Home » DIY » De IKEA IVAR kast in de kinderkamer

De IKEA IVAR kast in de kinderkamer

IKEA IVAR kledingkast kinderkamer

De IKEA IVAR kast is mooi, én praktisch voor in de kinderkamer. Toen ik de babykamer van Guusje ging veranderen in een heuse peuterkamer wilde ik ook een nieuwe kledingkast. Ik twijfelde geen moment over welke dit moest zijn: de IVAR kledingkast. Deze kast is op allerlei manieren samen te stellen, en te pimpen. Daarom deel ik graag mijn IKEA IVAR hack voor de kinderkamer met leuke tips met jou.

De veelzijdige IKEA IVAR kasten

De IVAR kast is één van de meest populaire series van IKEA. Dit is niet voor niets. De meubels zijn veelzijdig, en op heel veel manieren samen te stellen. Het ontwerp van de kasten is ook lekker basic. Het onbehandelde grenen hout matcht met bijna alles.

Er is altijd een kast die past bij jouw wensen. De IVAR meubels zijn te gebruiken als kledingkast of als opbergmeubel voor in de kinderkamer. Maar als je alleen de kast met deurtjes gebruikt heb je ook een prachtige commode voor in de babykamer.

IKEA IVAR kast kinderkamer

Mijn IKEA IVAR kast hacks

Toen ik de babykamer van Guusje een make-over ging geven wist ik meteen dat ik de IKEA IVAR kast wilde om de kleding in op te bergen. De kast moest groot genoeg zijn voor zowel de kleren van Guusje als Oscar. Het was daardoor even zoeken naar welke samenstelling het meest praktisch zou zijn.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de IVAR kast met deurtjes en de IVAR ladekast met een diepte van 50 centimeter. In het bovenste deel hangen alle truien, jassen en jurkjes. De lades zijn ideaal om à la Marie Kondo de broekjes en shirtjes op te vouwen.

IKEA IVAR kast hacks roede

Een leuke IVAR hack is dat je helemaal geen speciale kledingroede nodig hebt om de kleren op te hangen. Gebruik gewoon een douchegordijnstang die je klemt in de kast. Dat scheelt weer een aantal schroefjes en gaatjes. De kledinghangertjes heb ik gekocht bij Prénatal. Deze zijn van stevig hout, en in allerlei kleuren te verkrijgen.

De IKEA IVAR kasten zijn van onbehandeld grenen hout. Dit vind ik heel mooi. Het past perfect bij de nieuwe terracotta kleur op de muur van Guusje haar kamer. Sowieso ben ik dol op natuurlijke elementen in de kinderkamer. Daar past deze houten kledingkast precies bij.

IKEA IVAR kast hack kinderkamer
IKEA IVAR kast hack pootjes

IKEA IVAR kast pimpen

De IKEA IVAR kasten zijn op allerlei manieren op te leuken, zodat ze helemaal bij de stijl van jouw babykamer of kinderkamer passen. Ik geef je graag wat ideeën.

 • Verf (een deel van) de IVAR kast in een andere kleur. Dit staat ook nog op mijn wensenlijstje om te gaan doen. Maar voor nu vind ik de houten look nog even het mooist.
 • Bevestig handgreepjes aan de deurtjes en lades. De leren greepjes zijn heel gaaf.
 • Schroef aan de onderkant mooie pootjes vast. Ik heb gekozen voor de houten meubelpootjes van Duraline. Maar je kunt natuurlijk ook gaan voor metalen pootjes.

Alternatief voor de IKEA IVAR kledingkast

Als je niet zo’n zin heb om zelf een hele IVAR IKEA kledingkast samen te stellen, dan is de Webbing Kast Bandung van Xenos een heel mooi alternatief. Deze kast heeft nagenoeg dezelfde afmetingen als de IKEA IVAR kledingkast, en heeft drie legplanken. Maar laat je één of twee van deze planken eruit, dan kun je op dezelfde wijze als bij de IVAR kasten een hanggedeelte creëren.

Xenos Webbing Bandung alternatief Ikea Ivar


Ben je op zoek naar inspiratie voor de babykamer? Neem dan eens kijkje op de overzichtpagina’s met alle kleuren en thema’s. Laat je inspireren en shop the look! En ben je op zoek naar de beste producten? Kijk dan eens naar de koopgidsen voor alle babyspullen.

15 Reacties

 1. Azra
  27 september 2021 / 15:04

  Hoi, ik zag je leuke kast , echt geweldig zeg .
  Wat ik me afvraag is dat ik niet snap hoe heb je ze op elkaar geplaatst ? Ik zag namelijk 2 verschillende maten van ladden gedeelde en van boven kast . Kan je me miss helpen?
  Mvg Azra

  • Sanne
   Auteur
   27 september 2021 / 20:15

   Hi Azra, wat leuk je reactie! Zowel de ladekast als de gewone kast zijn 80 cm breed en 50 cm diep. De verschillende maten zijn alleen een beetje lastig te vinden op de Ikea website… Maar ze passen dus perfect op elkaar. Je kunt ze daardoor met schroeven gemakkelijk aan elkaar bevestigen. Mocht je er niet uitkomen, stuur me dan even een mailtje, dan stuur ik de linkjes van beide kasten naar je toe. Liefs, Sanne

   • Sh89
    28 september 2021 / 21:05

    Hallo,

    Ik loop tegen her zelfde probleem aan denk ik.

