
Kinderen zijn vaak bang in het donker als ze alleen in hun bedje liggen. Een nachtlampje in de kinderkamer stelt een kindje gerust, zodat hij of zij weer verder kan slapen. Maar welk nachtlampje is het beste? Welke types zijn er? En waar moet je op letten bij het kopen van een nachtlampje? In deze koopgids geef ik antwoord op de meest gestelde vragen, en daarnaast deel ik de top 10 met beste nachtlampjes van 2025.
- Een nachtlampje als je kindje bang is in het donker
- De top 10 beste nachtlampjes van 2025
- Beste nachtlampje? De top 10 uitgelicht
- Zazu Pam Nachtlampje Pinguïn
- Kadoing Leeuw Nachtlamp
- Flow Amsterdam Moby Nachtlampje
- Zazu Lou Uil
- Qumax LED Stopcontact Nachtlampjes met Sensor
- Sleepy Friends Nachtlamp
- Signity Dimbaar Nachtlichtje
- Luvion LED Nachtlampje Stopcontact
- Mr Maria Nijntje Nachtlampje
- Kids Castle 8 kleurig LED Nachtlampje
- Meest gestelde vragen over een nachtlampje
- Wat is een nachtlampje?
- Wat zijn de voordelen van een nachtlampje?
- Welk type nachtlampjes zijn er?
- Welke kleur licht is het beste?
- Waar moet je op letten bij het kopen van een nachtlampje?
- Wanneer begin je met het gebruiken van een nachtlampje?
- Tips voor het gebruiken van een nachtlampje
- Mijn ervaring met een nachtlampje
Een nachtlampje als je kindje bang is in het donker
Als je kindje bang is in het donker is een nachtlampje een handig hulpmiddel om hem of haar minder angstig te laten zijn. Het is fijn om het onderdeel uit te laten maken van het slaapritueel. Stop je kindje lekker onder de dekens en doe daarna het nachtlampje aan. Zo weet je kindje dat het tijd is om te gaan slapen, en dat hij of zij niet bang hoeft te zijn. Ook als je kindje nog maar een baby is, is een nachtlampje prettig om te gebruiken. Is jouw kindje zijn of haar speentje kwijt of wil je gaan voeden, dan doe je even het nachtlichtje aan. Dit zorgt voor voldoende ligt om het speentje te vinden of een voeding te geven, zonder dat je baby wakker wordt van het licht.
Om jouw zoektocht naar het beste nachtlampje makkelijker te maken, geven we verderop in deze koopgids tips en antwoord op de meest gestelde vragen. Maar nu eerst de top 10 met de beste nachtlampjes van dit moment.
Direct naar de aanbiedingen?
De top 10 beste nachtlampjes van 2025
Om je op weg te helpen vind je hieronder de top 10 met beste nachtlichtjes.









Beste nachtlampje? De top 10 uitgelicht
De top 10 van beste nachtlampjes heb ik voor je uitgelicht. In de beschrijving vind je per lampje de belangrijkste kenmerken en de voor- en nadelen.
1. Zazu Pam Nachtlampje Pinguïn
De Zazu Pam is het beste nachtlampje. En dit is niet voor niets. De schattige Pinguïn is namelijk multifunctioneel te gebruiken, zowel als een nachtlichtje en een slaaptrainer. Zo kun je extra lang gebruik maken van Zazu Pam. Handig!
Als je de pinguïn gebruikt als een nachtlampje kun je kiezen uit de kleuren rood, blauw, roze of wit. Het is mogelijk om het lampje de hele nacht zachtjes te laten branden, maar je kunt er ook voor kiezen om het na een half uurtje door middel van de timer uit te laten gaan. Daarnaast kun je Zazu Pam gebruiken als een slaaptrainer. Met behulp van kleuren leert jouw kindje wanneer het tijd is om te gaan slapen en op te staan.
Tot slot kun je Zazu Pam ook nog gebruiken als een Bluetooth Speaker. Het is bijvoorbeeld leuk om samen met je kindje nog even naar een verhaaltje te luisteren voor het slapengaan. Het nachtlampje is draadloos te gebruiken, en op te laden middels een USB-kabel.
Specificaties
- Dimbaar: nee
- Draadloos: ja
- Kleur verlichting: multi-color
- Extra: bluetooth speaker
- Timerfunctie: springt uit na 30 min of brandt de hele nacht
2. Kadoing Leeuw Nachtlamp
Het Kadoing nachtlampje is een fijn vriendje voor je kindje die het in het donker slapen een stuk minder eng maakt. Het lampje is beschikbaar in meer dan 10 verschillende figuurtjes, waaronder dit vrolijke leeuwtje, maar ook een unicorn en een vosje.
