Ledikant beddengoed: wat heb je écht nodig?

ledikant beddengoed kopen

Als je zwanger bent, komt er zóveel op je af dat het soms lastig is om door de bomen het bos nog te zien. Ook als het aankomt op ledikant beddengoed zijn er blijkbaar zoveel keuzes! Geen nood: gelukkig is het helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. In dit artikel ontdek je precies wat je écht nodig hebt (en ook wat vooral niet). Zo ben je goed voorbereid én houd je het lekker overzichtelijk.

Baby beddengoed: ga voor veilig én praktisch

Als het om je baby gaat, staat veiligheid natuurlijk altijd op nummer één. En dat is bij het kiezen van het ledikant beddengoed niet anders. Maar ja – zodra je online of in een babywinkel kijkt, word je overladen met opties. Van dekentjes met berenoren tot lakens met ingebouwde knuffels – super schattig allemaal, maar heb je dat echt nodig?

Het goede nieuws: nee, absoluut niet! Met een paar goed gekozen basics zit je al helemaal goed. Denk aan ademende materialen, stoffen die zacht aanvoelen voor je kleintje en producten die gewoon makkelijk in de was kunnen. Hieronder leggen we stap voor stap uit wat je wél en juist níet nodig hebt voor het ledikant van je baby.

Beddengoed voor het ledikant: dit heb je nodig

Of je nu een wiegje of een ledikant hebt – de basis blijft hetzelfde. Maar wat zijn nu de essentials voor het beddengoed waar je echt niet zonder kunt? Dat leg ik je hier uit: 

Matras

Begin bij de basis: een goed matras. Kies er een die stevig is (geen kuilen of zacht schuim), goed ventileert en een afneembare, wasbare hoes (ook wel tijk genoemd) heeft. De ademende werking is belangrijk voor de veiligheid en het slaapcomfort van je baby.

Molton of 3D-matrasbeschermer

Een molton of een 3D-matrasbeschermer zorgt ervoor dat het matras beschermd wordt tegen ongelukjes en transpiratie. Kies géén waterdichte variant: die ventileert niet goed en is daardoor niet veilig. Een ademende beschermer is de perfecte middenweg tussen hygiëne en veiligheid. Kies bijvoorbeeld voor een babymatras van Aerosleep met 3D matrasbeschermer of ABZ met Airgosafe topper.

Hoeslaken

Over de molton komt een hoeslaken. Simpel, maar onmisbaar! Kies voor zacht katoen of jersey, zodat je baby comfortabel ligt. Zorg dat het hoeslaken goed om het matrasje past en nergens los zit. Veiligheid en comfort gaan hand in hand.

Deken en laken

In plaats van een dekbed, slaapt een baby onder een laken met daarover een dekentje. Het lakentje zorgt ervoor dat het dekentje niet gaat irriteren op de huid van je kleintje. Belangrijk is dat je het bedje kort en strak opmaakt – met de voetjes van je baby tegen het voeteneind en het dekentje stevig ingestopt. Zo voorkom je dat je baby onder het dekentje schuift.

Slaapzak

Een fijne én veilige optie is een babyslaapzak. Hiermee verklein je de kans dat je kindje onder het beddengoed terechtkomt. Een slaapzak blijft goed zitten, houdt je baby lekker warm en is ideaal voor kindjes die veel bewegen in hun slaap. Let ook hier goed op de maat en TOG-waarde (straks meer daarover!)

Ledikant beddengoed: wat heb je níet nodig?

Sommige producten lijken handig, schattig of zelfs noodzakelijk – maar zijn ze dat nou echt? Hieronder noemen we een aantal van die typische producten die je niet nodig hebt. Sterker nog, sommige kunnen zelfs gevaarlijk zijn.

Waterdichte matrasbeschermer

We noemden hem al: vermijd waterdichte matrasbeschermers. Deze zijn niet ademend en kunnen daardoor zorgen voor oververhitting of een benauwd gevoel. Geen goede match dus met een veilige slaapomgeving.

Dekbed en kussen

Ziet er gezellig uit, maar wacht hier nog even mee. Een dekbed of kussen mag pas gebruikt worden vanaf ongeveer twee jaar. Tot die tijd houd je het veilig met een dekentje en lakentje of een slaapzak. Je baby is nog veel te klein voor dikke, losse materialen in bed.

Bumper of bedomrander

Ze staan super leuk op Pinterest en Instagram, die mooie bedomranders. Maar wist je dat ze helemaal niet veilig zijn? Je baby kan met zijn of haar gezichtje tegen de bumper aan rollen, wat verstikkingsgevaar oplevert. Liever weglaten dus!

Knuffels in het bed

Knuffels zijn geweldig voor overdag. Maar ’s nachts? Liever niet. Spullen in het bed kunnen zorgen voor verstikking of oververhitting. Houd het ledikantje dus liever leeg.

Tip: hier vind je de leukste knuffeldoekjes voor je baby!

Let op de TOG-waarde van het beddengoed

De TOG-waarde, we noemden het net al even. TOG staat voor Thermal Overall Grade en geeft aan hoe warm een bepaald item is. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer het dekentje of de slaapzak. Het is belangrijk dat je hierop let, zodat je baby het niet te warm of te koud krijgt tijdens het slapen.

KamertemperatuurTOG-waarde
Tot 16°C4.0 TOG
16 tot 19°C3.0 TOG
20 tot 22°C2.0 TOG
23 tot 25°C1.0 TOG
Boven 25°C0.5 TOG
Let op: dit is slechts een richtlijn.

Combineer het beddengoed voor je ledikant of wieg slim: een slaapzak met een hoge TOG hoef je bijvoorbeeld niet te combineren met een dikke pyjama of een extra laken. Let ook op de kamertemperatuur – dat speelt een grote rol in hoe je je baby aankleedt voor de nacht en welk beddengoed het beste is. 

Geraadpleegde bron: Veiligheid.nl

Ga naar de laagste prijs

bol
mamaloes.nl (€64,99)