Home » Styling » Babykamer inrichten | een stappenplan & tips

Babykamer inrichten | een stappenplan & tips

Het inrichten van de babykamer is één van de leukste dingen om te doen als je zwanger bent. Waarschijnlijk ben je al een hele tijd aan het fantaseren hoe het kamertje van je baby eruit moet komen te zien. Maar hoe begin je met de inrichting van de babykamer? Wat zijn handige tips waar je op moet letten? En welke kleuren en thema’s zijn het leukst? Met dit stappenplan kun je meteen aan de slag in de babykamer!

Wanneer begin je met de inrichting van de babykamer?

Het fantaseren over de babykamer begint vaak al als je net weet dat je zwanger bent. Het is heerlijk om dan na te gaan denken over wat je allemaal nodig hebt voor de babykamer en hoe het eruit moet gaan komen te zien. Maar het echte aanschaffen van de spullen en meubels begint vaak vanaf de derde maand. En meestal voordat het zwangerschapsverlof begint hebben de meeste dames het kamertje ingericht.

Babykamer inrichten: het stappenplan

Met dit stappenplan voor het inrichten van de babykamer heb ook jij straks een prachtig kamertje gecreëerd voor jouw kindje.

1. Bepaal de stijl van de babykamer

De eerste stap is om te bedenken welke stijl je graag in de babykamer wilt. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen. Welke kleuren vind je mooi? Wil je een thema terug laten komen? En welke materialen wil je gebruiken? Deze bepalen samen de sfeer in de babykamer.

Wil je bijvoorbeeld een rustige en warme sfeer in de babykamer? Dan zijn aardetinten heel fijn om te gebruiken samen met meubels en accessoires van natuurlijke materialen. Maar misschien vind je een jungle thema veel gezelliger in de babykamer! Dan ga je op zoek naar kleuren die hier bij passen, zoals groen en beige.

2. Maak een moodboard

Nu je de stijl van de babykamer hebt gekozen is het tijd om een moodboard te maken. Zoek allerlei afbeeldingen van meubeltjes, accessoires en kleuren die je mooi vindt. Dit mag van alles zijn. Van een ledikant tot een commode, en van een vloerkleed tot behang.

Door het maken van een moodboard kun je zien welke kleuren het mooist bij elkaar passen samen met welke materialen. Ben je niet helemaal zeker van je keuze? Maak dan gerust meerdere moodboards met verschillende opties.

Leestip: Zo maak je een moodboard voor de babykamer

Tip: maak een digitaal moodboard
Een moodboard kun je digitaal maken of gewoon ouderwets op een groot vel papier. Wil je het moodboard online maken? Dan is Canva heel handig om te gebruiken. Je kunt kiezen uit allerlei templates voor een moodboard waar je alle afbeeldingen in kunt plakken. Maar ook op Pinterest kun je heel eenvoudig afbeeldingen verzamelen op verschillende borden.

3. Bepaal je budget

Het inrichten en kopen van een babykamer kun je zo duur maken als je zelf wilt. De kosten van een babykamer variëren van €500,- tot €2000,-. Daarom is het verstandig om van tevoren een budget vast te stellen met hoeveel je uit wilt geven hieraan. Want los van de inrichting van de babykamer heb je natuurlijk nog veel meer spulletjes nodig, zoals een kinderwagen, kleding en luiers.

Tip: een duurzame babykamer
Wil je niet te veel geld uitgeven aan een babykamer? Ga dan eens op zoek naar mooie tweedehands spullen. Of ga voor meubels waar je lang gebruik van kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een meegroeibed. Hierin slaapt je kindje tot een leeftijd van ongeveer 5 jaar.

4. Kies de babykamer meubels

Nu gaat het echte inrichten van de babykamer beginnen! Als het goed is weet je door het maken van een moodboard al wat voor soort meubels je mooi vindt. Of misschien weet je zelfs al precies welke je wilt. Ga eens bij verschillende winkels kijken, zodat je kunt zien of de babykamer meubels helemaal aansluiten bij jouw wensen. Hieronder lees je tips voor elk meubelstuk.