Dit nachtlampje heeft verschillende functies en is heel eenvoudig in gebruik. Door met je hand op de bovenkant te tikken zet je het lampje aan, uit, pas je de felheid aan en kies je de gewenste kleur. Maar ook met een afstandsbediening zijn deze functies in te stellen. Daarnaast kun je het lampje middels een timer automatisch uit laten gaan.
Het lampje is helemaal veilig te gebruiken voor kinderen. Het is namelijk BPA-vrij en wordt niet heet. Het Kaoding nachtlicht werkt draadloos en gaat maar liefst 20 tot 40 uur mee. Daarna kun je het opladen door middel van een USB-kabel.
Specificaties
- Dimbaar: ja
- Draadloos: ja
- Kleur verlichting: multi-color
- Accuduur: 20 tot 40 uur
- Timer-functie: springt uit na 15, 30 of 60 min of brandt de hele nacht
3. Flow Amsterdam Moby Nachtlampje
Het Flow Amsterdam Moby nachtlampje heb je vast wel eens gezien in een baby- en kinderwinkel. Dit merk staat bekend om de vrolijke designs. Naast deze walvis heb je bijvoorbeeld ook nog een robot en een raket als lampje. Bovendien heb je ook de keuze uit meerdere kleuren, zoals een blauw of wit walvisje.
Door het nachtlampje te schudden of aan te raken kun je de gewenste kleur instellen. De lampjes van Flow Amsterdam zijn gemaakt van kindvriendelijke materialen. Ze voelen zacht aan waardoor een kindje het zelfs kan gebruiken als een knuffel. De accu gaat lang genoeg mee om het lampje de hele nacht te laten branden, maar je kunt het ook met een timer na 15 minuten uit laten gaan.
Specificaties
- Dimbaar: nee
- Draadloos: ja
- Kleur verlichting: multi-color
- Accuduur: 10 tot 20 uur
- Timer-functie: springt uit na 15 min of brandt de hele nacht
4. Zazu Lou Uil
Is jouw kindje ’s nachts vaak bang in het donker? Dat zou zomaar eens verleden tijd kunnen zijn met het Zazu Lou de Uil nachtlampje. Deze beschikt namelijk over een unieke geluidssensor, waardoor het lampje aan springt als je kindje bijvoorbeeld aan het huilen is. Zodra je kindje weer rustig is, gaat de verlichting vanzelf weer uit. Daarnaast heeft dit schattige uiltje twee lampjes die je afzonderlijk van elkaar kunt bedienen. Als je een boekje voor gaat lezen, kan het fijn zijn om beide lampjes aan te hebben. Maar is het tijd om te gaan slapen, dan laat je bijvoorbeeld alleen het uiltje op een gedimde stand aanstaan. Naast de grijs kun je ook kiezen voor een blauwe of roze variant.
Specificaties
- Dimbaar: ja
- Draadloos: ja
- Kleur verlichting: wit
- Geluidssensor: ja
- Timer-functie: ja
5. Qumax LED Stopcontact Nachtlampjes met Sensor
Het Qumax nachtlampje heeft een handige sensor waardoor het automatisch aangaat als het donker is, en weer uitgaat als het licht is. Daarnaast is het lampje dimbaar, zodat je het bijvoorbeeld in de babykamer minder fel kunt laten schijnen. Het nachtlicht is tevens fijn om te gebruiken op de overloop. Het schijnt namelijk licht in een hoek van 180 graden om zich heen. Wil je kindje ’s nachts naar het toilet? Dan heeft hij of zij voldoende licht om veilig de weg te vinden naar de badkamer.
De nachtlichtjes van Qumax hebben een mooi design en zijn energiezuinig. Een ander voordeel is dat in een set twee lampjes zitten, en dat voor een heel gunstige prijs. De handige lampjes kun je dus ook op meerdere plekken in huis gebruiken naast de kinderkamer. Het enige nadeel is dat dit een nachtlampje is voor in het stopcontact en deze daardoor gebonden is aan een vaste plek.
Specificaties
- Dimbaar: ja
- Draadloos: nee
- Kleur verlichting: wit
- Extra: dag- en nachtsensor
- Timer-functie: nee
6. Sleepy Friends Nachtlamp
Dit Sleepy Friends nachtlampje is letterlijk een vriendje voor je kindje in de nacht. Het draadloze lampje is eenvoudig in gebruik en daardoor ook gemakkelijk voor kinderen om te bedienen. Door simpelweg bovenop de nachtlamp te tikken gaat deze aan. Wil je het lampje dimmen of juist feller? Dan houd je je vinger bovenop het lampje tot je de gewenste sterkte hebt bereikt. Naast dit schattige katje kun je ook nog kiezen voor andere diertjes.
