Home » DIY » DIY | Herinneringsdoos maken

DIY | Herinneringsdoos maken

Herinneringsdoos maken

Na de geboorte van Guusje en Oscar wilde ik een herinneringsdoos maken voor hen om waardevolle spulletjes in te bewaren. Dit moest geen papieren doos zijn die gemakkelijk kapot zou kunnen gaan. Maar een duurzame houten kist. Op het internet zag ik allerlei herinneringsboxen met het geboortekaartje erop voorbij komen. Heel mooi. Maar de geboortekaartjes van Guusje en Oscar leenden zich daar niet echt voor. Daarom ben ik zelf aan de slag gegaan met deze DIY herinneringsdoos maken. In deze blog neem ik je stap voor stap mee, zodat ook jij een gepersonaliseerde herinneringsbox kunt maken.

Geboortedoos met herinneringen

Ik vind het heel leuk om eens in de zoveel tijd mijn spulletjes van vroeger te bekijken: mijn eerste kleertjes, de geboortekaartjes, mijn rapporten van school. Ik ben zo blij dat mijn ouders dit allemaal voor me hebben bewaard. Hetzelfde wil ik doen voor Guusje en Oscar. Dat zij later als ze ouder zijn ook door hun waardevolle spullen heen kunnen gaan om herinneringen op te halen.

Wat heb je nodig om de herinneringsdoos te maken? 

Je hebt niet veel nodig om een gepersonaliseerde herinneringsdoos te maken. Hieronder een lijstje met de benodigdheden.

 • Houten box. Het belangrijkste is een houten doos waar je de spullen in gaat bewaren. Deze houten kist heb ik besteld op Bol.com. Voordat ik aan de slag ging heb ik de houten box eerst wit geschilderd, zodat het hout de permanent marker niet zou opzuigen en zou gaan vlekken.
 • Printer. De tekst van de geboortedoos print je uit met de printer.
 • Tape. Om het papier vast te plakken op de doos.
 • Potlood. Om de afdruk op de geboortebox te maken.
 • Pen. Om de tekst op de doos af te laten drukken.
 • Permanent Marker. Om de tekst definitief op de herinneringsdoos te schrijven. Voor de zekerheid had ik 4 Edding 3000 permanent markers besteld.

Hoe maak je de geboortedoos?

#1 Print de tekst op papier

Bepaal eerst de tekst en/of afbeeldingen die op de herinneringsdoos moeten komen te staan. Print deze daarna uit op papier. Vergeet niet te checken of de print de juiste afmeting heeft. Zo niet, dan verklein of vergroot je de opdruk en print je het opnieuw.

Geboortedoos met naam en geboortedatum

#2 Kleur de tekst in met potlood

Als de print het juiste formaat heeft dan ga je de achterkant van de letters en afbeeldingen inkleuren met potlood. Wees vooral niet te zuinig met kleuren. Want het moet straks voldoende afgeven op de herinneringsdoos.

Geboortebox met tekst

#3 Druk het potlood op de herinneringsdoos met een pen

Plak nu de ingekleurde print met de achterkant vast op de geboortebox. Zorg ervoor dat het papier goed op zijn plek blijft zitten. Vervolgens kras je met een pen over de letters. Zo zorg je ervoor dat het potlood aan de achterkant op de herinneringsdoos wordt afgedrukt. Als je alle letters en afbeeldingen hebt gehad, haal je voorzichtig het papier eraf.

Herinneringsdoos gepersonaliseerd
Herinneringsbox met naam en geboortedatum

#4 Schrijf de tekst op de geboortedoos met de permanent marker

Het is nu tijd om de tekst op de herinneringsdoos te schrijven met een permanent marker. Dit is een secuur werkje, dus ga er goed voor zitten. Ik deed telkens eerste de buitenste lijntjes, en kleurde daarna de binnenkant in. Toen ik alle letters had ingekleurd, liet ik de inkt eerst opdrogen. Daarna vallen de stukjes waar de inkt niet goed dekkend is geweest weer meer op. Daarna kun je ook deze plekjes weer in gaan kleuren totdat alles helemaal dekkend is.

Herinneringsdoos maken

Geboortebox vol met spullen

In de geboortebox van Guusje zitten inmiddels al aardig wat spullen. Ook in die van Oscar, ook al is hij pas een half jaar oud. Bij het zien en voelen van de geboortepakjes word ik altijd een beetje sentimenteel. Zo klein en schattig. Bij het zien kan ik het me haast niet meer voorstellen dat ze daar ooit inpasten.

Een herinneringsbox kopen?

Heb je geen zin of tijd om zelf een geboortebox in elkaar te knutselen? Er zijn ook allerlei kant en klare herinneringsboxen online te koop. De memorybox van Little Dutch is erg mooi, en ook heel uitgebreid. Zo heeft het onder andere een zakje om het eerste haarlokje in te bewaren, een tasje om de eerste schoentjes in te stoppen en verschillende mapjes om foto’s in te bewaren.

Welke spullen bewaar jij als herinnering voor je kindje? En word je ook emotioneel als je het in je handen hebt?

2 Reacties

 1. Yasmin
  1 februari 2022 / 21:50

  Hoi,

  Met wat voor verf heb je de doos eerst wit geschilderd? 🙂

  • Sanne
   Auteur
   3 februari 2022 / 11:14

   Hoi! Bedankt voor je vraag! Ik heb de doos met een simpele verf voor hout van de Action eerst wit geschilderd. Na twee laagjes was hij goed dekkend. Succes! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.