Home » Persoonlijk » Wanneer geen middagslaapje meer?

Wanneer geen middagslaapje meer?

wanneer geen middagslaapje meer

Wanneer doet een peuter geen middagslaapje meer? Wat zijn de signalen dat een slaapje overdag niet meer nodig is? De afgelopen weken heb ik me suf gezocht naar de antwoorden. Guusje wil ’s middags namelijk niet altijd meer slapen. In deze blog deel ik graag mijn ervaringen en tips met jou.

Wanneer geen middagslaapje peuter meer?

Als ik het internet mag geloven dan gaat het middagslaapje eraf tussen de 2,5 en 3,5 jaar zijn. Maar Guusje wordt volgende maand pas twee jaar! Eerlijk is eerlijk, soms vind ik het best jammer dat ze niet altijd meer een middagslaapje doet. Maar het heeft ook zo zijn voordelen.

Eerder naar bed, later naar bed, het dutje inkorten

We proberen van alles om haar toch een middagslaapje te laten doen, want op sommige dagen heeft ze het echt nog wel nodig. Een oververmoeide peuterpuber aan het einde van de dag is namelijk echt niet ideaal. De tips die ik vond waren eerder op bed leggen in de middag of juist later. Het middagdutje een uur vervroegen is totaal geen succes. Dan gaat mevrouw echt niet slapen. Als we haar pas rond 14.00 uur op bed leggen, dan slaapt ze wel, maar dan doet ze ’s avonds meestal niet eerder dan 21.30 uur haar oogjes dicht. De tip die ik daarvoor kreeg was het middagdutje niet langer dan één uur laten duren. Maar dat maakt hier geen verschil. Guusje gaat dan nog steeds niet eerder slapen in de avond. Dus ik ben bang dat we er toch echt aan moeten geloven dat ze steeds minder vaak gaat slapen overdag.

Een momentje voor mezelf

Als Guusje wel een middagslaapje doet, dan slaapt ze vaak zo’n 2 tot 3 uur. Zalig! Dan heb ik even een momentje voor mezelf. Oscar slaapt nu toch nog veel in de draagzak, dus daar heb ik dan ook weinig omkijken naar. Ik vind het heerlijk om dan even op de bank te Netflixen, alvast wat eten te koken of gewoon even rustig een blog te schrijven. Het is dus best even schakelen nu deze me-time in de middag steeds minder vaak voorkomt.

Geen middagdutje meer heeft ook voordelen

Dat Guusje niet altijd meer dutje doet in de middag heeft natuurlijk ook voordelen. Waar we eerder van alles om haar middagdutje heen moesten plannen, hoeft dat nu niet meer. Maar er zit wel een risico aan vast. Soms dommelt ze in slaap op de bank rond 16.30 uur. Of als we in de auto zitten dan begint ze ook wel eens te knikkebollen. Ik probeer haar dan toch altijd wakker te houden, want anders, daar gaan we weer, gaat ze ’s avonds weer laat naar bed. Een ander voordeel is dat wanneer Guusje ’s middags niet slaapt, ze ’s avonds al rond 19.00 uur op bed ligt. Dan verplaats ik gewoon dat momentje voor mezelf naar de avond. Totdat het hele riedeltje dadelijk weer van vooraf aan begint met Oscar…

Wanneer deed jouw kindje geen middagdutje meer? En vond jij het ook even wennen toen dat middagslaapje wegviel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.