Specificaties
- Dimbaar: ja
- Draadloos: ja
- Kleur verlichting: wit
- Accuduur: 10 tot 20 uur
7. Signity Dimbaar Nachtlichtje
Het Signity nachtlampje is prettig om te gebruiken in de babykamer. Het geeft voldoende licht om bijvoorbeeld een voeding te geven of het speentje te zoeken, maar zorgt er niet voor dat je kindje wakker wordt door de felheid. Het lampje is eenvoudig in gebruik. Door te tikken op de bovenkant is de helderheid en de kleur in te stellen. Het materiaal is kindvriendelijk en de accu gaat een lange tijd mee. Als de batterij bijna leeg is, gaat een rood indicator knipperen, zodat je weet dat je het lampje op moet laden met de USB-kabel.
Specificaties
- Dimbaar: ja
- Draadloos: ja
- Kleur verlichting: multi-color
- Accuduur: tot 100 uur
- Timer-functie: ja
8. Luvion LED Nachtlampje Stopcontact
Hoewel het Luvion nachtlampje niet de vorm heeft van een schattig diertje, wordt het door ouders toch vaak gekozen in de babykamer. Het is een nachtlampje voor in het stopcontact met een sensor, waardoor het aangaat als het donker wordt en weer uit gaat als het licht is. Het is hierdoor niet alleen fijn om te gebruiken in de kinderkamer, maar ook op de overloop of in de badkamer. Een groot voordeel is dat dit nachtlampje heel energiezuinig is. Stel dat je het lampje 24 uur per dag zou branden, dan kost het nog steeds minder dan €1,- per jaar. De enige twee nadelen zijn dat de felheid niet aan te passen is en het nachtlichtje niet draadloos te gebruiken is.
Specificaties
- Dimbaar: nee
- Draadloos: nee
- Kleur verlichting: wit
9. Mr Maria Nijntje Nachtlampje
Nijntje blijft een favoriet voor in de babykamer. Daarom zie je niet voor niets dit leuke Nijntje nachtlampje van Mr Maria zo vaak terug in de kinderkamer. Het lampje heeft iets minder functionaliteiten dan de meeste nachtlampjes. Zo is het alleen mogelijk om het te laten branden en gaat het automatisch uit na 15 minuten. Het Nijntje nachtlicht is gemaakt van zacht siliconen en werkt op een batterij.
Specificaties
- Dimbaar: nee
- Draadloos: ja
- Kleur verlichting: wit
- Timer-functie: gaat automatisch uit na 15 min
10. Kids Castle 8 kleurig LED Nachtlampje
Het Kids Castle nachtlampje is een fijn slaapmaatje voor je kindje. De schattige nijlpaard is in 8 verschillende kleuren in te stellen, en door een tik bovenop het lampje te geven kun je het stilzetten op één kleur. Het nachtlichtje is gemaakt van kindvriendelijke materiaal en voelt zacht aan. De accu gaat zo’n 12 tot 20 uur mee, en is binnen 1,5 uur opgeladen door middel van een USB-kabel. Wil je liever een ander diertje dan een nijlpaard? Het nachtlampje is ook nog te verkrijgen als pinguïn.
Specificaties
- Dimbaar: nee
- Draadloos: ja
- Kleur verlichting: multi-color
- Accuduur: 12 tot 20 uur
- Timer-functie: nee
Meest gestelde vragen over een nachtlampje
Wat is een nachtlampje?
Een nachtlampje wordt gebruikt om ’s avonds en/of ’s nachts te laten branden in de kinderkamer. Kinderen die bang zijn in het donker kunnen baat hebben bij een lampje naast hun bed. Het geeft je kindje rust en helpt daardoor om makkelijker in slaap te vallen, ook als hij of zij ’s nachts een keertje wakker wordt. Voor jezelf is een lampje op de babykamer handig zodat je midden in de nacht het grote licht niet aan hoeft te doen als je je kindje wilt voeden of een schone luier geeft. Een nachtlicht brandt niet zo fel als een normale lamp, waardoor een baby er niet wakker van wordt.
Wat zijn de voordelen van een nachtlampje?
Een nachtlampje heeft meerdere voordelen. In de babytijd is het fijn om een nachtlampje te gebruiken in de babykamer als je bijvoorbeeld jouw kindje nog een laatste voeding gaat geven of het speentje moet zoeken dat hij of zij is kwijtgeraakt. Je wilt voorkomen dat je baby echt wakker wordt en dan is het zachte licht van een nachtlamp ideaal.
Als je kindje wat ouder is krijgt een nachtlampje weer een heel andere functie. Vanaf een leeftijd van ongeveer twee jaar kan een kind namelijk bang worden in het donker. Een nachtlampje zorgt dan voor rust en neemt een deel van de angst weg. En als je kindje ’s nachts zelf naar de wc gaat, kan het dankzij een lampje makkelijk de weg vinden.
Welk type nachtlampjes zijn er?
Er zijn verschillende type nachtlampjes met elk hun eigen functies. Kies vooral degene die het beste past bij jouw situatie.
Draadloos nachtlampje
De draadloze nachtlampjes zijn het meest populair. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei leuke figuurtjes, waardoor het lampje ook nog eens een gezellig slaapmaatje is voor een kindje. De bediening werkt vaak eenvoudig. Door bovenop het nachtlampje te tikken gaat deze aan of uit, is het mogelijk om de felheid aan te passen, en kun je wisselen van kleur.
Nachtlampje met een sensor
Er zijn ook nachtlampjes met een sensor. Deze zijn ideaal om te gebruiken als je kindje ’s nachts de weg moet vinden naar de wc. Dit nachtlampje steek je bijvoorbeeld in het stopcontact op de overloop of in de badkamer. Het lampje springt aan wanneer het donker is, en gaat weer uit als het licht is.
Lees ook: 10x de beste slaaptrainers
Nachtlamp met een slaaptrainer
Ben je naast een nachtlamp op zoek naar een slaaptrainer, omdat je kind ’s ochtends wel erg vroeg naast het bed staat? Er zijn nachtlampen die deze functionaliteiten met elkaar combineren.
Nachtlampje met white noise
Lampjes met white noise hebben ook een extra functionaliteit. Heeft jouw baby moeite om in slaap te vallen? Een white noise-apparaat zorgt voor een rustgevend en monotoon geluid waardoor je kindje makkelijker in slaap valt.

Welke kleur licht is het beste?
Een nachtlamp moet jouw kind niet uit zijn of haar slaap houden. De kleur van het licht is daarom belangrijk. De lichtkleur is namelijk van invloed op de aanmaak van melatonine. Zo hebben wit en blauw licht een negatief effect, maar gedimd rood licht beïnvloedt het aanmaken van melatonine juist niet. Met deze kleur licht zal je kindje heerlijk slapen. Gebruik je een nachtlamp voor je kind om ’s nachts de wc te kunnen vinden? Je kan het lampje op de gang zetten en de deur van de kinderkamer een klein stukje open laten. In dat geval hoeft de kleur van het lampje niet rood te zijn.
Lees ook: Dit zijn de leukste lampen voor de babykamer
Waar moet je op letten bij het kopen van een nachtlampje?
- De kleur
Bij het kiezen van een nachtlamp is de keuze van de kleur licht heel belangrijk. Wil je het lampje op de kinderkamer zetten? Kies dan bij voorkeur voor rood licht, omdat dit geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine. Zet je het lampje in de gang, dan kan je eventueel ook voor een andere kleur licht kiezen. Probeer wit en blauw licht te vermijden in de kinderkamer, want deze kleuren hebben de meest negatieve invloed op het aanmaken van melatonine. - Materiaal
Het nachtlampje zal ook gebruikt gaan worden door je kindje zelf. Let daarom bij het aanschaffen van het lampje erop dat er geen losse onderdelen aan zitten, en dat het vrij is van schadelijke stoffen. - Extra functies
Nachtlampen kunnen allerlei verschillende extra functies hebben. Een dimmer is bijvoorbeeld handig om het gebruik van een lampje af te bouwen, maar ook om het niet te licht te maken in de kinderkamer. Daarnaast kan een nachtlampje ook een timer hebben, waardoor het lampje automatisch na bijvoorbeeld 15 minuten uitgaat. Een andere handige functie is het instellen van de kleur van het lampje. Zet je het nachtlichtje bijvoorbeeld naast het bed van je kindje, dan is het beter om het lampje met een rood licht aan te zetten. - Energieverbruik
Een lampje staat vaak zo’n 8 tot 12 uur per nacht aan. Dan is het fijn dat deze energiezuinig is. De meeste nachtlampjes maken dan ook gebruik van LED-verlichting. Dit zorgt voor een lager verbruik van energie, minder warmte en verlengt de gebruiksduur. - Bediening
De meeste draadloze nachtlampjes zijn eenvoudig in gebruik. Als je bovenop deze lampjes tikt kun je ze aan- en uitzetten, de kleur veranderen en de felheid bepalen. Als jij ’s nachts slaapdronken op de kamer van je kindje komt, is zo’n eenvoudige bediening geen overbodige luxe! Ook kan je kindje als hij of zij wat ouder is zelf de lamp aan en uit doen. De stekkerlampjes stop je in het contact en zet je aan met een knop en/of werken met een sensor. Zodra het donker wordt springt het lampje aan en als het licht is gaat deze weer uit. - Voeding
De voeding van de lampen is ook belangrijk om op te letten. Als je een draadloos nachtlampje wilt, kijk dan hoe lang de accu ongeveer meegaat. Het zou vervelend zijn als deze midden in de nacht ineens uitvalt. Met de nachtlampjes die je in het stopcontact steekt heb je hier uiteraard geen last van. - Design
Nachtlampjes zijn verkrijgbaar in verschillende modellen. Het is leuk om bijvoorbeeld te kiezen voor een lampje in de vorm van het lievelingsdier van je kindje. Ook kan je de lamp laten aansluiten bij de stijl van de babykamer.

