DIY | Zo maak je een vlaggenlijn van stof

Vlaggenlijn stof diy

Een vlaggenlijn van stof is niet alleen leuk, maar ook nog eens duurzaam. Hoe vaak gebeurt het niet dat je verjaardagsslinger van papier of plastic weggooit? Zonde toch eigenlijk. Een stoffen slinger daarentegen gaat jaren mee. En als je deze zelf maakt kun je ook nog eens je eigen kleuren en motiefjes kiezen. In deze DIY laat ik je zien hoe je in een paar stappen zelf een vlaggenlijn van stof kunt maken.

Stof vlaggenlijn: van accessoire tot kraamcadeau

De stoffen vlaggenlijn in deze DIY maakte ik als accessoire voor in de babykamer. Hij hangt nu mooi aan de muur in de kinderkamer te pronken. Maar je kunt een slinger van stof voor nog veel meer gelegenheden gebruiken. En het is ook leuk om bijvoorbeeld als verjaardagscadeau of kraamcadeau te geven. Hieronder een lijstje met ideeën waarvoor je een stof vlaggenlijn kunt maken:

 • Verjaardagsslinger
 • Naamslinger
 • Vlaggenlijn voor het EK of WK
 • Geboorteslinger
 • Vlaggenlijn als decoratie in de tuin

Wat heb je nodig voor een slinger van stof?

 • Stof. Je kunt alle kleuren en printjes kiezen.
 • Biaisband of lint. Hier vind je een uitgebreide collectie.
 • Garen. Kies bijpassende kleuren.
 • Naaimachine of naald en draad. Met een naaimachine gaat het sneller, maar met de hand naaien kan natuurlijk ook.
 • Strijkijzer. Om de vlaggetjes glad te strijken.
 • Spelden. Deze gebruik je om de vlaggetjes vast te spelden op elkaar en aan de biaisband.
 • Stofschaar. Gebruik hiervoor een goede schaar speciaal voor stof.
 • Papier. Hier maak je het patroon van.
 • Optioneel: strijkletters. Wil je bijvoorbeeld een naamslinger maken? Dan heb je ook nog strijkletters nodig.

Hoe maak je een vlaggenlijn van stof?

Hieronder volgen de stappen voor het maken van een stoffen vlaggenlijn. Geloof me, het is echt niet moeilijk. Een middagje knutselen en ook jouw slinger hangt aan de muur!

1. Kies de stof voor de vlaggenlijn

Dit is de leukste stap! Het kiezen van de stof voor de slinger. Er zijn zoveel leuke kleuren en printjes te vinden. Houd bij het kiezen ervan het doel van de vlaggenlijn in je achterhoofd. Wordt het een accessoire in de babykamer of kinderkamer? Kies dan stofjes die passen bij de kleuren en/of het thema. Maar wordt het een verjaardagsslinger? Dan is het leuk om allerlei verschillende kleuren en printjes te combineren. Je kunt ook de voor en achterkant van een vlag een ander stofje geven. En nog een laatste tip: gebruik de stof van bijvoorbeeld een oude trui of spijkerbroek.

Voor mijn vlaggenlijn heb ik gekozen voor een effen zwarte stof en een witte stof met zwarte pijltjes erop. Deze had ik toevallig nog liggen.

2. Teken op papier het patroon van het vlaggetje

De volgende stap is het maken van het patroon van een vlaggetje. Voordat je deze kunt tekenen en knippen moet je eerste bepalen hoe groot je wilt dat de vlaggetjes worden. In mijn geval heb ik gekozen voor 19 cm breed en 19 cm lang. Teken dit vervolgens op papier en knip het daarna uit.

Patroon stof vlaggenlijn

3. Knip alle vlaggetjes

Het patroon leg je op de stof. Je kunt nu de lijnen van het vlaggetje erop tekenen, maar het is ook mogelijk om het patroon vast te spelden en vervolgens direct uitknippen. Ik heb gekozen voor 10 vlaggetjes, met elk een zwarte kant en een witte kant met pijltjes. Dit betekende dat ik 20 vlaggetjes moest knippen.

Slinger van stof

4. Naai de lange zijdes aan elkaar

Als je alle vlaggetjes hebt geknipt ga je de voor- en achterkant aan elkaar vastmaken. Let erop dat je de goede zijdes op elkaar legt. Deze speld je eerst aan elkaar vast en vervolgens naai je de lange zijdes dicht. Dit kan met een naaimachine, maar natuurlijk ook gewoon met de hand.

Stof slinger

Ben je nog op zoek naar een goedkoop en fijn naaimachientje? Dan kan ik deze van harte aanbevelen. Voor deze DIY had ik nog nooit een naaimachine gebruikt, maar deze werkt zo simpel en basic dat iedereen hiermee kan naaien. Dus ook zonder ervaring.

5. Strijk de vlaggetjes glad

Na het naaien zitten de vlaggetjes nog binnenstebuiten. Daarom moet je ze eerste allemaal even goed draaien. Hierna is het belangrijk om ze netjes te strijken. Dit maakt de volgende stap namelijk een stuk makkelijker.

6. Maak de vlaggen vast aan de biaisband

Je bent nu alweer aangekomen bij de laatste stap. Het vastmaken van de vlaggetjes aan de biaisband of een lint. Het voordeel van een biaisband is dat je deze om de vlaggetjes vouwt, waardoor het heel netjes is afgewerkt. Speld eerst de vlaggetjes vast om te kijken hoe de slinger eruit komt te zien. Daarna naai je alle vlaggen vast aan de band.

Ik begon met 60 cm band. Daarna alle vlaggetjes met een afstand van 2 cm tussen elkaar. Ik eindige weer met 60 cm band. Zo had ik uiteindelijk een slinger van ruim 3 meter, en aan beide zijdes genoeg lint over om de vlaggenlijn ergens aan vast te maken.

Stof vlaggenlijn maken
Slinger stof babykamer

Een kant en klare stof vlaggenlijn

Heb je geen zin of tijd om zelf een stoffen vlaggenlijn te maken? Je kunt natuurlijk ook een kant en klare slinger van stof kopen. Er zijn heel veel leuke te vinden. Hieronder vind je drie van mijn favorieten!

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer zelf maken? Bekijk dan ook eens onze andere DIY’s.