    De kast met deurtjes is volgens de ikea website 50cm diep en de ladekast 57cm.

    Je zou dan vermoeden dat er 7cm ruimte tussen zit.

    Klopt dit?

    Wn hoe heb je ze beide aan elkaar bevestigd ?

    Gr Sh89

    • Sanne
     Auteur
     29 september 2021 / 11:08

     Hoi! Ik heb even gekeken op de website van Ikea wat de exacte afmetingen zijn. De afmetingen van de ladekast zijn: 80 cm breed, 50 cm diep en 57 cm hoog. En de kast is 80 cm breed, 50 cm diep en 83 cm hoog. Ik denk dat je de hoogte en diepte van de ladekast hebt omgewisseld. Maar ze passen dus precies op elkaar. Net zoals hoe je de kast in Guusje haar kamertje ziet op de foto’s 🙂 De kasten hebben we met schroeven aan elkaar vastgemaakt via de binnenkant en dan de bovenkant van de lade en de onderkant van de kast. Liefs, Sanne

     • sh89
      29 september 2021 / 14:46

      dankje voor je snelle reactie 🙂
      Gaat helemaal goed komen dus.

 2. Eva
  11 oktober 2021 / 13:15

  Beste,

  Kunt u de pootjes er gemakkelijk aan vast schroeven? Zijn er reeds gaatjes voor gemaakt?
  Komt de roede van de bovenste kast ook uit ikea, welke is dit precies?

  Alvast bedankt voor uw antwoord!

  • Sanne
   Auteur
   12 oktober 2021 / 14:52

   Hi Eva!

   De pootjes kun je gemakkelijk aan de kast schroeven. Er zitten standaard geen gaatjes in de Ivar kast hiervoor, maar je krijgt deze er gemakkelijk in hoor. De roede heb ik gekocht via Bol.com. Je vindt de link hiernaar onder de foto van de roede.

   Veel succes!

 3. Elke Delacourt
  23 november 2021 / 00:56

  Ik kan de ladekast nergens terugvinden op de ikea site?zou die uit het assortiment zijn?

  • Sanne
   Auteur
   30 november 2021 / 21:40

   Ik zie hem ook even niet op de Ikea website. Misschien tijdelijk even niet leverbaar. Je zou even kunnen kijken op Marktplaats. Daar staan vaak ook mooie tweedehands Ivar kasten op, en vast ook de ladekast!

 4. NC01
  19 maart 2022 / 10:44

  Hey! Ik klikte op de link van de meubelpootjes van duraline, maar op de foto lijkt het of de pootjes een beetje schuin zijn, en via de link krijg je rechte pootjes met een soort schroefdraad er aan. Heeft u eventueel de juiste link?

  • Sanne
   Auteur
   24 maart 2022 / 20:48

   Hi! Een tijd geleden waren de pootjes niet meer op voorraad, maar inmiddels weer wel zie ik. Dus ik heb de link meteen even aangepast naar de schuine pootjes 🙂 Liefs, Sanne

 5. Marijn
  14 juni 2022 / 00:36

  Hoi, ik vind de terracotta-kleur prachtig, welke kleur is het precies?

  • Sanne
   Auteur
   14 juni 2022 / 11:13

   Hi Marijn,

   Ik ben nog steeds zo blij met de kleur 🙂 Het is de kleur Voorspoed van Histor.

   Liefs, Sanne

 6. Michelle
  5 augustus 2022 / 09:06

  Hoi hoi,
  Bedankt voor al je goede tips!
  Ik zou de Ivar kast ook graag willen, ben totaal niet handig maar misschien lukt dit nog haha.
  Die link van die pootjes, moet ik 7,5 cm nemen?
  Die andere van 12 en 18 lijken me te groot..
  En ik zie het bovenste gedeelte wel bij Ikea staan maar hoe kom je aan die lade kast?
  Ik zie alleen losse lades, hoe werkt dit?
  Zou je me eventueel een link kunnen sturen van wat ik moet hebben?

  Alvast erg bedankt!

  • Sanne
   Auteur
   5 augustus 2022 / 14:46

   Hi Michelle,
   Graag gedaan natuurlijk 🙂
   Ik heb de pootjes van 7,5 cm gekozen. De andere leken mij ook iets te groot.
   De ladekast is helaas niet meer verkrijgbaar bij Ikea, zo zonde! Maar misschien dat je met de losse lades en het onderstel van Ivar hetzelfde kunt maken. Maar dat weet ik niet zeker…
   Liefs, Sanne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.