Home » Meubels » Wanneer moet de bodem van het ledikant omlaag?

Wanneer moet de bodem van het ledikant omlaag?

Wanneer ledikant omlaag

Om je kindje veilig te laten slapen is de hoogte van de bodem van het ledikant erg belangrijk. Maar wanneer moet je de bodem van het ledikant omlaag zetten? Ik leg het je uit in deze blog.

Als je baby’tje nog maar net geboren is, is het haast niet voor te stellen dat hij of zij over een tijdje gaat rollen in het ledikantje. Laat staan zichzelf omhoog gaat trekken aan de spijlen van het bedje. Maar dit zijn wel de momenten waarop je kindje niet meer veilig kan slapen met de bodem van het ledikantje op de hoogste stand. Dan is het tijd om deze omlaag te doen.

Verstelbare bodem van een ledikant

Laten we eerst eens kijken naar alle afmetingen en hoogtes van een ledikant. De standaardafmeting is 120 cm bij 60 cm, maar zorg sowieso voor een minimale breedte van 55 cm. Dit is groot genoeg voor een baby om ook nog te kunnen rollen en draaien in bed.

De meeste ledikanten hebben een verstelbare bodem die in drie verschillende hoogtes te zetten is. Dit is wel zo fijn, want zo haal je je kindje gemakkelijk uit bed. Houd er rekening mee dat op de laagste stand er minimaal 50 cm afstand zit tussen de bovenkant van het matras tot aan de bovenkant van het ledikant. Op de hoogste stand is dit 20 tot 30 cm.

Wanneer mag het ledikant omlaag?

De mijlpalen van jouw baby zijn de graadmeter wanneer je de bodem van het ledikant naar beneden moet doen. Hieronder een handig overzichtje.

De hoogste stand: pasgeboren baby

Een pasgeboren baby kan nog niet rollen en ligt nog rustig te slapen in het bedje. Het ledikantje kun je dan nog op de hoogste stand laten staan. Dit is erg prettig, want zo hoef je niet te diep te bukken om je baby’tje op te pakken.

De middelste stand: bij omrollen

Wanneer jouw baby zichzelf kan omrollen, is het tijd om het ledikant omlaag te doen naar de middelste stand.

De laagste stand: zichzelf optrekken

Het is tijd om de bodem van het ledikant op de laagste stand te zetten wanneer je kindje zichzelf kan optrekken tot zit of tot staan.

Ben je op zoek naar het beste babymatras voor jouw ledikant? Lees dan mijn blog met daarin de top 5 van beste babymatrassen.

Bron: Consumentenbond, VeiligheidNL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *