Home » Accessoires » Beste aankleedkussen van 2023 | de top 10 [koopgids]

Beste aankleedkussen van 2023 | de top 10 [koopgids]

Beste aankleedkussen

Een aankleedkussen is een onmisbaar item met een baby in huis. Meerdere keren per dag leg je je kindje hierop om veilig te kunnen verschonen. Er zijn allerlei soorten verschoonkussens te verkrijgen. Maar welke is dan het beste? Waar moet je op letten bij het kopen van een aankleedkussen? In deze blog geef ik antwoord op de meeste gestelde vragen, en deel ik de top 10 met de beste aankleedkussens van 2023.

Een aankleedkussen: onmisbaar in de babyuitzet

Een aankleedkussen, ook wel verschoonkussen, waskussen of verzorgingskussen genoemd, mag niet ontbreken in je babyuitzet. Dit zachte kussen met opstaande randen gebruik je niet alleen om veilig je baby te verschonen, maar ook om je kindje aan te kleden en af te drogen. Het is een item dat je dagelijks meerdere keren zult gaan gebruiken. Dan is het wel zo fijn om een aankleedkussen aan te schaffen dat een lange tijd meegaat.

Verderop in dit artikel geef ik je tips om jouw zoektocht naar het beste aankleedkussen makkelijker te maken door antwoord te geven op de meest gestelde vragen. Waar let je op bij het kopen van een verschoonkussen? Hoeveel aankleedkussens heb je nodig? En hoeveel hoezen? Maar eerst laat ik je de top 10 met beste aankleedkussens zien, en licht ik de top 5 uit met een uitgebreide beschrijving.

De top 10 beste aankleedkussens van 2023

Er zijn allerlei soorten aankleedkussens. Met of zonder print. Of extra groot. Elk verschoonkussen heeft zijn eigen unieke pluspunten. Ik heb allerlei aankleedkussens getest, en daarnaast reviews van anderen bekeken. Op basis hiervan is deze top 10 met beste aankleedkussens samengesteld.

Beste aankleedkussen: de top 5 uitgelicht

De top 5 van beste aankleedkussens heb ik voor je uitgelicht. In de beschrijving vind je per aankleedkussen de belangrijkste kenmerken en de voor- en nadelen.

1. Bébé-jou aankleedkussen

Het Bébé-jou aankleedkussen wordt het beste beoordeeld. Dit is niet voor niets. Het waskussen is gemaakt van hoog elastisch PU comfortschuim. Je baby ligt hierdoor heel comfortabel, en het biedt optimale ondersteuning aan het hoofdje en lijfje.

De hoge kwaliteit van de materialen maakt dit het beste aankleedkussen in deze top 10. Het PU comfortschuim is namelijk heel stevig en gaat lang mee. En niet geheel onbelangrijk, het kussen is gemaakt van milieuvriendelijke materialen, en vrij van schadelijke stoffen. Het verschoonkussen is 72 x 44 cm groot, en hiermee iets langer dan de meeste aankleedkussens.

2. Jollein aankleedkussen

Het verschoonkussen van Jollein mag niet ontbreken in deze top 10. Dit kussen is de beste budget keuze. Het is degelijk en stevig, en heeft hoge opstaande randen. Zo kun je jouw baby veilig verschonen op de commode.

Het aankleedkussen is wit van kleur, maar Jollein heeft ook leuke aankleedkussenhoezen in allerlei kleuren en prints. Zo kun je het laten matchen met de babykamer. De afmetingen zijn 70 cm lang en 50 cm breed.

3. Childhome verschoonkussen

Dit is nog eens handig! Het aankleedkussen van Childhome heeft een lineaal op de opstaande rand. Zo hoef je je nooit af te vragen hoe lang je kindje is.

Op dit verschoonkussen ligt jouw baby’tje ook nog eens heel comfortabel. Het kussen is namelijk lekker zacht en biedt een goede ondersteuning aan het lijfje.

Een ongelukje is geen probleem. Het waskussen is waterafstotend, en is te combineren met allerlei aankleedkussenhoezen. De afmetingen zijn 70 x 50 cm.

4. Kidz-Impulz XXL waskussen

90 x 50 cm

Bij het XXL aankleedkussen van Kidz-Impluz hoef je je geen zorgen te maken dat je baby er na verloop van tijd niet meer op past. Het waskussen is maar liefst 90 lang, 50/55 cm breed en 15 cm dik! Zelfs een peuter kan nog heerlijk comfortabel op dit kussen liggen. De binnennaad zorgt ervoor dat je kindje in het midden blijft liggen en er niet zomaar vanaf rolt.