Ledikant
Een ledikant is waarschijnlijk de belangrijkste aankoop voor de babykamer. De eerste tijd zal de baby nog op jouw slaapkamer slapen in een wieg of co-sleeper. Maar na een tijdje is je kindje hier te groot voor en zal hij moeten verhuizen naar een ledikant. Er zijn allerlei varianten waar je uit kunt kiezen. Van klassieke houten bedjes tot een ledikant van metaal. Ga op zoek naar degene die aansluit bij de stijl van jouw babykamer. Maar let hierbij ook op de kwaliteit. In een ledikant slaapt een kindje doorgaans zo’n 2,5 jaar, en in een doorgroeiledikant zelfs 5 jaar. Dus het is belangrijk dat je baby comfortabel kan slapen in het bedje.

Leestip: 10x de beste ledikant

Commode
Een ander meubelstuk dat niet mag ontbreken in een babykamer is de commode. Deze wordt gebruikt om een baby op te verschonen en aan te kleden. Daarnaast gebruik je dit de commode om heel veel spulletjes, zoals kleding, doeken en luiers, in op te bergen. Onmisbaar dus in de babykamer!

Leestip: 6 tips om de commode in te delen

Kledingkast
Met een kledingkast in de babykamer heb je nog meer opbergruimte. En dat heb je echt voldoende nodig. Het zal je misschien nog gaan verbazen hoeveel extra spullen je straks in huis hebt als je baby’tje eenmaal geboren is. Maar heb je een kleine babykamer? Dan is het niet altijd mogelijk om ook nog een kledingkast neer te zetten. Maar misschien past het wel om een grote commode in het kamertje te zetten. Op deze manier heb je alsnog veel opbergruimte.

Stoel
Een stoel wordt nog wel eens vergeten in de babykamer. Maar het is echt een musthave. Mits je de ruimte hebt natuurlijk. Als je baby ’s nachts wakker wordt, en dat gaat helaas vaak gebeuren, dan is het heel fijn om met je kindje op een comfortabele stoel te kunnen zitten om een voeding te geven of om gewoon even fijn te knuffelen.

Tip: geef een ledikant, commode of kledingkast een opvallende kleur
Vaak zijn babykamer meubels wit van kleur of gemaakt van onbewerkt hout. Wil je een echte eye-catcher in de kinderkamer? Geef dan het ledikant, de commode of de kledingkast een heel andere opvallende kleur!

5. Maak een plattegrond van de kamer

Als je alle meubels hebt uitgezocht is het slim om nog even plattegrond te maken voordat je ze gaat kopen, zodat je zeker weet dat je alles een plekje kunt geven in de babykamer. Dit kun je heel makkelijk doen door de babykamer en de meubels op papier te tekenen. De meubels knip je dan uit en vervolgens kun je de babykamer op de plattegrond op papier inrichten. Let er natuurlijk wel op dat de verhoudingen kloppen.

Tips: zorg voor een praktische indeling
Het is handig om de babykamer op een praktische manier in te delen. Zo is het bijvoorbeeld heel fijn als je op de commode je baby aan het verschonen bent, je makkelijk bij de kledingkast kunt om kleertjes te pakken. Of dat de stoel naast het ledikant staat.

Tip: veiligheid
Vergeet bij het inrichten van de babykamer niet dat de ruimte ook veilig moet zijn. Zorg bijvoorbeeld dat je baby niet bij de kabel van de babyfoon kan of aan de gordijnen kan trekken. Ook is het niet verstandig om het ledikant onder een raam te zetten vanwege de tocht.

6. De muren: eindeloos veel opties

De mogelijkheden voor de muren in de babykamer zijn eindeloos! Dit maakt de keuze soms behoorlijk lastig. Maar de kleur en/of het thema weet je inmiddels, dus dit kun je als uitgangspunt nemen. Hieronder vind je een aantal ideeën voor muren van de babykamer.

Verf
Een muur verven is de meest makkelijke manier om de babykamer meer sfeer te geven. Je kunt hier dan ook allerlei kanten mee op. Een optie is om één of meerdere muren in een kleur te verven dat past bij jouw stijl. Maar je kunt ook gaan voor een speels effect. Verf bijvoorbeeld een cirkel boven de commode of driehoek in de hoek van de kamer. En nog een tip: is de babykamer klein, ga dan voor lichte kleuren, hierdoor lijkt de ruimte groter.