Wanneer begin je met het gebruiken van een nachtlampje?
Veel ouders richten de babykamer in met een gezellig lampje voor de nacht. Dit nachtlampje is in de babytijd vooral handig voor jezelf. Baby’s zijn namelijk nog niet bang in het donker. Maar het is wel handig als je kindje bijvoorbeeld zijn of haar speentje kwijt is of je moet een voeding geven dat je dan niet het grote licht aan hoef te doen. Door een nachtlampje te gebruiken in de babykamer voorkom je dat je kindje echt wakker wordt.
Na de leeftijd van twee jaar ontstaat een eventuele angst voor het donker. Dit is namelijk het moment dat kinderen steeds meer leren fantaseren en hun verbeeldingskracht toeneemt. Het is dan fijn om een nachtlampje te gebruiken, zodat een kindje leert dat slapen in het donker niet eng is. Laat je het lampje de hele nacht aanstaan? Kies dan wel voor een nachtlampje met rood licht. Deze kleur remt namelijk niet de aanmaak van melatonine. Dit is het stofje dat ons lichaam zelf aanmaakt en dat ervoor zorgt dat je kindje slaperig wordt als het donker is.
Tips voor het gebruiken van een nachtlampje
Hieronder vind je nog een paar tips als je een nachtlampje gaat gebruiken.
- De plaats van het nachtlampje
Een ideale plek voor het nachtlampje is direct naast het bed van je kindje of bovenop een kast. Het belangrijkste is dat het lampje de kinderkamer op een zachte manier verlicht, zodat het een kindje rust geeft. Gebruik je het lampje zodat je kind ’s nachts de weg naar de wc vindt? Plaats de lamp dan op de gang en zet de deur op een kier. - De kleur van het nachtlampje
De plaats hangt weer samen met de kleur van het licht dat je kiest. Voor een nachtlampje in de kinderkamer kies je het beste voor rood licht. Dit verstoort de aanmaak van melatonine niet. Voor een lamp die je op de gang zet, kan je ook een andere kleur kiezen.
Mijn ervaring met een nachtlampje
Toen ik de babykamer ging inrichten, dacht ik niet aan een nachtlampje. Maar achteraf bleek zo’n lampje ontzettend handig. En niet alleen voor de babykamer! De eerste maanden sliepen zowel Guusje als Oscar bij ons op de slaapkamer, en ook daar was een nachtlampje echt een must. Als mijn man bijvoorbeeld midden in de nacht de luier ging verschonen of ik een voeding gaf, hoefden we alleen het kleine lampje aan te zetten in plaats van de felle verlichting. Dit zorgde ervoor dat ons kindje niet te wakker werd van het licht, en ook voor onze eigen ogen was het veel aangenamer.
‘s Nachts liet ik het nachtlampje vaak zachtjes branden, zodat ik snel even kon kijken hoe het met Guusje of Oscar ging terwijl ze naast me lagen te slapen. Toen ze eenmaal op hun eigen kamertje sliepen, liet ik het nachtlampje gedimd aanstaan, op een afstandje van het ledikant. Zo konden we, als het nodig was om even te kijken, het lampje makkelijk wat feller zetten om alles beter te kunnen zien.
Ben je op zoek naar nog meer babyspullen? Bekijk dan de koopgidsen van nog veel meer items.
Ga naar de laagste prijs
Ga naar de laagste prijs
Ga naar de laagste prijs
Ga naar de laagste prijs