Het aankleedkussen is gemaakt van kunstleer, en is heel sterk en makkelijk afneembaar. Mocht je het kussen toch willen beschermen dan kun je dit doen met een speciale badstof band. Zowel het verschoonkussen als de band zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar.

5. Steff verschoonkussen

70 x 50 cm

Het Steff verschoonkussen heeft een aantal unieke eigenschappen waardoor het niet mag ontbreken in deze lijst met beste aankleedkussens. Het kussen is slechts 5 cm dik en heel flexibel. Het is hierdoor makkelijk op te rollen en mee te nemen. Handig als je onderweg bent met je kindje. Het dunne aankleedkussen is ook ideaal als je een inklapbare wandcommode hebt. Het past perfect tussen de muur en het blad.

Ondanks de dikte van het kussen hoef je niet bang te zijn dat je baby niet comfortabel ligt. Het kussen is heerlijk zacht. Het verschoonkussen is gemakkelijk schoon te maken door de PVC hoes. En niet geheel onbelangrijk vrij van schadelijke stoffen. De afmetingen zijn 70 x 50 cm groot.

Meest gestelde vragen over het aankleedkussen

Om ervoor te zorgen dat je een goede keuze kunt maken geef ik antwoord op de meest gestelde vragen rondom het kopen van het beste aankleedkussen.

Wat is een aankleedkussen? 

Een aankleedkussen wordt gebruikt om een baby op te verschonen, aan te kleden en af te drogen na het badje. Een aankleedkussen wordt daarom ook wel een verschoonkussen, waskussen of verzorgingskussen genoemd. Het kussen is voorgevormd en heeft opstaande randen die ervoor zorgen dat je kindje veilig in het midden blijft liggen en er niet zomaar af kan rollen. Naast een aankleedkussen op de commode in de babykamer is het ook handig om een extra aankleedkussen in de woonkamer neer te leggen. Zo kun je je baby ook veilig beneden verschonen, en hoef je niet telkens naar boven.

Lees ook: 10x de mooiste commode

Welke maat heeft een aankleedkussen?

De standaardafmetingen van een aankleedkussen zijn 70 x 50 centimeter en 72 x 44 centimeter. Het voordeel van deze universele maten is dat je de meeste aankleedhoezen geschikt zijn. Zelfs als het een ander merk is dan het aankleedkussen. Maar natuurlijk zijn er ook extra grote verschoonkussens zoals het Kidz-Impluz XL waskussen. Deze is zelfs 90 centimeter lang. Het voordeel van zo’n extra groot kussen is dat je kindje hier een heel lange tijd comfortabel op kan blijven liggen. Het nadeel is dat deze iets meer ruimte in beslag neemt.

Wat is het beste aankleedkussen? 

Het belangrijkste is dat je je baby op het beste aankleedkussen veilig kunt verschonen, zonder dat je kindje er zomaar afrolt. Zorg daarom dat het kussen stevige opstaande randen heeft of een binnennaad in het midden van het kussen. Daarnaast is de kwaliteit van de materialen heel belangrijk. Er wordt een lange periode intensief gebruikt gemaakt van een verschoonkussen. Dan is het wel zo fijn dat deze niet zomaar kapot gaat.

Aankleedkussen baby

Waar let je op bij het kopen van een aankleedkussen?

Er zijn verschillende factoren waar je op moet letten bij het kopen van een aankleedkussen. Hieronder vind je een lijstje met de belangrijkste punten:

 • Veiligheid
  Het belangrijkste is dat jouw kindje veilig op het aankleedkussen kan liggen zonder eraf te rollen. Let daarom bij het kopen van een verschoonkussen erop dat het stevige opstaande randen heeft, of een naad in het midden waar je kindje in blijft liggen.
 • Afmetingen
  De afmetingen van het waskussen zijn ook niet geheel onbelangrijk. De meeste aankleedkussens hebben een afmeting van 70 x 50 cm. Maar er zijn ook enkele grotere kussens waarop je peuter nog steeds comfortabel kan liggen. Ga je voor een XL aankleedkussen? Vergeet dan niet te kijken of deze op de commode past.
 • Comfort
  Je kindje komt heel vaak op het aankleedkussen te liggen: bij het verschonen, aankleden en afdrogen. Het is daarom belangrijk dat je kleintje comfortabel ligt, en het lijfje goed wordt ondersteund.
 • Materiaal
  Een ongelukje op een aankleedkussen is onvermijdelijk. Het is daarom fijn als het aankleedkussen is gemaakt van waterafstotend materiaal dat je gemakkelijk met een doekje schoon kunt maken. Daarnaast is het goed om erop te letten dat het materiaal van het verschoonkussen vrij is van schadelijke stoffen voor jouw baby’tje.
 • Design
  De meeste aankleedkussens zijn voorgevormd met twee opstaande randen, en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en printjes. Hetzelfde geldt voor aankleedkussenhoezen. Het is natuurlijk super leuk om een kussen en hoes te kiezen die matchen met de babykamer. Er zijn ook aankleedkussens met een ander design, zoals bijvoorbeeld het Leander Waskussen.
 • Prijs/kwaliteit
  Een aankleedkussen gebruik je heel vaak, zelfs meerdere keren op een dag. Het is daarom belangrijk om een kussen te kiezen dat van een goede kwaliteit is, en daardoor lang meegaat.

