrijk dat je kindje op een leeftijd is, dat hij of zij simpele verbanden kan leggen en weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Dit is meestal het geval vanaf een leeftijd van ongeveer twee jaar. Wil je eerder aan de slag? Vanaf ongeveer 18 maanden kan je al proberen of een simpele slaapwekker werkt. Vanaf die leeftijd beginnen kinderen langzamerhand te begrijpen wat er van ze verwacht wordt. Is dit voor jouw kindje nog te vroeg? Leg er geen druk op en probeer het over een paar maanden nog een keer.
Tips om de slaaptrainer te gebruiken
Je zet de slaaptrainer op een plek waar je kindje de slaaptrainer goed kan zien, maar niet zelf kan pakken. De slaapwekker wordt een vast onderdeel van jullie routine zodat je kindje er snel aan went. Je gebruikt deze speciale kinderwekker op dezelfde manier als een gewone wekker. Stel de timer in en spreek met je kindje af dat hij of zij in bed blijft tot de slaapwekker ook ‘wakker’ is. Wees niet meteen te ambitieus. Het is belangrijk dat je kindje succes ervaart. De slaapwekker kan je ook overdag gebruiken voor de dutjes van je kindje. Stel de timer dan in op bijvoorbeeld 60, 90 of 120 minuten.
Waar moet je op letten als je een slaaptrainer gaat kopen?
Het is handig om van tevoren na te gaan welke slaaptrainer het beste past bij jouw kindje. Sommige wekkers maken een tikkend geluid en voor een lichte slaper is dat niet altijd fijn. Het ene kind slaapt het liefst in een kamer die helemaal donker is en het andere kind is pas gerustgesteld als er een nachtlampje brandt. Kijk bij het kiezen van een kinderwekker of deze over licht beschikt. Sommige klokken hebben een dimmer waarmee je de hoeveelheid licht kan aanpassen. Kinderwekkers zijn niet alleen praktisch, ze zien er ook nog eens aantrekkelijk uit. Kies samen met je kindje een mooie wekker uit of verras hem of haar met een wekker met een afbeelding van zijn of haar lievelingsdier. Je peuter of kleuter zal vast trots zijn op een eigen klok en dat is al een goed begin.
Welke functionaliteiten heeft een kinderwekker?
De meeste slaaptrainers hebben een aantal standaard functionaliteiten zoals licht en een muziekje. De kleur en de helderheid van het licht zijn per kinderwekker verschillend. Ook heeft niet elke wekker de mogelijkheid tot het dimmen van het licht. Sommige slaaptrainers zijn voorzien van een normale klok zodat je kindje de wekker kan blijven gebruiken als hij of zij klok kan kijken. Verschillen zitten verder in het ontwerp en in bijvoorbeeld het aftelsysteem. Waar de ene slaapwekker laat zien dat het nacht is doordat een diertje de oogjes dicht heeft, laat de andere wekker een illustratie van de nacht zien waar een lichtje op schijnt. Sommige kinderwekkers zijn voorzien van extra’s zoals de mogelijkheid tot het afspelen van slaapliedjes. Waar jouw voorkeur naar uitgaat, is een kwestie van smaak en wat het beste past bij jouw kindje.
Lees ook: White noise: helpt om je baby beter te laten slapen
Welke soorten slaaptrainers zijn er?
Slaaptrainers zijn er in verschillende soorten. Veel slaapwekkers hebben een figuurtje. Als het nog geen tijd is om op te staan heeft de schaap, de pinguïn of de tijger zijn ogen dicht. Is het tijd om wakker te worden, dan gaan de oogjes van het dier open. Sommige slaapwekkers zijn ook voorzien van een gewoon klokje. Naast figuren van dieren zijn er slaapwekkers met een plaatje van de dag en een plaatje van de nacht. Het plaatje waar het licht op schijnt, laat zien of het dag of nacht is. Wekkers met licht kunnen meteen als nachtlampje dienen. Er zijn ook uitgebreidere slaapwekkers die werken met een soort stoplichtfunctie. Kleurt de kinderwekker rood? Het is tijd om te slapen. Bij oranje duurt het nog een half uur voordat je kindje uit bed mag. Bij groen is het tijd om op te staan.
Wat zijn de voordelen van een slaapwekker?
De slaaptrainer leert je kindje een ritme aan. Het grote voordeel is dat deze slaapwekker geen geluid maakt, maar gebruik maakt van plaatjes. Als je kleintje langer doorslaapt, wordt hij of zij niet wakker van de wekker. Zo kan je als ouder ook even bijtanken. De slaaptrainer is er niet alleen voor kinderen, maar zeker ook voor ouders. Een kindje dat langer doorslaapt, zorgt voor blije en uitgeslapen ouders!
Hoe introduceer je een slaaptrainer?
Neem rustig de tijd om de slaaptrainer te introduceren. Bij de slaaptrainer horen regels en het is belangrijk dat je kindje deze regels snapt. Bekijk samen uitgebreid de kinderwekker en ontdek de figuurtjes en lampjes. De eerste dagen zet je de wekker op bijvoorbeeld 6.00 uur. Is je kindje tot die tijd in bed blijven liggen? Heel goed! Een beloningssysteem zal je kindje zeker motiveren. Elke dag schuif je de tijd met een paar minuten op. Zo leert je kindje om ook tot 6.30 uur of zelfs tot 7.00 uur in bed te blijven. Voor sommige kinderen is dit nog een brug te ver en dan zet je weer een stapje terug.
Mijn ervaring met een slaaptrainer
Een hele tijd werd Guusje elke ochtend pas wakker nadat wij al uit bed waren. Ideaal! Maar rond de leeftijd van 3,5 jaar veranderde dat ineens. Natuurlijk is het geen probleem als Guusje of Oscar een keer eerder wakker is, maar toen dit structureel werd, merkten we dat het voor niemand echt prettig was. Daarom besloot ik de slaaptrainer Zazu Sam het Schaap voor haar te kopen. En dat bleek een schot in de roos!
Guusje vond het fantastisch dat ze nu groot genoeg was voor een eigen wekker op haar kamer, en het werkte precies zoals we hoopten. Ze wist dat ze pas uit bed mocht komen als het schaapje groen kleurde. Het heeft zelfs voor een grappige situatie gezorgd: we hebben haar een keer wakker gemaakt toen het scherm van de slaaptrainer nog oranje was. Maar daar was Guusje het niet mee eens! Ze wilde toch echt blijven liggen tot het schaapje groen werd.
Ben je op zoek naar nog meer babyspullen? Bekijk dan de koopgidsen van nog veel meer items.
Ga naar de laagste prijs
Ga naar de laagste prijs
Ga naar de laagste prijs
Ga naar de laagste prijs
Ga naar de laagste prijs
Ga naar de laagste prijs
Ga naar de laagste prijs
Ga naar de laagste prijs
Ga naar de laagste prijs
Ga naar de laagste prijs