Home » DIY » DIY | Ledikant als co-sleeper (Ikea hack)

DIY | Ledikant als co-sleeper (Ikea hack)

DIY ledikant als co-sleeper

Een ledikant als co-sleeper is heel fijn om samen te kunnen slapen met je baby. Guusje heeft na haar geboorte eerst een hele tijd in de Chicco Next2me co-sleeper geslapen. Na een paar maanden kon ze omrollen, en toen was deze wieg zonder spijlen niet meer veilig. Ik wilde haar sowieso tot 6 maanden naast me laten slapen. Dus wat nu? Er zijn kant-en-klare co-sleepers in ledikantformaat te koop, maar deze vond ik behoorlijk prijzig. Na wat speurwerk kwam ik achter een handige Ikea Hack. Je kunt heel gemakkelijk een ledikantje van Ikea ombouwen. In deze DIY ledikant als co-sleeper laat ik je zien hoe je in een paar simpele stappen een co-sleeper maakt.

Wat heb je nodig voor deze DIY ledikant als co-sleeper?

  • Twee spanbanden. Het ledikant maak je vast aan het grote bed met spanbanden
  • Stuk schuimrubber. Om het gat tussen de twee matrassen op te vullen. Op de markt of online koop je deze al voor een paar euro.
  • 4 houten balken. Deze gebruik je om de poten van het ledikant op te hogen.  
  • Accuboor. De schroeven boor je met een accuboor in de pootjes.  
  • 8 schroeven. In iedere balk bevestig je twee schroefjes.  
  • Houtzaag. Een houtzaag heb je nodig om een stuk uit iedere balk te zagen.  
  • Rolmaat. Om het hoogteverschil tussen de twee bedden op te meten en het gat tussen de matrassen gebruik je een rolmaat.  
  • Een ledikant. Je kunt elk ledikant ombouwen tot co-sleeper. Ik heb gekozen voor een tweedehands bedje van Ikea. Maar je kunt natuurlijk ook een goedkoop nieuw ledikant kopen bij Prénatal of Bol.com.

Hoe maak ik van een ledikant een co-sleeper?

1. Bedje in elkaar zetten

Zet het ledikant volgens de instructies in elkaar, maar laat één zijkant weg. Plaats de lattenbodem op de laagste stand en leg het matrasje erin.

2. Meet het hoogteverschil

Waarschijnlijk ligt het matras van het grote bed hoger dan het matrasje van het ledikant. Meet daarom het hoogteverschil op. Deze afstand heb je nodig tijdens de volgende stap om het ledikant op te hogen met de houten balken.

3. Ophogen van het ledikant

Je weet nu wat het hoogteverschil is tussen de twee bedden. Pak de vier houten balken erbij, en streep het hoogteverschil op iedere balk af. Zaag nu een klein stukje uit de balken waar de poten van het ledikant opgezet kunnen worden. Bevestig vervolgens iedere balk aan een poot door middel van twee schroeven.

DIY ledikant co-sleeper poten verhogen

4. Maak de co-sleeper vast aan het grote bed

Zet nu de co-sleeper tegen het grote bed. Je maakt de bedden een elkaar vast door bijvoorbeeld spanbanden te gebruiken.

5. Verbreed het matras van de co-sleeper met schuimrubber

Er zit nu een ruimte tussen de twee matrassen. Dit kun je opvullen met een stuk schuimrubber. Plaats het schuimrubber alleen niet tussen de twee matrassen in, maar aan de kant met spijlen van de co-sleeper. Nu enkel nog een molton en/of hoeslaken eroverheen, en dan kunnen jullie lekker samen gaan slapen. 

DIY ledikant als co-sleeper schuimrubber plaatsen

Kant-en-klare wieg co-sleepers 

Wil je je pasgeboren baby liever nog niet in zo’n groot ledikant laten slapen. Kijk dan eens naar de volgende wieg co-sleepers. Deze zijn heel fijn voor de eerste 6 maanden. Guusje heeft de eerste tijd in de Chicco Next to Me naast me geslapen. Ik vond het heerlijk dat ze naast me lag. Als ze honger had of even onrustig was hoefde ik zelf mijn bed niet uit, en kon ik meteen een voeding geven of haar even geruststellen, zodat we daarna allebei weer snel verder konden slapen.

Wil je nog meer weten over co-sleepers? In mijn blog geef ik antwoord op de meest gestelde vragen, geef ik tips, en natuurlijk de top 10 met beste co-sleepers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.