Heb je een aankleedkussenhoes nodig?

Hoewel de meeste aankleedkussens gemaakt zijn van waterafstotend materiaal dat je makkelijk schoon kunt maken, is het fijn om een aankleedkussenhoes te gebruiken. Dit ligt zachter en warmer voor jouw kindje. Hierdoor hoef je ook niet telkens het kussen met een doekje te poetsen, maar gooi je gewoon de hoes in de was. En daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk om een hoes te kopen dat matcht bij de rest van de babykamer.

Hoeveel aankleedkussenhoezen heb je nodig?

Het is raadzaam om 2 tot 3 aankleedkussenhoezen te kopen. Mocht er dan een hoes in de was moeten, dan heb je altijd nog 1 of 2 schone hoezen in de kast liggen. Let bij het kopen van een aankleedkussenhoes wel goed op de afmetingen. Niet alle hoezen passen op elk verschoonkussen.

Aankleedkussen beste

Tot wanneer gebruik je een aankleedkussen? 

Een aankleedkussen kan tijdens de hele luierperiode gebruikt worden (0-3 jaar). Als je kindje groter wordt, dan past hij of zij niet meer in zijn geheel op het kussen. Dit is niet erg zolang het hoofdje en het kontje nog steeds op het kussen liggen. Er zijn ook extra grote aankleedkussens te koop, zoals het XXL Kidz-Impulz waskussen. Deze is maar liefst 20 cm langer dan de standaardafmeting van 70 centimeter. Maar je kunt een ouder kindje natuurlijk ook op de bank of bed verschonen.

Hoeveel aankleedkussens heb ik nodig?

Een aankleedkussen ligt standaard bovenop de commode. Mocht je op een andere plek een verschoonkussen nodig hebben, dan kun je deze natuurlijk makkelijk even verplaatsen. Maar het is ook handig om beneden een extra aankleedkussen neer te leggen, zodat je niet telkens naar boven hoeft te lopen.

Hoe maak je een aankleedkussen schoon?

De meeste aankleedkussens zijn waterafstotend. Dit maakt het schoonmaken een stuk gemakkelijker. Als er een ongelukje gebeurt, en dit gaat zeker een keer gebeuren, dan maak je na het verschonen het kussen weer schoon met een vochtig doekje. Heb je geen zin om telkens te poetsen? Gebruik dan een aankleedkussenhoes. Let bij het aanschaffen ervan er wel op dat je deze op een hoge temperatuur kunt wassen.

Een andere tip die ik kreeg van de kraamhulp is om de eerste weken een hydrofiele doek tussen de billen en het aankleedkussenhoes te leggen. De meeste ongelukjes gebeuren als je baby’tje net geboren is. Op deze manier hoef je niet iedere keer de hoes in de was te doen, maar alleen de hydrofiele doek.

Van welke materialen zijn aankleedkussens gemaakt?

De buitenkant van een aankleedkussen is gemaakt van waterafstotend materiaal, zoals PU of PVC. Een ongelukje gaat sowieso gebeuren. Waarschijnlijk vaker dan één keer. Dan is het wel zo handig dat je het makkelijk met een doekje schoon kunt maken na het verschonen. De binnenkant is meestal gemaakt van schuim, zodat een baby comfortabel op het verschoonkussen ligt. Hoewel het schuim zacht is, is het stevig genoeg om voldoende ondersteuning te bieden aan het hoofdje, nekje en de rug. En door de stevigheid van de opstaanden randen rolt je kindje niet zomaar van het kussen. De meeste aankleedkussens zijn gemaakt van materialen die vrij zijn van schadelijke stoffen. Maar let hier zeker op als je een waskussen koopt.

Ben je op zoek naar nog meer babyspullen? Bekijk dan de koopgidsen van nog veel meer items. 

70 x 50 cm

70 x 45 cm

70 x 50 cm

72 x 43,5 cm

65 x 50 cm

70 x 50 cm

70 x 45 cm