Behang
Met een behang op de muur heb je niet alleen een eye-catcher in de babykamer, het is ook een leuke manier om een thema terug te laten komen. Er zijn behangetjes in heel veel kleuren en met allerlei prints. Een behang is bijvoorbeeld heel leuk in een jungle babykamer. Dan lijkt het net alsof je je echt tussen de dieren bevindt.

Lambrisering
Een lambrisering zie je steeds vaker terug in babykamers. Hiermee verdeel je de muur in twee delen. Dit kan door de onderste helft in een andere kleur te verven dan de bovenste helft. Maar ook door de bovenkant te behangen, en de onderkant met hout te bekleden. Een leuk effect van een lambrisering is dat je een ruimte hierdoor groter kan doen laten lijken door de lijn net onder helft te plaatsen.

Muurstickers
Heb je geen zin om te behangen? Dan is het ook leuk om stickers op de muur te plakken. Bijvoorbeeld een grote regenboog muursticker of allemaal kleine hartjes.

7. Kies accessoires voor de babykamer

Het is vaak lastig om voordat je begint met het inrichten van de babykamer al te bepalen hoeveel en welke accessoires je nodig hebt. Daarom is het verstandig om eerst de meubeltjes op zijn plek te zetten en de muren te verven of te behangen. Daarna kun je rustig kijken wat nog mist om de babykamer nog meer sfeer te geven. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van accessoires die je vaak in de babykamer ziet.

Vloerkleed
Een vloerkleed mag eigenlijk niet ontbreken in de babykamer. Het straalt niet alleen warmte uit, maar het voelt ook heerlijk aan je voeten. En als je baby iets ouder is, is het ook leuk om er samen op te spelen. Er zijn tal van kleuren en vormen waar je uit kunt kiezen. Ga voor een kleur dat past bij jouw babykamer, of bijvoorbeeld voor een vloerkleed dat past bij het thema, zoals een jungle vloerkleed.

Hemeltje
Een hemeltje is één van de meest populaire accessoires voor de babykamer. Naast dat het heel mooi is boven een ledikant, is het ook nog eens praktisch. Want wist je dat een hemeltje prikkels tegenhoudt? Een baby heeft dan namelijk minder last van geluiden en licht.

Leestip: 10x een hemeltje in de kinderkamer

Muurdecoratie
Als de meubels een plekje hebben gekregen en de muren zijn geverfd of behangen, dan vallen vaak de legen stukken muur op in de babykamer. Natuurlijk hoef je niet elk leeg stukje muur te vullen, maar het is heel leuk om wat muurdecoratie op te hangen. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een aantal posters, een dierenkop of een paar leuke spiegels.

Beddengoed
Het leukste is als het beddengoed voor een wieg of ledikant aansluit bij de kleuren of het thema van de babykamer. Gelukkig is dit niet zo moeilijk. Er zijn ontzettend veel leuke dekens en lakens te vinden in allerlei kleuren en met allerlei printjes. Vergeet alleen niet om goed te kijken naar de TOG waarde van een dekentje. Word je baby geboren in de winter dan is het van belang om een dikkere deken te kopen, maar ben je in de zomer uitgerekend, dan heb je natuurlijk een dunnere deken nodig.

Leestip: 10x het leukste ledikantdeken & 10x het leukste wiegdeken

Opbergmand
Het is vaak van tevoren nog niet voor te stellen hoeveel extra spullen een baby met zich meebrengt. Daarom is voldoende opbergruimte in de babykamer echt een must. Natuurlijk heb je een commode en/of kledingkast waar je heel veel in kwijt kunt. Maar één of meerdere opbergmanden zijn ideaal om speelgoed zoals knuffels in op te bergen. En ze staan ook nog heel hartstikke leuk!

Tip: maak het niet te druk in de babykamer
Het belangrijkste is dat je baby lekker tot rust kan komen, en lekker kan slapen in het ledikantje. Maar dit is lastig als de babykamer heel druk en vol is ingericht. Dan krijgt een baby te veel prikkels binnen om goed te kunnen ontspannen. Zorg er daarom voor dat je het niet te druk maakt in de babykamer met allerlei accessoires.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.